TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Τα τέσσερα οφέλη που παρέχει το κουνουπίδι στην υγεία

Μαΐ 16, 2021
in Διατροφή
Τα τέσσερα οφέλη που παρέχει το κουνουπίδι στην υγεία
Share on FacebookShare on Twitter

Ποια είναι η θρεπτική αξία του και ποια μοναδικά θρεπτικά συστατικά περιέχει. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις πιθανές επιδράσεις του. Πόσο συνιστάται να τρώμε σε εβδομαδιαία βάση.

Το κουνουπίδι είναι πολλά περισσότερα από απλός «συγγενής» του μπρόκολου (ανήκουν και τα δύο στα κραμβοειδή ή σταυρανθή λαχανικά). Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μας προστατεύσει από σοβαρά δεινά. Παρέχει επίσης λίγες θερμίδες και γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Επιπλέον, είναι εύκολο να το εντάξει κάποιος στη διατροφή του, αφού μπορούμε να το καταναλώνουμε ωμό ή μαγειρεμένο.

Αν και τα πιο θρεπτικά θεωρούνται τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο χρώμα, το κουνουπίδι είναι μια από τις πιο υγιεινές εξαιρέσεις αυτού του κανόνα, λέει η διαιτολόγος Dr. Heather Mangieri, τ. εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής (AND). «Αποτελεί θαυμάσια πηγή βιταμίνης C και φολικού οξέος. Είναι επίσης καλή πηγή διαιτητικών (φυτικών) ινών και βιταμίνης Κ», λέει. «Περιέχει ακόμα πολλές φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των χρονίων παθήσεων».

Στην πραγματικότητα, το κουνουπίδι βρίσκεται ανάμεσα στα 25 πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσαν πριν από λίγα χρόνια επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Στην ανάλυση αυτή τα τρόφιμα ταξινομήθηκαν με βάση τον επονομαζόμενο δείκτη ANDI. Ο δείκτης αυτός εξετάζει τη θρεπτική αξία τους ανά θερμίδα.

Τι περιέχει

Γιατί είναι τόσο θρεπτικό; Διότι ανά 1 φλιτζάνι (128 γραμμάρια) το ωμό κουνουπίδι παρέχει:

  • 3 γραμμάρια φυτικών ινών
  • Το 77% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C
  • Το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Κ
  • Το 14% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης φολικού οξέος
  • Το 11% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Β6

Παρέχει επίσης μόλις 25 θερμίδες, καθώς και αρκετό παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως το κουνουπίδι είναι επίσης πλούσιο σε χολίνη, ένα συστατικό στο οποίο πολλοί έχουμε έλλειψη. Ανά 1 φλιτζάνι το κουνουπίδι παρέχει 45 mg χολίνη. Αυτά αντιστοιχούν στο περίπου 11% της ημερήσιας δόσης που χρειάζονται οι γυναίκες και στο 8% που χρειάζονται οι άνδρες.

Η ελλιπής πρόσληψη χολίνης σχετίζεται με νευρολογικά προβλήματα (ακόμα και με την άνοια). Σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως ηπατικής και καρδιακής νόσου. Δυστυχώς, οι φυσικές πηγές χολίνης είναι περιορισμένες. Το κουνουπίδι μαζί με το μπρόκολο είναι δύο από τις καλύτερες πηγές της.

Γιατί έχει έντονη μυρωδιά στο μαγείρεμα

Όπως εξηγεί η Dr. Mangieri, το κουνουπίδι είναι ένα από αυτά τα λαχανικά που αναδύουν μια έντονη μυρωδιά κατά το μαγείρεμα. Αυτό οφείλεται στην  υψηλή περιεκτικότητά του σε θειούχες ενώσεις (λέγονται γλυκοσινολικές ενώσεις). Οι ενώσεις αυτές έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επομένως ωφελούν την υγεία. Αν, πάντως, σας ενοχλεί η μυρωδιά του, μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο μαγειρέματος για να την περιορίσετε.

Πόσο κουνουπίδι πρέπει να τρώμε 

Οι ειδικοί συνιστούν 1,5 έως 2,5 φλιτζάνια σκουροπράσινων φυλλωδών λαχανικών την εβδομάδα. Στην ποσότητα αυτή ανήκουν και τα κραμβοειδή, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Με τη συστηματική κατανάλωση, το κουνουπίδι παρέχει τα εξής οφέλη στην υγεία, κατά την Dr. Mangieri:

Τροφοδοτεί τον οργανισμό με άφθονα αντιοξειδωτικά συστατικά

Εκτός από τις  γλυκοσινολικές ενώσεις, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχουν οι βιταμίνης C και Κ. Το ίδιο και οι ισοθειοκυανικές ενώσεις που περιέχει, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η σουλφοραφάνη.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, πριν αυτές βλάψουν  τα υγιή σωματικά κύτταρα. Με αυτό τον τρόπο βοηθούν τον οργανισμό να προστατεύεται από την ανάπτυξη σοβαρών χρονίων παθήσεων.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κραμβοειδή, όπως το κουνουπίδι, περιέχουν ισχυρές αντικαρκινικές ουσίες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται η σουλφοραφάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να προστατεύει εναντίον ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, όταν διασπώνται οι γλυκοσινολικές ενώσεις με το κόψιμο του κουνουπιδιού ή τη μάσηση, παράγουν συστατικά που μπορεί να διεγείρουν την αποβολή των καρκινογόνων από τον οργανισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην φαρμακευτική επιθεώρηση Current Drug Metabolism.

Προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία

Μερικές μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση κραμβοειδών, όπως το κουνουπίδι, δρα προστατευτικά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η δράση αυτή μπορεί και πάλι να οφείλεται στην σουλφοραφάνη, η οποία διαθέτεικαι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε το 2015 στην ιατρική επιθεώρηση Oxidative Medicine and Cellular Longevity, έδειξε ότι σουλφοραφάνη μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από:

  • Την υπέρταση
  • Την αθηροσκλήρωση
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου

Επειδή το κουνουπίδι περιέχει πολλές φυτικές ίνες, τροφοδοτεί τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Τα βακτήρια αυτά μειώνουν τη φλεγμονή και προάγουν την πεπτική υγεία. Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη πεπτικών διαταραχών όπως:

  • Η δυσκοιλιότητα
  • Η εκκολπωματική νόσος

Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει επίσης στο αδυνάτισμα και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Και αυτό, διότι ευνοεί την ανάπτυξη αισθήματος κορεσμού της πείνας. Το αίσθημα αυτό αναπτύσσεται με την παραγωγή ορισμένων ορμονών στο γαστρεντερικό σωλήνα, καταλήγει η Dr. Mangieri.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

πηγή:https://www.giatros-in.gr/2021/04/18/ta-tessera-ofeli-poy-parechei-to-koynoypidi-stin-ygeia/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Η Νο1 διατροφή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης – Ποιες τροφές διατηρούν τα οστά υγιή χωρίς φάρμακα

Απρ 30, 2025
«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»
Διατροφή

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»

Απρ 29, 2025
Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Next Post
Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Ματούλας

Έφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Καρέτσος

Συμμετοχή 5ου Γυμνασίου Τρικάλων  στο διαδικτυακό Πανθεσσαλικό συνέδριο

Συμμετοχή 5ου Γυμνασίου Τρικάλων στο διαδικτυακό Πανθεσσαλικό συνέδριο

Πώς να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα: 6 Tips που πρέπει να θυμάστε

Πώς να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα: 6 Tips που πρέπει να θυμάστε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd