Τα συχνά λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε τα σεντόνια μας

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξαπλώνεις σε ένα κρεβάτι με μοσχομυριστά και απαλά σεντόνια! Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ειδική φροτίδα και σίγουρα απαιτεί προσπάθεια. Η Carolyn Forte, διευθύντρια του  Good Housekeeping Institute, μοιράστηκε μαζί μας τις συμβουλές της για το πώς να πλένουμε τα σεντόνια για να τα απολαμβάνουμε αλλά και να επεκταθεί η διάρκεια ζωής τους.

Τι θα χρειαστείτε: 

Πώς να πλένετε τα σεντόνια: 

Τα σεντόνια δεν τα φοράμε, όπως τα ρούχα μας, αλλά ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε αυτά – και νύχτα μετά τη νύχτα, τα μικρόβια, ο ιδρώτας και τα σωματικά υγρά συσσωρεύονται. «Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένετε πριν αλλάξετε τα σεντόνια σας είναι δύο εβδομάδες», λέει η Forte. «Το καλύτερο θα ήταν να τα αλλάζετε κάθε εβδομάδα.»

«Αν δεν υπάρχουν λεκέδες, δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει ειδική προετοιμασία» λέει η Forte. «Αλλά πρέπει πάντα  να ελέγχετε τις μαξιλαροθήκες για τα υπολείμματα μακιγιάζ. Ένα απορρυπαντικό ειδικό για τους λεκέδες θα σας βοηθήσει να μην μείνει ίχνος! Βάλτε λίγες σταγόνες απορρυπαντικού στη στεγνή μαξιλαροθήκη και τρίψτε τον λεκέ. Στη συνέχεια, προσθέστε απορρυπαντικό όπως κάνετε πάντα – είτε μέσα στον κάδο, είτε στην ειδική θήκη του πλυντηρίου»

Ορισμένα [πλυντήρια έχουν κύκλο μόνο για το πλύσιμο σεντονιών. Αλλά αν δεν συμβαίνει αυτό, επιλέξτε τον κύκλο «κανονικό» ή «σύντομο» αντί για τη μεγάλη διάρκεια. «Τα σεντόνια δεν χρειάζονται υπερβολικό καθάρισμα και ο μεγάλος κύκλος στο πλυντήριο μπορεί να προκαλέσει τσαλάκωμα και συρρίκνωση», λέει ηForte.

Για να ενισχύσετε το καθάρισμα (που βοηθάει αν υποφέρετε από αλλεργίες), αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού. Επιλέξτε μια ρύθμιση με κύκλο που χρησιμοποιεί το πιο καυτό νερό για το ύφασμα των σεντονιών σας (ελέγξτε την ετικέτα φροντίδας). «Όσο πιο ζεστό το νερό, τόσο πιο πολλά μικρόβια σκοτώνετε», λέει η Forte. Μόλις τελειώσετε, διπλώστε και φυλάξτε τα σεντόνια σας μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

4 συνηθισμένα λάθη που όλοι κάνουμε!

Μπορεί να είναι δελεαστικό να ρίξετε όλα τα σεντόνια της οικογένειάς σε μια πλύση, αλλά θα πρέπει να βάλετε μόνο 2 ζευγάρια για να γίνει η δουλειά σωστά. «Τα σεντόνια πρέπει να έχουν χώρο για να καθαριστούν», λέει η Forte. «Τα σημερινά τεράστια πλυντήρια μπορεί να παίρνουν μεγάλο φορτίο, αλλά δεν πρέπει ποτέ να τα παραγεμίζετε.»

Η επιλογή ενός μεγάλου κύκλου πλύσης δεν είναι απαραίτητη (εκτός αν τα σεντόνια σας είναι πολύ βρώμικα). «Είναι καλό να πλένετε τα σεντόνια σας σε στα  κανονικά ή τα χρωματιστά – και έτσι καθαρίζουν, όσο κι αν έχετε μάθει οτι τα σεντόνια πρέπει να μπαίνουν στο «εντατικό βρασμού»», λέει η Forte. «Αυτές οι επιλογές είναι πιο κατάλληλες και θα βοηθήσουν τα σεντόνια σας να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό.

Τα σεντόνια σαφώς χρειάζονται περισσότερη ώρα για να στεγνώσουν από τα ρούχα μας, αλλά το να τα αφήνετε στο στεγνωτήριο για περισσότερη ώρα «απλά για να είστε σίγουρη» είναι υπερβολή. «Το υπερβολικό στέγνωμα είναι πρόβλημα. Βρείτε το λιγότερο δυνατό χρόνο και τη χαμηλότερη θερμοκρασία που χρειάζονται για να στεγνώσουν και χρησιμοποιείτε αυτό πάντα. Μόνο έτσι θα τα προφυλάξετε από το τσαλάκωμα και το να «μπουν» στο πλύσιμο.

Δεν είναι όλα τα λευκά είδη ίδια. Καλό θα ήταν να βάζετε στο στεγνωτήριο τα σεντόνια με τα σεντόνια και τις πετσέτες με τις πετσέτες. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν και πρέπει να τα συνδυάσετε κάπως, προτιμήστε να βάλετε τα σεντόνια με κάποια ελαφρά υφάσματα και τις πετσέτες μόνες τους.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

πηγη :http://babyradio.gr/special-tips/ta-sichna-lathi-pou-kanoume-otan-plenoume-ta-sentonia-mas/