Τα σχολεία καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά για την Ιλαρά-Παρωτίτιδα-Ερυθρά-Ενημερωτικό σημείωμα απέστειλε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων

Να ελέγξουν τα βιβλιάρια των παιδιών τους και να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία σε όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο «MMR» καλούνται οι γονείς με ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.Της Βιβής Μαργαρίτη

«Το ζήτημα με την ιλαρά ξεκίνησε από τα τέλη Δεκεμβρίου με ένα έγγραφο που έστειλε ιεραρχικά το ΚΕΛΠΝΟ προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες» αναφέρει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστος Μπουλούμπασης. «Το έγγραφο επισημαίνει ότι είναι σε εξέλιξη επιδημία ιλαράς με 19.000 κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη μέχρι το Δεκέμβριο και 700 κρούσματα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάστηκαν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών και κάποιους εφήβους. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν σε σχολεία ΡΟΜΑ και για το λόγο αυτόν απέστειλα έγγραφο προς όλα τα σχολεία του νομού Τρικάλων να επιληφθούν του θέματος ενημερώνοντας σχετικά τους γονείς. Στα σχολεία ειδικά όπου υπάρχουν ΡΟΜΑ (17ο, 18ο, Μικρό Κεφαλόβρυσο) ζήτησα από τους Δντές να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα» προσθέτει.

Ο κ. Μπουλούμπασης

«Στα Τρίκαλα, όμως, ειδικά, δεν αιφνιδιαστήκαμε γιατί από πέρυσι το Νοσοκομείο Τρικάλων υλοποιεί σε συνεργασία μαζί μας ένα πρόγραμμα ελέγχου όλων των βιβλιαρίων των μαθητών και ενημέρωσης των γονέων. Ήδη από πέρυσι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας του Δήμου Τρικκαίων και είναι σε εξέλιξη φέτος το πρόγραμμα ελέγχου και ενημέρωσης των γονέων και των σχολείων της περιφέρειας. Τα αποτελέσματα των σχολείων του Δήμου Τρικκαίων έχουν ήδη ανακοινωθεί σε συνέντευξη τύπου του νοσοκομείου στο τέλος του περασμένου διδακτικού έτους 2016/17» επισημαίνει ο κ. Μπουλούμπασης.

Το σημείωμα

Το σημείωμα που έφτασε στους γονείς μέσω των μαθητών αναφέρει τα ακόλουθα:

Με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς και στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει με έγγραφό του την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς. Προτείνουμε κάθε γονέας να προβεί σε επισκόπηση του βιβλιαρίου των παιδιών τους. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τη διαδικασία εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο (MMR). Θυμίζουμε ότι:

  1. Το εμβόλιο MMR διενεργείται σε δύο δόσεις με διάστημα μεταξύ τους 3 μήνες. Αν έχει παρέλθει το συγκεκριμένο διάστημα, η δεύτερη δόση πρέπει να διενεργηθεί το συντομότερο δυνατό.
  2. Η πρώτη δόση διενεργείται στην ηλικία των 12 μηνών.
  3. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων μπορεί να μειωθεί μέχρι και τις τέσσερις εβδομάδες.