Τα παιδιά σας μεγαλώνουν γρήγορα; Δείτε πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε για τις μεγάλες αλλαγές

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή χαράς. Ο χρόνος περνά και το καταλαβαίνεις από το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά σου. Ορισμένοι γονείς νιώθουν σαν να ήταν μόλις χθες που τα παιδιά τους ξεκίνησαν το δημοτικό, ενώ σε λίγο θα  αποφοιτήσουν από το γυμνάσιο. Εάν αυτό σας θυμίζει το πως νιώθετε, παρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα πράγματα που πρέπει να μάθετε για να βοηθήσετε να γίνουν αυτές οι μεταβάσεις ενηλικίωσης ευκολότερες τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας.

Ετοιμαστείτε  για  βιολογικές αλλαγές

Μπορεί να ήταν πρόκληση για έναν γονιό το να βλέπει τα παιδιά του να μεγαλώνει από τη βρεφική του ηλικία ώσπου να πάει στο δημοτικό σχολείο, αλλά η προετοιμασία για την εφηβεία είναι σημαντική επειδή εδώ συμβαίνουν οι μεγαλύτερες αλλαγές.

Η σωματική μεταμόρφωση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ειδικά η αύξηση των ορμονών, μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα των εφήβων οι οποίοι μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα επιθετικοί κι ανυπάκουοι.

Φυσικά, θα πρέπει να είστε δίκαιοι και να επιβάλλετε όρια μέσω της πειθαρχίας, αλλά είναι πιο σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ανοιχτό και γαλουχημένο περιβάλλον που επιτρέπει την ελεύθερη αλλά υγιή επικοινωνία, ενώ παράλληλα θα τους διδάξετε πώς να είναι υπεύθυνοι. Γίνετε πρότυπο για εκείνους.

Δεν είναι εύκολο να μιλήσετε για τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας με τα παιδιά σας, αλλά η προθυμία σας  να τους επιτρέψετε να εκφραστούν με υγιή τρόπο, θα βοηθήσει στην οικοδόμηση αμοιβαίου σεβασμού κι αυτό το είδος εμπιστοσύνης θα αποτελέσει ένα ισχυρό θεμέλιο για το μέλλον.

Εκπαίδευση και Σταδιοδρομία

Η πορεία από τη βρεφική ηλικία στην εφηβεία είναι ως επί το πλείστον μια γραμμική διαδικασία όσον αφορά στην εκπαίδευση, και τα παιδιά σας μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να διερευνούν ενδιαφέροντα, όπως ο αθλητισμός και η μουσική, σε μια εποχή όπου τελειώνουν το λύκειο και εισέρχονται στον πραγματικό κόσμο.

Για παράδειγμα, ορισμένα παιδιά θα συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ κάποια θα πάνε στο στρατό ή θα εργαστούν και προφανώς, ο δρόμος που επιλέγει ο καθένας αποτελεί προσωπική του. Παρόλα αυτά, θα πρέπει από νωρίς να το συζητήσετε. Προσπαθήστε να μάθετε τι τα ενδιαφέρει κι, αν είναι απαραίτητο, προσπαθήστε να είστε η φωνή της λογικής τους και συλλογισμού, ενώ παράλληλα κατανοείτε και υποστηρίζετε τις επιθυμίες του παιδιού σας.

Είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί, πρέπει επίσης να είστε ειλικρινείς σχετικά με το τι μπορείτε ή τι δεν μπορείτε να τους παρέχετε κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Για παράδειγμα, δεν μπορούν όλοι οι γονείς να πληρώσουν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά τους, ειδικά αν έχουν πολλά παιδιά, αλλά μπορείτε ωστόσο να εξετάσετε όλες τις πιθανές επιλογές μαζί τους.

Διδάξτε τους πώς να  διαχειρίζονται το άγχος

Από την εφηβεία και μετά, το άγχος και τα θέματα ψυχικής υγείας γίνονται πολύ πιο έντονα από ποτέ στο παρελθόν. Η πίεση της καλής απόδοσης στο σχολείο, η προσαρμογή με άλλους, ενδεχομένως να ταξιδέψουν μακριά από το σπίτι για να πάνε στο πανεπιστήμιο  και γενικά το  εργασιακό άγχος είναι όλα παραδείγματα κοινών ζητημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Εναπόκειται σε εσάς ως γονέα να είστε σε θέση να τους δείξετε πώς μπορούν να μάθουν να αντιμετωπίζουν αυτά τα εμπόδια, κι ως εκ τούτου είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να είστε προνοητικοί και να λάβετε σοβαρά υπόψη την ψυχική υγεία του παιδιού σας.

Αν και, μπορεί να φαίνεται ότι μόνο με τη δική σας  υποστήριξη μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα θέματα της εφηβείας, ωστόσο αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πως εν τέλει, δεν είστε επαγγελματίας. Αντί για αυτό, μπορείτε να προσπαθήσετε να κατευθύνετε τους έφηβους προς τη σωστή κατεύθυνση με τη βοήθεια ενός συμβούλου ή ψυχαναλυτή που έχει εκπαιδευτεί να βοηθά τους ανθρώπους σχετικά με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και να αντιμετωπίζει πιθανά μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Δεδομένου ότι όλα γίνονται ψηφιακά και είναι συνήθως η πιο βολική επιλογή για τους νέους, η διαδικτυακή θεραπεία από την BetterHelp  μπορεί να είναι η τέλεια λύση για αυτούς. Η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι επίσης πιο προσιτή από τα παραδοσιακά μέσα, καθιστώντας την πιο προσιτή σε νεότερα άτομα που θέλουν να είναι υγιή αλλά έχουν περιορισμένους προϋπολογισμούς.

Συμπέρασμα

Το να μεγαλώνεις είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής των παιδιών σου, αλλά ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις πιο εύκολο γι’αυτά και τον εαυτό σου. Προετοιμαζόμενος για τις διαφορετικές φάσεις και δείχνοντας την υποστήριξή σας με το να είστε υπομονετικοί και να τους διδάσκετε υγιείς και υπεύθυνους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων που θα συναντήσουν, τους δίνετε τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.


Βιογραφικό της Μαρί Μιγκέλ (Marie Miguel)

Η Marie Miguel είναι ειδικός γραφής και έρευνας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καλύπτοντας μια γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία. Στην παρούσα φάση, συμβάλλει στην επέκταση και την ανάπτυξη ενός δωρεάν διαδικτυακού πόρου ψυχικής υγείας με το BetterHelp.com. Με ενδιαφέρον και αφοσίωση στην αντιμετώπιση των στιγμάτων που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, συνεχίζει να στοχεύει εξειδικευμένα θέματα τα οποία σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.