Τα Μετέωρα στο επίκεντρο του προσκυνηματικού τουρισμού-Ειδικά την περίοδο του Πάσχα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες

Τα Τρίκαλα και τα Μετέωρα εντάσσονται στις περιοχές με ενισχυμένη τουριστική κίνηση το φετινό Πάσχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων η περιοχή μας εντάσσεται στις περιοχές με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον.Πέραν από τη φήμη που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η πόλη των Τρικάλων ένας διαχρονικός πόλος έλξης είναι τα Μετέωρα που λόγω του προσκυνηματικού τουρισμού φέρνει στην περιοχή μας κάθε χρόνο ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Τα Μετέωρα ειδικά αυτή την εποχή αποτελούν πόλο έλξης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιοχή η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα ξεπερνά το 95%.

Προσκυνηματικός τουρισμός

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία στη χώρα, εκτιμάται ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι κατά το 85% εσωτερικός αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενος τα τελευταία χρόνια. Για την Ελλάδα τις πρώτες θέσεις προτίμησης κατέχουν το Άγιον Όρος, τα Μετέωρα, η Πάτμος, η Σύρος, η Κέρκυρα, η Τήνος κ.ά.

Τα Μετέωρα είναι η πρώτη θρησκευτική κοινότητα στη χώρα, μετά το Άγιον Όρος το οποίο δεν είναι επισκέψιμο από γυναίκες, και συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες. Η περιοχή δέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών 365 ημέρες τον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια δε έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ροές τουριστών από την Ασία, ειδικότερα τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, οι οποίοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη γεωλογική μορφολογία και πολλοί είναι περιπατητικοί τουρίστες.

All time classic

Τα Μετέωρα ανήκουν στο πακέτο All time classic της Ελλάδας και πολλοί επιλέγουν αυτή την περιήγηση, με επισκέψεις σε Ακρόπολη, Μετέωρα, Δελφούς, Αρχαία Ολυμπία. Οι επισκέπτες στην περιοχή κυμαίνονται από 850.000 ως 1,2 εκατ. ετησίως. Ορισμένοι πραγματοποιούν μία διανυκτέρευση στην περιοχή, με τις ετήσιες διανυκτερεύσεις να ανέρχονται σε 600.000. Η αιχμή της περιόδου ξεκινά από τον Μάρτιο και κορυφώνεται Απρίλιο και Μάιο και μετά το καλοκαίρι ανακάμπτει από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Η πιο ανθεκτική μορφή

Ο προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) την πιο ανθεκτική μορφή τουρισμού σε περιόδους κρίσεων, σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής, που θεωρείται πολυτέλεια. Οι τουρίστες μάλιστα αυτής της κατηγορίας εντάσσονται στους «επαναληπτικούς» τουρίστες, δηλαδή στους τουρίστες που επισκέπτονται μία φορά την περιοχή και ξανάρχονται.

Εναλλακτικές μορφές

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι τα Μετέωρα πέραν του θρησκευτικού ενδιαφέροντος, λόγω της μορφολογίας τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τουρίστες με «εναλλακτικά» ενδιαφέροντα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται κι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και η επίσκεψη στα «θρησκευτικά αξιοθέατα» συνδυάζεται και με άλλες τουριστικές δραστηριότητες.

Πάσχα στα Μετέωρα

Ο εορτασµός του Πάσχα στα Μετέωρα αποκτά µια άλλη διάσταση. Εδώ βιώνεις ένα Πάσχα μυσταγωγικό, ένα Πάσχα πένθιμο αλλά και χαρούμενο. Ένα Πάσχα κατά το οποίο το Θείο δράμα εκτυλίσσεται με σεβασμό, ταπεινότητα, αγιοσύνη και προσδοκά Ανάσταση νεκρών και ζωή αιώνια…

H απεραντοσύνη της φύσης με τους σχεδόν απόκοσμους βράχους και η πνευµατικότητα του τόπου δηµιουργεί µια εµπειρία σχεδόν µυστικιστική. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που επισκέπτες από όλες τις γωνιές της χώρας επισκέπτονται τα Μετέωρα για να γίνουν κοµµάτι αυτής της µοναδικής τελετουργίας. Η ατµόσφαιρα στους βυζαντινούς ναούς µε τις µοναδικές αγιογραφίες και τις ψαλµωδίες, είναι επιβλητική.