Τα κομπολόγια

Έρωτες φανεροί και κρυφοί, αδίστακτοι τύποι του υποκόσμου αλλά και καθημερινοί έντιμοι άνθρωποι δρουν και φιλοσοφούν ακολουθώντας το ακατανόητο της δημιουργίας. Τελικά η ζωή επέλεξε γι’ αυτούς άλλα πράγματα από αυτά που είχαν οι ίδιοι σχεδιάσει… Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα στο πολύ ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα του Τάκη Γεράρδη από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Της  Βιβής Μαργαρίτη

Το θέμα του είναι ιδιαίτερο καθώς καταπιάνεται με το εύειο παναρμόνιο και στη γοητευτική όσο και μυστηριώδη ιστορία του. Πρόκειται για το πληκτροφόρο όργανο (τύπος εκκλ. οργάνου) που επινόησε ο Κ. Ψάχος (με τον φυσικομαθηματικό Στ. Βραχάμη) για να παίζει με ακρίβεια όλα τα διαστήματα των Ήχων, τις φθορές και τις χρόες της βυζ. μουσικής. Άρχισε να κατασκευάζεται σε 2 τύπους (εκκλησιαστικού οργάνου και αρμόνιου) το 1922 στη Βαυαρία (στο Έττιγκεν) όπου πήγε ο Ψάχος για αυτοπρόσωπη επίβλεψη. Τελείωσε το 1924 στοιχίζοντας 3.000 δολάρια (ποσό τεράστιο, που στο μεγαλύτερο μέρος του πλήρωσε η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού).

«Την ιστορία με το Εύειον Παναρμόνιον την γνωρίζω περισσότερο από δέκα χρόνια. Ερευνώ το θέμα αυτό, τόσο στο παρελθόν του, τότε που η Εύα Πάλμερ κι ο Κωνσταντίνος Ψάχος το οραματίστηκαν, όσο και στη σημερινή του υπόσταση. Χρειάστηκε να αφιερώσω πολλές ώρες για έρευνα και μελέτη, για επισκέψεις σε αρχεία και συζητήσεις με φίλους μου μουσικούς» θα πει ο ίδιος ο συγγραφέας σε μία του συνέντευξη

Μία ιστορία γοητευτική και μυστηριώδης, ένα θρίλερ με αστυνομικό ενδιαφέρον ένα βιβλίο που κρατά τον αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος και του δίνει την αίσθηση της πληρότητας της ανάγνωσης. Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα ιστορικό υπόβαθρο με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ ο κινηματογραφικός ρυθμός αφήγησης και η άριστα δομημένη πλοκή εντυπωσιάζουν.

Υπόθεση

Η τυχαία συνάντηση του ταξιτζή Χρήστου Bερούτη με τον παλαιοπώλη πολυτελείας Σπύρο Σαμαρόπουλο γίνεται η αρχή μιας περιπέτειας που οδηγεί στα ίχνη της Εύας Πάλμερ, του Άγγελου Σικελιανού και του μουσικοσυνθέτη Κωνσταντίνου Ψάχου. O παλαιοπώλης θα αγοράσει στο Άγιο Όρος μια σπάνια περγαμηνή του Αγίου Δαμασκηνού για την παρασημαντική. Η περγαμηνή αλλά και μια συλλογή σπάνιων κομπολογιών που βρέθηκε στο σπίτι ενός τοκογλύφου στο Κολωνάκι είναι τα κίνητρα για τη δράση των ηρώων. Η αλληλουχία των γεγονότων θα τους οδηγήσει στο περίφημο εύειο παναρμόνιο και στη γοητευτική όσο και μυστηριώδη ιστορία του.

Ο συγγραφέας

Ο Τάκης Γεράρδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1953. Σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και δημοσιογραφία στο Freie Universitat Berlin. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ Τρικάλων