Τα κεφτεδάκια της μαμάς

Τα κεφτεδάκια της μαμάς


Υπέροχα τηγανητά κεφτεδάκια από τα χεράκια της μαμάς μας. Ποιος αλήθεια δεν γνωρίζει και δεν αγαπάει τα μυρωδάτα κεφτεδάκια με τις τραγανές τηγανιτές πατάτες; Όλοι πιστεύω ότι στα ανέμελα, ξένοιαστα παιδικά μας χρόνια αγαπήσαμε αυτό το λαχταριστό πιάτο και το περιμέναμε πως και πώς να το δούμε στο μεσημεριανό μας τραπέζι. Αγαπημένο, λατρεμένο, παραδοσιακό πιάτο της Ελληνικής Κουζίνας αλλά και της Ελληνικής οικογένειας
Μυρωδάτα κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες.

Σήμερα θα σας σερβίρω ωραιότατα κεφτεδάκια με ούζο και 3 μυρωδικά… φρέσκο θυμάρι, δυόσμο, και μαϊντανό …και αντί για τραγανές τηγανιτές πατάτες υπέροχες τραγανές πατατοκρέπες

 ΥΛΙΚΑ για τα κεφτεδάκια :
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι ξερό αλεσμένο στο multi,
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
3-4 κ. σ. ούζο για να βρέξουμε το μπαγιάτικο ψωμί
ελαιόλαδο,
1 αυγό
1/2 ματσάκι μαϊντανό
φρέσκο δυόσμο, φρέσκο θυμάρι, ½ κ. γ μαγειρική σόδα
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι ανάμεικτο για το τηγάνι, ( σε αναλογία μισό- μισό) κίτρινο σκληρό και αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βρέχουμε το ψωμί με το ούζο και το στραγγίζουμε καλά αφαιρώντας τη κόρα και να μείνει
η ψίχα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά , τον πασπαλίζουμε με τη μαγειρική σόδα και ρίχνουμε 1 κ. σ. ούζο.. Τον ζυμώνουμε και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. ..μαϊντανό, φρέσκο θυμάρι και φρέσκο δυόσμο . Τα ρίχνουμε στο μπολ με τον κιμά. Προσθέτουμε το αυγό ,αλάτι, πιπέρι, το μπαγιάτικο ψωμί, λαδώνουμε τα χέρια μας με μια κ. σ. ελαιόλαδο και ξαναζυμώνουμε το μείγμα του κιμά πολύ καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.. Και πάλι λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε τον κιμά 3-4 λεπτά να ενοποιηθούν όλα τα υλικά . Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος που τα έπλαθε η μαμά, τα αλευρώνουμε στο ανάμεικτο αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι από το τηγάνισμα.
Σερβίρουμε με κρέπες πατάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για την πατατο-κρέπα:

Τρίβουμε την πατάτα και την στύβουμε πολύ καλά..(δεν θέλουμε να έχει νερό καθόλου)
Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό τηγανάκι το οποίο θα είναι οπωσδήποτε αντικολλητικό. .Βάζουμε 2 κ. σ λάδι να ζεσταθεί και απλώνουμε την τριμμένη πατάτα σε όλη του την επιφάνεια. Την αφήνουμε να πιάσει κρούστα από κάτω (να ψηθεί) και προσθέτουμε λίγο βούτυρο σε μικρά κομματάκια για άρωμα, το αλάτι, το πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Όταν ψηθεί την γυρίζουμε. Εγώ όταν την γύρισα έβαλα λίγο τριμμένο τυρί) παρμεζάνα και μετά την δίπλωσα. Αλλά και έφτιαξα και μια σκέτη χωρίς τυρί και σέρβιρα τα κεφτεδάκια μου.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).