Ορισμένα φαγητά και ποτά, από αυτά που υπάρχουν στα περισσότερα μαγαζιά και οικογενειακά/φιλικά τραπέζια μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας και να σας κάνουν να νιώθετε ακόμη περισσότερο κουρασμένοι.
Το αλκοόλ, η ζάχαρη και ο καφές στα φαγητά που καταναλώνουμε επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας, εξηγεί ο Δρ. Rimas Geiga, γιατρός και διατροφολόγος κλινικής στο Glowbar του Λονδίνου, περιγράφοντας ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να αποφεύγετε γι ανα κοιμάστε καλύτερα το βράδυ.
Εσπρέσο μαρτίνι
Μετά από μια νύχτα διασκέδασης και χορού, λίγη καφεΐνη μπορεί να ακούγεται σαν η τέλεια ιδέα. Αλλά το εσπρέσο μαρτίνι, το γνωστό αλκοόλ που περιέχει καφεΐνη, βλάπτει την ποιότητα του ύπνου, προειδοποιεί ο διατροφολόγος και συστήνει να αποφεύγετε την κατανάλωσή του μετά τις 6 το απόγευμα.
Κονιάκ και ουίσκι
Μπορεί να πιστεύετε ότι ένα κονιάκ ή ένα ουίσκι είναι ο τέλειος τρόπος για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να «σαμποτάρουν» τον ύπνο σας.
«Παρά τη φήμη τους ως ‘τα ποτά της νύχτας’, το κονιάκ και το ουίσκι μπορούν πραγματικά να διαταράξουν την ποιότητα του ύπνου σας. Μπορούν να οδηγήσουν σε κακής ποιότητας ύπνο, καθώς παρεμβαίνουν στα στάδια REM του ύπνου που είναι το κλειδί για τη μνήμη και τη συναισθηματική ισορροπία».
Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό ότι προκαλεί παλινδρόμηση οξέος σε μερικούς ανθρώπους, η οποία μπορεί να επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε και να προκαλεί ένα έντονο αίσθημα καούρας.
Ο διατροφολόγος συνιστά να πίνετε κόκκινο κρασί τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.
Μαργαρίτα και κοκτέιλς
Τα κοκτέιλ είναι ποτά γεμάτα ζάχαρη, η οποία διαταράσσει τον ύπνο μας.
«Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε αυτά τα κοκτέιλ μπορεί να προκαλέσει γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που ακολουθείται από απότομη πτώση ενέργειας, οδηγώντας σε διαταραχές στον ύπνο», αναφέρει ο Δρ. Rimas.
Παλαιωμένα τυριά
Αρκετοί τύποι παλαιωμένων τυριών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο, όπως το μπλε τυρί, το παλαιωμένο τσένταρ και η παρμεζάνα. «Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα σε τυραμίνη στα παλαιωμένα τυριά», προσθέτει ο ειδικός.
Η τυραμίνη σχηματίζεται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Γενικά όσο υψηλότερη σε πρωτεΐνη είναι ένα ώριμο τρόφιμο, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε τυραμίνη. Τροφές που περιέχουν τυραμίνη είναι τα ώριμα τυριά, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, το αλκοόλ, καθώς και ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα.
Αν όμως βρίσκεστε σε ένα τραπέζι και θέλετε και θέλετε να «τσιμπήσετε» το τυράκι σας, φροντίστε να είναι τουλάχιστον 4 ώρες πριν κοιμηθείτε.
Μαύρη σοκολάτα
Ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά, μπορεί να νομίζετε ότι αν φάτε μαύρη σοκολάτα (αντί για τούρτα ή μελομακάρονα) κάνετε χάρη στο σώμα σας. Ωστόσο, ο διατροφολόγος προειδοποιεί ότι μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου σας.
«Η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και ζάχαρη στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους και να δημιουργήσει ορμονικές διακυμάνσεις που εμποδίζουν το σώμα σας να παράγει αρκετή μελατονίνη», υπογραμμίζει.
Φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γεύματα, όπως τραγανές ψητές πατάτες και χοιρινά κρέατα, έχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.
Ο Δρ Rimas εξηγεί ότι τα φαγητά που είναι πλούσια σε λιπαρά καθυστερούν την πέψη, ασκώντας επιπλέον πίεση στο πεπτικό σας σύστημα, ειδικά όταν ξαπλώνετε, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.
Iatropedia.gr
πηγή :https://www.giatros-in.gr/ta-fagita-kai-ta-pota-pou-prepei-na-apofevgete-prin-pesete-gia-ypno/