Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρώτα δόντια του μωρού;

Το περισσότερα μωρά βγάζουν το πρώτο τους δοντάκι στην ηλικία περίπου των έξι μηνών. Η έκφυση της οδοντοφυΐας ωστόσο, όπως έχει αναφέρει και η συνεργάτης του Mothersblog.gr και παιδίατρος, Μαριαλένα Κυριακάκου, ξεκινά πολύ νωρίτερα, περίπου στον τρίτο μήνα.
Πότε πρέπει το παιδί να επισκεφτεί για πρώτη φορά τον οδοντίατρο;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής, το παιδί καλό είναι να επισκεφτεί τον οδοντίατρο όταν το πρώτο δόντι κάνει την εμφάνισή του, δηλαδή από τον 6ο μέχρι και τν 12ο μήνα. Σκοπός της επίσκεψης αυτής, αναφέρει ο ειδικός, δεν είναι η εξέταση αυτή καθ’ αυτή αλλά η ενημέρωση τω γονέων για το πώς να φροντίσουν σωστά τα δόντια του βρέφους μεγαλώνοντας.
Πότε πρέπει το παιδί να αρχίσει να βουρτσίζει τα δόντια του;
Η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το παιδί να πλένει τα δόντια του είναι όταν φυτρώσει το πρώτο δοντάκι. Τα πρώτα δοντάκια μπορείτε να τα καθαρίζετε με μία γάζα και φυσιολογικό ορό ή βρεγμένη με νερό. Από την ηλικία των 1,5 περίπου ετών το νήπιο θα μπορεί να χρησιμοποιεί μία μαλακή οδοντόβουρτσα και μία παιδική οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο.
Είναι η χρήση νήματος ασφαλής για τα παιδιά;
Ναι, η χρήση νήματος είναι ασφαλής σε κάθε ηλικία, ακόμα και στα νήπια. Έτσι κι αλλιώς μέχρι την ηλικία των έξι ή επτά ετών, το παιδί δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το νήμα μόνο του.
Είναι οι πιπίλες επιβλαβείς για τα δόντια;
Αυτό εξαρτάται από τη χρήση της. Η περιστασιακή χρήση και μέχρι την ηλικία των τριών ετών, δεν θεωρείται να προκαλεί κάποιο πρόβλημα τα δόντια του παιδιού. Έαν όμως το παιδί τη χρησιμοποιεί όλη μέρα, ακόμα και μετά το πέρας των 2,5 με 3 ετών, τότε ναι, είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια όπως να προεξέχουν τα μπροστινά δόντια, να χαλάσουν κάποια από αυτά και να αποκτήσει προβλήματα με την γνάθο.
Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό βγάζει δόντια;
Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, η έκφυση οδοντοφυΐας ξεκινάει περίπου στην ηλικία των τριών μηνών. Όταν το πρώτα δόντια κάνουν την εμφάνισή τους, το μωρό θα είναι πιο ανήσυχο από ότι συνήθως και ίσως παρατηρήσετε τα εξής:
- άρνηση για φαγητό
- περισσότερα σάλια
- εξανθήματα γύρω από το στόμα
- πρησμένα και ευαίσθητα ούλα
- βάζει συνέχεια το χέρι στο στόμα
- κλάματα χωρίς κάποιον προφανή λόγο
Πηγή: ahchealthenews.com