Για να βρίσκεστε σε αυτό το άρθρο, είναι πιθανό να αναρωτιέστε αν έχετε μεγαλώσει ένα κακομαθημένο παιδί. Μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι. Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν παρόμοιες ανησυχίες. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να κατανοήσετε ότι η «κακομαθημένη» συμπεριφορά συχνά υποδηλώνει ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες.

Σε αυτό το άρθρο, η Reem Raouda, ως πιστοποιημένη coach και δημιουργός του BOUND, εξήγησε μέσα από άρθρο της ότι πίσω από τα ξεσπάσματα θυμού και την αντίσταση, κρύβονται συναισθηματικές ανάγκες που έχουν τα παιδιά. Μάθετε παρακάτω πώς μπορείτε να χτίσετε μια βαθύτερη σύνδεση με τα παιδιά μας, βασισμένη στην κατανόηση, την ενσυναίσθηση και την αγάπη.

Το άρθρο αυτό είναι ένας θησαυρός για κάθε γονέα που επιθυμεί να δημιουργήσει μια υγιή και ευτυχισμένη οικογένεια, όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή, αγαπημένα και κατανοητά.

Όταν φανταζόμαστε κακομαθημένα παιδιά , πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ξεσπάσματα θυμού επειδή δεν παίρνουν αυτό που θέλουν, όταν τους λένε να ακολουθήσουν κανόνες ή απλώς έρχονται αντιμέτωπα με την άρνηση του γονέα.

Αλλά η κακομαθημένη συμπεριφορά δεν αφορά μόνο την αίσθηση του δικαιώματος ή το να υποχωρούν οι γονείς — αφορά τις ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες, τα ασυνεπή όρια και την έλλειψη σύνδεσης.

Μήπως δυσκολεύεσαι να βάλεις όρια στο παιδί σου;

Η Raouda, ως ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια συνειδητής γονικής μέριμνας, έχει μελετήσει πάνω από 200 παιδιά και έχει διαπιστώσει ότι η κακομαθημένη συμπεριφορά μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει ανεκπλήρωτες ανάγκες. Ακολουθούν πέντε σημάδια των πολύ κακομαθημένων παιδιών — και πώς οι γονείς μπορούν να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν αυτή τη συμπεριφορά:

1. Δυσκολεύονται να ακούσουν το «όχι»

Ένα παιδί μπορεί να αντιδράσει στους κανόνες όχι επειδή είναι δύσκολο, αλλά επειδή τα ασαφή όρια προκαλούν σύγχυση και απογοήτευση. Εάν οι κανόνες φαίνονται απρόβλεπτοι — ή εάν ένα παιδί αισθάνεται ανίσχυρο στις αποφάσεις που το επηρεάζουν — μπορεί να αντιδράσει για να ανακτήσει μια αίσθηση ελέγχου.

Συμβουλή για τους γονείς: Αντί να λέτε απλώς «όχι» και να προχωράτε, αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους. Πείτε: «Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος επειδή θέλεις να συνεχίσεις να παίζεις, αλλά είναι ώρα για ύπνο τώρα!». Τα όρια που τίθενται με καλοσύνη διδάσκουν ότι οι κανόνες δεν αφορούν τον έλεγχο — αφορούν την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

2. Αναζητούν συνεχώς προσοχή

Όταν τα παιδιά απαιτούν συνεχή προσοχή, συχνά αυτό δείχνει συναισθηματική αποσύνδεση ή αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση τους στην οικογένεια. Ένα παιδί που δεν αισθάνεται ασφαλές στον δεσμό του μπορεί να ζητήσει περισσότερα: περισσότερο χρόνο, περισσότερη επικύρωση, περισσότερη διαβεβαίωση.

Συμβουλή για τους γονείς: Αφιερώστε 10 έως 20 λεπτά αδιάλειπτης σύνδεσης κάθε μέρα. Όσο περισσότερος χρόνος, τόσο το καλύτερο. Παίξτε, μιλήστε ή απλώς να είστε παρόντες με το παιδί σας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις στιγμές για να τους πείτε: «Είσαι αρκετός!».

Όταν τα παιδιά αισθάνονται συναισθηματικά ασφαλή, η ανάγκη τους για συνεχή επικύρωση εξασθενεί.

3. Κάνουν ξεσπάσματα θυμού για να πάρουν αυτό που θέλουν

Τα ξεσπάσματα θυμού δεν είναι χειραγώγηση — είναι μια κραυγή για βοήθεια. Τα παιδιά σε κατάσταση κατάρρευσης δεν έχουν τις δεξιότητες για να επεξεργαστούν μεγάλα συναισθήματα.

5 tips για να διαχειριστείτε τα tantrums σε δημόσιο χώρο

Συχνά, συμβαίνει επειδή ένα παιδί αισθάνεται ότι δεν το ακούν όταν τα συναισθήματά του απορρίπτονται, αισθάνεται ανίσχυρο όταν δεν έχει λόγο ή υπερδιεγερμένο από πολύ θόρυβο, μια δραστηριότητα ή οποιαδήποτε αλλαγή που το βγάζει από το πρόγραμμά του.

Συμβουλή για τους γονείς: Μείνετε ήρεμοι, επικυρώστε τα συναισθήματά τους («Βλέπω ότι είσαι πραγματικά απογοητευμένος») και προσφέρετε παρηγοριά («Είμαι εδώ μαζί σου μέχρι να νιώσεις καλύτερα»). Τα παιδιά μαθαίνουν συναισθηματική ρύθμιση μέσω της σύνδεσης, όχι του ελέγχου.

4. Αντιστέκονται στην ευθύνη

Ένα παιδί που αρνείται να καθαρίσει, αποφεύγει τα μαθήματα ή τα παρατάει εύκολα δεν είναι δύσκολο ή τεμπέλικο. Αντίθετα, μπορεί να έχει προστατευτεί από τις προκλήσεις πολύ συχνά ή, από την άλλη πλευρά, να έχει ωθηθεί στην ανεξαρτησία πριν αισθανθεί έτοιμο.

Συμβουλή για τους γονείς: Προσφέρετε κατάλληλες για την ηλικία, συνεργατικές ευθύνες. Μαγειρέψτε μαζί ή λύστε μικρά προβλήματα ως ομάδα. Θυμηθείτε να γιορτάζετε τις προσπάθειές τους, όχι μόνο τα αποτελέσματα. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ικανά και υποστηριζόμενα, η ευθύνη έρχεται φυσικά.

5. Δεν έχουν ευγνωμοσύνη

Όταν ένα παιδί συμπεριφέρεται αχάριστα ή απογοητεύεται μπορεί να σημαίνει ότι αισθάνεται ότι δεν το ακούν, ότι είναι αποσυνδεδεμένο και ανίσχυρο.

Και όταν τα παιδιά λαμβάνουν συνεχώς παιχνίδια, λιχουδιές ή ανταμοιβές αντί για συναισθηματική σύνδεση, αυτό θαμπώνει την ικανότητά τους να εκτιμούν αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

Συμβουλή για τους γονείς: Η ευγνωμοσύνη αναπτύσσεται από τη σύνδεση. Εμπλέξτε το παιδί σας σε ουσιαστικές στιγμές, όπως το να βοηθάτε να μαγειρέψετε ένα γεύμα, να φτιάξετε μια κάρτα ή να μοιραστείτε μικρές χαρές ως οικογένεια. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι ανήκουν, συνεισφέρουν και εκτιμώνται, η εκτίμηση ακολουθεί.

Ευγνωμοσύνη: Πώς θα καλλιεργήσετε στα μικρά σας μία πιο αισιόδοξη στάση ζωής

Πάντα υπενθυμίζω στους γονείς να αποφεύγουν να ανταμείβουν υπερβολικά τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, εάν βοηθήσουν να καθαρίσουν το σπίτι, αντί να τους δώσετε χρήματα ή μια γλυκιά λιχουδιά, θα μπορούσατε να πείτε: «Σε ευχαριστώ που βοήθησες. Σημαίνει πολλά για μένα και διασκέδασα που το κάναμε μαζί!».

Ο στόχος είναι να κάνουμε αυτές τις στιγμές ουσιαστικές, παρά κάτι που αξίζει ένα βραβείο.

Καλύπτοντας τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού σας

Αυτό που αποκαλούμε κακομαθημένη συμπεριφορά δεν αφορά την υλική υπερβολή — αφορά τις συναισθηματικές ανάγκες. Η αληθινή σύνδεση δεν αφορά μόνο το να περνάτε χρόνο μαζί αλλά αφορά το να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι το βλέπουν, το εκτιμούν και το αγαπούν βαθιά.

πηγή:https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/155283/ta-5-simadia-oti-exete-megalosei-ena-poly-kakomathimeno-paidi-kai-pos-na-to-antistrepsete