Ταΐστρες, ποτίστρες και σπιτάκια για τα αδέσποτα θα τοποθετήσει ο Δήμος Τρικκαίων

Συμμετέχει στο πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» που θα αρχίσει να υλοποιείται από τη νέα σχολική χρονιά- Στο τέλος Μαρτίου θα υλοποιηθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα στείρωσης-Θα αρχίσουν έλεγχοι και στα δεσποζόμενα ζώα.Σειρά δράσεων κι εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Τρικκαίων το επόμενο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Σημεία σίτισης, στειρώσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις, αλλά και συμμετοχή στο «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» που θα περιληφθεί στα σχολεία, είναι ορισμένα από αυτά που έχει συμπεριλάβει στο πλάνο των επόμενων μηνών η δημοτική αρχή. Μάλιστα στη συνέχεια θα γίνουν έλεγχοι και στα δεσποζόμενα ζώα προκειμένου να τηρούνται τα προβλεπόμενα.

Το πρόγραμμα «συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» θα αρχίσει να υλοποιείται από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Ψύχος. Ο Δήμος θα υλοποιήσει το πρόγραμμα κατόπιν αιτήματος του Πολιτιστικού & Φιλοζωικού Εθελοντικού Σωματείου – «ARTEMIS».  Πρόκειται για πρόγραμμα επισκέψεων στα σχολεία που υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Συμβιώνω» με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών για θέματα που αφορούν τη συμβίωσή μας με τα ζώα γύρω μας, μέσω της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί. Να μάθουμε να συμβιώνουμε με τα ζώα, να τα διαχειριζόμαστε και να μη φτάνουμε στο σημείο να τα εγκαταλείπουμε επειδή τα βαριόμαστε. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι» αναφέρει ο κ. Ψύχος.

Σημεία σίτισης

Ο Δήμος Τρικκαίων στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων σκοπεύει να τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες σε σημεία του Δήμου προκειμένου να μπορούν να προσλαμβάνουν τροφή όπως μας ενημερώνει ο κ. Ψύχος. «Ήδη έχουμε προμηθευτεί 5 ζευγάρια ταΐστρες και ποτίστρες τα οποία θα τοποθετηθούν περιμετρικά της πόλης, ενώ θα βάλουμε και σπιτάκια προκειμένου τα ζώα να προφυλάσσονται από τις καιρικές συνθήκες. Αυτά θα τοποθετηθούν άμεσα. Έτσι τα αδέσποτα που είναι προς επανένταξη θα φεύγουν από το καταφύγιο και θα προωθούνται στα συγκεκριμένα σημεία. Ο Δήμος θα έχει την ευθύνη της ανανέωσης της τροφής. Ενώ τα αδέσποτα θα είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα» εξηγεί.

Δράσεις κι εκδηλώσεις

Το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα πραγματοποιήσει μία σειρά δράσεων κι εκδηλώσεων προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί ο κόσμος γύρω από το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια και θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις. «Αφού προχωρήσαμε σε μία σειρά από ενέργειες για τη διαχείριση των αδέσποτων με τα καταφύγια, με το κτηνιατρείο κ.α. θα υλοποιήσουμε με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο ένα μεγάλο πρόγραμμα στειρώσεων στο τέλος Μαρτίου που θα περιλαμβάνει εκτός από τα σκυλιά και τις γάτες» εξηγεί ο κ. Ψύχος.

Δεσποζόμενα

Στο πλάνο της δημοτικής αρχής είναι και οι έλεγχοι στα δεσποζόμενα ζώα. «Στη συνέχεια σκοπεύουμε να προχωρήσουμε και με τα δεσποζόμενα ζώα. Θα κάνουμε ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζουμε ότι είναι δηλωμένα, τσιπαρισμένα κλπ για να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε» τονίζει προσθέτοντας ότι μετά από μία περίοδο ενημέρωσης θα υπάρχουν και κυρώσεις στις περιπτώσεις όπου δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα.

Το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου»

Όπως μας ενημερώνουν τα μέλη του  Φιλοζωϊκού Ζωματείου του «ARTEMIS» το «Συμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου», στο οποίο συμμετέχουν και μέλη του «ARTEMIS», υλοποιείται εδώ και δέκα χρόνια σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και έχει επισκεφθεί σχολεία της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Κρήτης, των Κυκλάδων, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή μέχρι σήμερα περισσότερων από 39.800 μαθητών και 2.000 εκπαιδευτικών. Παράλληλα διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια “ζωντανή” διαδραστική παρουσίαση, όπου με ερωτήσεις και συζήτηση, οι μαθητές και μαθήτριες όχι μόνο ενημερώνονται σχετικά με τις συνθήκες ευζωίας των ζώων και την τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά κυρίως καλούνται να μοιραστούν τις δικές τους σκέψεις και βιώματα, να προβληματιστούν για τον τρόπο που συμβιώνουμε με τα ζώα γύρω μας και ενθαρρύνονται να αναλάβουν υπεύθυνα δράση, συμβάλλοντας στην επίλυση του ζητήματος.