Συνταγή για σπιτικό ψωμί του τόστ

ΥΛΙΚΑ

(Υλικά για 2 μακρόστενες φόρμες 35×15)

1 κιλό Αλεύρι γ.ο.χ.

135 γρ. Νερό, χλιαρό για το ξέκινημα

495 γρ. Επιπλέον χλιαρό νερό

 40 γρ. Βούτυρο, λιωμένο για την επάληψη των καρβελιών

40 γρ. Ζάχαρη

35 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια

15 γρ. Ξερή μαγιά (2 φακελάκια)

13 γρ. Αλάτι

Επιπλέον βούτυρο για την επάληψη των φορμών

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Προσαρμόζουμε το φτερό στο μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 135 γραμμάρια χλιαρού νερού μαζί με τη μαγιά. Χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί πλήρως.
2.Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και το επιπλέον χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Το νερό πρέπει να είναι υποφερτό στα χείλη μας, αλλιώς θα “κάψει” τη μαγιά και δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3.Στη σύνεχεια προσθέτουμε τη μίση ποσότητα του αλευριού ενώ χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία λειά αλλά πολύ υγρή, ακομά, ζύμη.
4.Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι χτυπώντας λίγο ακόμη με το φτερό.
5.Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το φτερό με το γάντζο. Βάζουμε ξάνα σε λειτουργεία το μίξερ και ζυμώνουμε για 10 ολόκληρα λεπτά. Αν δεν έχετε δυνατό μίξερ καλό ειναι να κόψετε σε 2 μέριδες το ζυμάρι και να το ζυμώσετε σταδιακά. Έτσι δε θα κάψετε το μίξερ. Αλλίως μπορείτε για τη συγκεκριμένη διαδικασία να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.
6.Όσο το μίξερ ζυμώνει προετοιμάζουμε τις φόρμες ψησίματος αλείφοντας λίγο βούτυρο στον πάτο και στις γύρω επιφάνειες της φόρμας. Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε 2 φόρμες των 35 εκατοστών συνολικό μήκος.
7.Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την αδείαζουμε σε ένα καθαρό μπολ το οποιο έχουμε λαδώσει ελαφρως. Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
8.Μετά από το διάστημα αυτό χωρίζουμε στα δυο τη ζύμη. Ολόκληρη η ζύμη ζυγίζει 1600 γραμμάρια, συνεπώς κόβουμε σε μερίδες των 800 γραμμαρίων. Πιάνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε τετράγωνο σχήμα σε διαστάση τόση ώστε να χωράει μέσα στη φόρμα μας. Προσέχουμε το πάχος να είναι ίσο σε όλα τα σημεία. Δε θα χρειαστεί να αλευρωσουμε τον πάγκο μας γιατί η ζύμη έχει αρκετό λάδι ώστε να μην κολλήσει.
9.Ρολλάρουμε τη ζύμη ωστε να σχηματίσουμε έναν κύλινδρο, φροντίζοντας να είναι αρκετά σφιχτός. Κλείνουμε τις άκρες με τα χέρια μας.
10.Γυρνάμε τα άκρα του κυλίνδρου σφιχτά κάτω από το ψωμί και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Επαναλαμβάνουμε και για το δεύτερο ψωμί. Καλύπτουμε κάθε ψωμί με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν. Η διαδικασία θα παρει περίπου μια ώρα.
11.Στο μετάξυ, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C στον αέρα ενώ βάζουμε τη σχάρα στο πιο χαμηλό σημείο.
12.Ψήνουμε για 20 λεπτά και μετά καλύπτουμε κάθε φόρμα με αλουμινόχαρτο ώστε να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά.
13.Βγάζουμε τα ψωμία από το φούρνο και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Μόλις γίνει αυτό παίρνουμε ένα πινέλο και τα περνάμε λίγο λιωμένο βούτυρο για να γυάλισουν.