Συνομιλούμε με την Τρικαλινή Φανή Γεωργολοπούλου «Σχετικά με τον Μιχάλη»

Ενοχές, διλήμματα, όνειρα που διαψεύστηκαν, ελπίδα… Το βιβλίο με τίτλο «Σχετικά με τον Μιχάλη» (εκδόσεις ΠΝΟΗ) είναι το τρίτο της Τρικαλινής συγγραφέως-ψυχολόγου Φανής Γεωργολοπούλου. Πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινή ιστορία κι ο Μιχάλης υπαρκτό πρόσωπο. «Η ιστορία του Μιχάλη είναι αληθινή. O πρωταγωνιστής, που μεγάλος πλέον ζει στο εξωτερικό, ξέρει ότι έχει γραφεί βιβλίο με την ιστορία του και χάρηκε πολύ. Τους υπόλοιπους ήρωες του βιβλίου τους  συναντάμε, αλλά όχι στους δρόμους αυτής της πόλης» μας σχολιάζει η ίδια η συγγραφέας.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-«Σχετικά με τον Μιχάλη» κ. Γεωργολοπούλου μιλήστε μου για την υπόθεση του βιβλίου σας.

Πρόκειται για την ιστορία ενός καλό-κακομαθημένου πλουσιόπαιδου. Ο Μιχάλης ξεκίνησε τη ζωή του μ’ ένα χρυσό κουτάλι στο στόμα. Δεν ασχολήθηκε ποτέ κάποιος μαζί του, αλλά ό,τι ήθελε το είχε μ’ ένα τηλεφώνημα. Άλλα παιδιά στην ηλικία του δημιουργούσαν, αγωνίζονταν και χαίρονταν με ό,τι έκαναν, εκείνος όμως δεν χρειαζόταν να προσπαθήσει για κάτι. Τα θεωρούσε όλα δεδομένα, γι’ αυτό απαιτούσε όλο και περισσότερα. Ώσπου μια συνάντηση άλλαξε τον κόσμο του. Ένας άνθρωπος με εντελώς διαφορετικές παραστάσεις κατάφερε να δώσει στον Μιχάλη το σημαντικότερο δώρο: τη χαρά της ζωής.

-Πρόκειται για μία πραγματική ιστορία; Τον Μιχάλη, τον Μάρκο, τη Χριστίνα, τον κ. Θέο, τους συναντάμε στους δρόμους της πόλης;

Η ιστορία του Μιχάλη είναι αληθινή. O πρωταγωνιστής, που μεγάλος πλέον ζει στο εξωτερικό, ξέρει ότι έχει γραφεί βιβλίο με την ιστορία του και χάρηκε πολύ. Τους υπόλοιπους ήρωες του βιβλίου τους  συναντάμε, αλλά όχι στους δρόμους αυτής της πόλης.

Κρυμμένοι πίσω από το ανικανοποίητο, κατηγορούμε ακόμη και τον ήλιο ότι δεν λάμπει;

-Όταν μας φταίνε όλα, δυστυχώς μερικοί άνθρωποι έτσι λειτουργούν.

Έχει τιμή η αξιοπρέπεια;

-Σ’ ένα κόσμο που όλα πωλούνται και αγοράζονται η αξιοπρέπεια κατέχει τη δική της θέση.

Τελικά τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά του μυαλού;

-Όλα τα ταξίδια έχουν ενδιαφέρον, ωστόσο αυτά του μυαλού μας απογειώνουν.

Το χρήσιμο κι ωφέλιμο θάβουν το όνειρο και τη φαντασία;

Όχι απαραίτητα. Μπορούν να συνυπάρχουν.

Τα χρήματα μπορούν να κάνουν κάποιον άνθρωπο;

Βάζω προτεραιότητα σε όλες τις αξίες. Όμως είναι το μέσον για την επιβίωση και την ποιότητα.

Αναφερόμενη και στην ιδιότητά σας ως ψυχολόγου, θα ήθελα να μου πείτε: Τι έχει μεγαλύτερη ανάγκη ένα παιδί; Ο Μιχάλης τα έχει όλα αλλά είναι ένα δυστυχισμένο παιδί…

-Η μέγιστη ανάγκη κάθε παιδιού και η καλύτερη ασπίδα του  είναι η αγάπη και μόνον αυτή.

Η συγγραφέας

Η Φανή Γεωργολοπούλου γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρδίτσας και σπούδασε στο παιδαγωγικό τμήμα της Φλώρινας και στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει μεταπτυχιακό στην ψυχολογία εφήβων.

Λογοτεχνικά κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά των Τρικάλων. Το έργο της Σχετικά με τον Μιχάλη είναι το τρίτο της βιβλίο.