Συνομιλώντας με τον Βασίλη Τζουμάκα σε υψόμετρο 1850 μ. στο νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, το Anilio Adventure Park

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Η Εταιρεία «My Adventure –Event Organizer Pro» ανέλαβε τη διαχείριση του Χ.Κ το Νοέμβριο του 2017, το οποίο επέκτεινε και αναδιαμόρφωσε πλήρως. Ανακαίνισε το Chalet και πρόσθεσε νέες κτιριακές υποδομές. Επενδύοντας σε ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, η My Adventure μετονόμασε το χιονοδρομικό κέντρο σε Anilio Adventure Park. «Εκτός από την ανάπτυξη και διαμόρφωση της χιονοδρομικής κουλτούρας, ο σχεδιασμός μας είναι η ποιοτική αξιοποίηση της περιοχής, προσφέροντας εναλλακτικές και δημιουργικές δραστηριότητες, ενώνοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας που αγαπούν την άθληση, τη χαρά της συμμετοχής, την ψυχαγωγία στο φυσικό περιβάλλον» μου εξηγεί ο Βασίλης Τζουμάκας, ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη της Διαχείρισης του Προγραμματισμού και της Ανάπτυξης του Anilio Adventure Park, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε εκεί στο μοναδικό αυτό μέρος, σε υψόμετρο 1.850μ και μοναδική θέα προς την Τύμφη, τον Όλυμπο, τα Τζουμέρκα και το Γράμμο…-κ. Τζουμάκα είσαστε ο Διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου-AnilioAdventurePark;

-Θα έλεγα ότι έχω την ευθύνη της Διαχείρισης του Προγραμματισμού και της Ανάπτυξης του AnilioAdventurePark.

-Από πότε έχετε αναλάβει τη λειτουργία του ως εταιρεία;

H Eταιρεία Διοργάνωσης Αθλητικών ΕventMYADVENTURE” ανέλαβε τη διαχείριση του ΧΚ ΑΝΗΛΙΟΥ το Νοέμβριο του 2017 μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ανοιχτό διαγωνισμό.

-Η επαγγελματική σας δραστηριότητα στο χώρο δεν είναι η μοναδική. Έχετε μία μακρά πορεία…Τί ήταν εκείνο που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου;

-Ήταν μια απόφαση που βασίστηκε κυρίως στην αγάπη μου για το βουνό. Η διαχείριση ενός ΧΚ δεν είναι μία συμβατική επιχείρηση. Όπως γνωρίζετε επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, τις οποίες καλούμαστε με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουμε, για να αναφέρω μία από τις πολλές δυσκολίες. Χρειάζεται μία δημιουργική «τρέλα», πείσμα και επιμονή. Σίγουρα αποτέλεσε και επαγγελματική πρόκληση για περαιτέρω επιχειρηματική ανάπτυξη.

«Ο στόχος μας είναι να παρατείνουμε τη χιονοδρομική σεζόν. Επιπλέον, επιθυμούμε να λειτουργούμε όλο το χρόνο ως ένα ολοκληρωμένο Πάρκο στο φυσικό περιβάλλον για ενήλικες, οικογένειες, επισκέπτες που αγαπούν το βουνό και τις ορεινές δραστηριότητες»

– Για εσάς ο χώρος της χιονοδρομίας είναι τρόπος ζωής;

-Δεν είναι μόνο η χιονοδρομία, είναι το βουνό και η φύση γενικότερα τρόπος ζωής, γι αυτό και όλες οι δραστηριότητες της Εταιρείας μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με το φυσικό περιβάλλον.

– Κάνατε μεγάλες επενδύσεις και σημαντικά βήματα προκειμένου να δημιουργήσετε ένα χιονοδρομικό κέντρο πρότυπο. Μιλήστε μας για τις παρεμβάσεις που χρειάστηκε να κάνετε.

-Είμαστε στον 3ο χρόνο λειτουργίας, και πράγματι έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις. Η πιο σημαντική θα έλεγα είναι τα στραγγιστικά έργα, για να απομακρύνονται τα πλεονάζοντα νερά είτε πάνω από την επιφάνεια είτε μέσα στο έδαφος για να καταστεί λειτουργική η περιοχή.

-Έχετε φτάσει στο επίπεδο που θέλετε;

-Περίπου στο 60%

-Ποιες ακόμη παρεμβάσεις περιλαμβάνονται στα σχέδιά σας;Ποιο είναι το ολοκληρωμένο σχέδιό σας για τη λειτουργία του AnilioAdventurePark;

-Ο σχεδιασμός του ΧΚ δεν έχει ολοκληρωθεί. Στα σχέδιά μας είναι η λειτουργία ενός ακόμη αναβατήρα που θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρους του βουνού, με σκοπό τη διεύρυνση του ΧΚ και ολοκλήρωση του δικτύου τεχνητής χιόνωσης. Επιπλέον, στόχος μας είναι το Anilio Adventure Park να λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου με διοργανώσεις που θα αφορούν και άλλα αθλήματα όπως το ορεινό τρέξιμο και με δράσεις κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

-Καταφέρατε να δώσετε ζωή κι αναγνωρισιμότητα στο  χώρο τον οποίο επισκέπτονται κάθε χειμώνα χιλιάδες φίλοι της χιονοδρομίας μεταξύ αυτών και σημαντικά πρόσωπα του πολιτικού (να αναφέρω την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), αλλά και του καλλιτεχνικού χώρου. Ποια είναι η… συνταγή της επιτυχίας;

-Δεν ξέρω αν υπάρχει συνταγή. Επιθυμία μας είναι το AnilioAdventurePark να είναι ένα αγαπημένο μέρος για όλο τον κόσμο, ένα φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον με ποιοτική παροχή υπηρεσιών.

-Το χιονοδρομικό διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών;

-Διαθέτει ποιοτικό εξοπλισμό και μηχανήματα συντήρησης υψηλών προδιαγραφών. Όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του ΧΚ, τότε θα μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερα.

-Ένα μέρος της Ελλάδας όπου θα συναντήσουμε χιόνι ακόμη κι όταν δεν χιονίζει; Πως το πετυχαίνετε αυτό;

-Με πολλή δουλειά! Η τεχνητή χιόνωση απαιτεί πολλή δουλειά, σε αντίξοες συνθήκες.

-Δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ασφάλειας;

-Έχουμε επενδύσει πολύ στο θέμα της ασφάλειας. Το ΧΚ διαθέτει ιατρείο και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υπάρχει πάντα ένας pisteur. Οι μαθητές της Ακαδημίας μας είναι ασφαλισμένοι στην ΕΟΧΑ και γενικότερα δίνουμε μεγάλη προσοχή στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας και σωστής συμπεριφοράς των χιονοδρόμων.

«Η διαχείριση ενός ΧΚ δεν είναι μία συμβατική επιχείρηση. Όπως γνωρίζετε επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, τις οποίες καλούμαστε με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουμε, για να αναφέρω μία από τις πολλές δυσκολίες. Χρειάζεται μία δημιουργική «τρέλα», πείσμα και επιμονή. Σίγουρα αποτέλεσε και επαγγελματική πρόκληση για περαιτέρω επιχειρηματική ανάπτυξη»

-Όποιος δεν κάνει σκι μπορεί να απολαύσει το χιόνι από τη ζεστασιά του υπέροχου σαλέ; Τί υπηρεσίες παρέχονται;

-Το ChaletChamois εκτείνεται σε 850τμ και είναι διαμορφωμένο σε δύο επίπεδα με απίστευτη θέα. Στον επάνω όροφο λειτουργεί το εστιατόριο. Στο μενού μπορείτε να βρείτε πιάτα που καλύπτουν κάθε διατροφική προτίμηση, και ειδικό μενού για τα παιδιά. Στον υπερυψωμένο χώρο της εισόδου, έχουμε διαμορφώσει ένα ζεστό χώρο, άνετο, όπου σερβίρεται καφές, ελαφρύ φαγητό, γλυκό και ποτό.

-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου έναντι άλλων χιονοδρομικών;

-Η άνετη, γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση. Οι οδικοί άξονες σε συνδυασμό με το γεωγραφικό σημείο παρέχουν  ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

-Ένα χιονοδρομικό κέντρο μπορεί να λειτουργήσει όλο το χρόνο;

-Ο στόχος μας είναι να παρατείνουμε τη χιονοδρομική σεζόν. Επιπλέον, επιθυμούμε να λειτουργούμε όλο το χρόνο ως ένα ολοκληρωμένο Πάρκο στο φυσικό περιβάλλον για ενήλικες, οικογένειες, επισκέπτες που αγαπούν το βουνό και τις ορεινές δραστηριότητες.

-Οι επισκέπτες είναι από την Ελλάδα ή υπάρχουν και επισκέπτες κι από το εξωτερικό;

Έχουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα! και μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό. Έχουμε όμως και επισκέπτες από το εξωτερικό, τις γειτονικές χώρες,  το Ισραήλ, την Κίνα.

-Οι Έλληνες δείχνουν να ξεπερνούν το σοκ της οικονομικής κρίσης και να … εκδράμουν;

-Φαίνεται πως ναι, αισιοδοξούμε για το καλύτερο για όλους μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ