Συνομιλώντας με τον Τρικαλινό… μάγο Βαγγέλη Χατζή-Όταν μία ομάδα ταλαντούχων νέων αποφάσισε να «σκορπίσει» λίγη μαγεία στην πόλη…

Μία ομάδα ταλαντούχων νέων αποφάσισε να «σκορπίσει» λίγη μαγεία στην πόλη των Τρικάλων. Έχοντας στα χέρια τους ως μοναδικό εργαλείο το ταλέντο τους σκορπούν χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους. Σε μία εποχή όπου αναζητούμε «απεγνωσμένα» λίγη μαγεία για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας αποφάσισα να κινηθώ ανάμεσα σε κλόουν και μάγους και να μεταδώσω μέσα από το δικό μου μοναδικό εργαλείο, τη γραφή, λίγη από τη θετική ενέργεια που εισέπραξα στο MagicCastle….

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Εκεί, είχα τη χαρά να συναντήσω τον μάγο της παρέας, τον μάγο  Desdinova, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μου κάποια από τα… κόλπα του. Η αλήθεια είναι ότι τον είχα δει για πρώτη φορά στο Μύλο των Ξωτικών κι εντυπωσιάστηκα από τη θετική του ενέργεια κι εκεί ήταν που συμφωνήσαμε να κάνουμε τη συνέντευξη. Ο Βαγγέλης Χατζής μου σύστησε την ομάδα του MagicCastle, ενώ είχα την ευκαιρία να κάνουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τη… μαγεία. «Τη μαγεία ο καθένας την ορίζει διαφορετικά και φαντάζομαι θετικά διαφορετικά άρα όλοι έχουν ανάγκη από λίγη (και πολύ μη σου πω) μαγεία.  Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως ως κοινωνία σήμερα, έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη  από αρετές και αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός  και γενικότερα η ανθρωπιά» θα μου πει ανάμεσα σε πολλά άλλα που κουβεντιάσαμε.


MagicCastle… Μία ομάδα ταλαντούχων νέων που αποφάσισε να «σκορπίσει» λίγη μαγεία στην πόλη;

-Μία ομάδα ταλαντούχων νέων ο καθένας «ειδικός» στον τομέα του είναι ο πυρήνας του Magic Castle. Μία ομάδα που αποφάσισε να δει το θέμα πιο συλλογικά, οργανωμένα και επαγγελματικά τον τελευταίο χρόνο καθώς όλοι μας έχουμε πλούσια πρότερη εμπειρία στον χώρο της ψυχαγωγίας. Το Μagic Castle Entertainment είναι μία στέγη καλλιτεχνών που αποφάσισε να χαρίσει λίγη μαγεία όχι μόνο στην πόλη των Τρικάλων όπου είναι η έδρα μας άλλα και σε ολόκληρη την Ελλάδα πάντα με τους καλύτερους συνεργάτες.

«Σημασία δεν έχει τι κόλπα κάνει ο κάθε μάγος αλλά ο τρόπος που τα κάνει και εγώ τουλάχιστον προσπαθώ να τα κάνω με έναν προσωπικό, πρωτότυπο και ενδιαφέροντα τρόπο»

-Μπορείς να μου συστήσεις την ομάδα σας; Από ποιους αποτελείται και ποια τα ταλέντα σας;

-Το Magic Castle Entertainment  αποτελείται από πολλούς αξιόλογους και ταλαντούχους καλλιτέχνες σε διαφορετικούς τομείς. Η βασική όμως ομάδα που αρχικά συνέβαλε στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, ξεκινώντας από την γυναίκα της ομάδας  είναι η Ελευθερία Σικινιώτη, ο Κωνσταντίνος Καπερώνης και ο Βαγγέλης Χατζής , δλδ εγώ! Η Ελευθερία είναι η φανταστική clown Bella , ο Κωνσταντίνος είναι ο ένας και μοναδικός clown Λέλος και εγώ είμαι ο μάγος της παρέας ή καλύτερα ο μάγος Desdinova.

-Σας συναντάμε σε πάρτι, εκδηλώσεις, στο Μύλο των Ξωτικών…

-Αναλαμβάνουμε παντός τύπου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, από παιδικά πάρτυ γενεθλίων και άλλες πολιτιστικές (Δήμοι, σχολεία, νηπιαγωγεία κλπ) & κοινωνικές (γάμος, βάφτιση)  εκδηλώσεις μέχρι εταιρικά events και την στελέχωση Θεματικών πάρκων και πολυχώρων. Πέρα από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις,  είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να προτείνουμε διαφορετικές και πρωτότυπες εναλλακτικές λύσεις σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική εκδήλωση έχει στο μυαλό του ο εκάστοτε  πελάτης. . . Παράλληλα είμαστε συνεχώς στη διαδικασία δημιουργίας νέων παραστάσεων, δράσεων και εκδηλώσεων με βασικό στόχο την καλύτερη ψυχαγωγία του κοινού. Ότι και να πω για τον Μύλο των Ξωτικών είναι λίγο. . . Όχι απλά μας συναντάτε στον Μύλο αλλά, μας συναντάτε γενικότερα, λόγω του Μύλου των Ξωτικών, τουλάχιστον εμένα και τον Λέλο. Προσωπικά αν δεν υπήρχε ο Μύλος και συγκεκριμένα η Αντονέλλα Χήρα  που ευχαριστώ θερμά, δεν θα σκεφτόμουν να το κάνω επαγγελματικά και ούτε φανταζόμουν ότι έχει τέτοια προοπτική ο χώρος αυτός της ψυχαγωγίας

-Εσύ είσαι ο μάγος της παρέας; Πόσα χρόνια ασχολείσαι; Τί κόλπα κάνεις;

-Ναι, εγώ είμαι ο μάγος της παρέας και όχι ο ταχυδακτυλουργός όπως κάποιοι θα έλεγαν. Κατά την γνώμη μου ο ‘’ταχυδακτυλουργός’’ δεν είναι ο ορθός όρος για να περιγράψει αυτό που κάνει ένας μάγος καθότι η τέχνη της μαγείας είναι απείρως πιο σύνθετη τέχνη. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα μαγικά την εποχή που πέρασα φοιτητής, πάνε τώρα 11-12 χρόνια. Από τότε μπήκα σε έναν κόσμο χωρίς «ταβάνι»! Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όσα βιβλία και να έχω διαβάσει για την μαγεία , όσα μαγικά και να έχω μάθει μέχρι τώρα, πάντα θα υπάρχει κάποιο καινούργιο μαγικό που παρακολουθώντας το με κάνει και αισθάνομαι όπως την πρώτη φορά που παρακολούθησα μαγικό. Άρα σημασία δεν έχει τι κόλπα κάνει ο κάθε μάγος αλλά ο τρόπος που τα κάνει και εγώ τουλάχιστον προσπαθώ να τα κάνω με έναν προσωπικό, πρωτότυπο και ενδιαφέροντα τρόπο.

-Πόση ανάγκη έχουμε από λίγη μαγεία σήμερα;

-Όσον αφορά στην μαγεία ο καθένας την ορίζει διαφορετικά και φαντάζομαι θετικά διαφορετικά άρα όλοι έχουν ανάγκη από λίγη (και πολύ μη σου πω) μαγεία.  Από την άλλη για να το σοβαρέψω λίγο, η αλήθεια είναι πως ως κοινωνία σήμερα, έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη  από αρετές και αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός  και γενικότερα η ανθρωπιά.

«Η αλήθεια είναι πως ως κοινωνία σήμερα, έχουμε πολύ περισσότερο ανάγκη  από αρετές και αξίες όπως η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός  και γενικότερα η ανθρωπιά»

-Η μαγεία είναι σαν τη ζωή; Μία οφθαλμαπάτη;

Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες μαγικών. Υπάρχει η κατηγορία close up, δηλαδή μαγικά από  κοντινή απόσταση όπου γυρνώντας στο χώρο, ο μάγος ψυχαγωγεί  μικρές ομάδες ατόμων. Υπάρχουν και τα μαγικά σκηνής με τις οφθαλμαπάτες που ενδείκνυται για μεγαλύτερο κοινό. Άρα οι οφθαλμαπάτες είναι ένα μέρος μόνο της τέχνης της μαγείας. Έτσι όπως και η ζωή, η μαγεία είναι κάτι πιο σύνθετο που δύσκολα περιγράφεται μόνο με λόγια.

-Τι εννοούμε όταν λέμε μάγος; Τι είναι η μαγεία;

Ένας μάγος δεν φαίνεται μόνο από τα μαγικά που παρουσιάζει αλλά και από τον σεβασμό που δείχνει στο κοινό. Όπως είπε και ο μεγάλος James Randi  ‘’ οι μάγοι είναι οι πιο έντιμοι ψυχαγωγοί, σου λένε ότι πρόκειται να σε «κοροϊδέψουν» και μετά το κάνουν’’

-Πως κάποιος αποφασίζει ότι θα γίνει μάγος και κάνει την αρχή;

Καταρχάς πρέπει κάποιος να κολλήσει το μικρόβιο και αυτό γίνεται ποικιλοτρόπως. Σε εμένα για παράδειγμα έγινε τυχαία μια μέρα ενώ καθόμουν σε παρακείμενο μαγαζί όταν ένας Street Magician ξεκίνησε show εκεί μπροστά ,τελειώνοντας  το κομμάτι του, δεν ήξερα τι να πω γιατί πολύ απλά, αυτά που είδα αμφισβητούσαν στυγνά την λογική. . . Στην περίπτωση των μάγων νομίζω ότι ταιριάζει γάντι το ρητό  ‘’η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’’ αφού ειδικά στην αρχή  οι ώρες που πρέπει να αφιερώσει κάποιος μάγος σε εξάσκηση βασικών τεχνικών τείνουν στο άπειρο. Ένα ποσοστό των μαγικών που θα δείξει ένας μάγος τον πρώτο καιρό θα αποτύχει. Όταν με πολλαπλάσια δουλειά καταφέρει στα ίδια μαγικά να πάρει τις αναμενόμενες θετικές αντιδράσεις από το κοινό τότε δέθηκε με τα μαγικά για πάντα.

-Είναι χάρισμα ή μπορεί οποιοσδήποτε να ασχοληθεί;

Είναι η τέχνη της μαγείας, άρα ένας μάγος είναι ένας καλλιτέχνης. Και ο ζωγράφος είναι καλλιτέχνης,  άρα όσο μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την ζωγραφική και να γίνει ένας κακός, μέτριος ή μεγάλος ζωγράφος άλλο τόσο μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και με την μαγεία και να γίνει ένας κακός, μέτριος ή θρυλικός μάγος. Συνεπώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί αρκεί να το θέλει πραγματικά και όπως έλεγε και ένας μεγάλος μάγος ‘’3 είναι οι σημαντικότερες λέξεις στην τέχνη της μαγείας, εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση’’.

-Ποιο είναι το «δυνατό» σου, το πιο συναρπαστικό σου κόλπο;

-Δεν μπορώ να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο «δυνατό κόλπο» καθώς η εξέλιξη που θέλω να έχω ως μάγος απαιτεί να αλλάζω συνεχώς το πρόγραμμά μου παράλληλα με την εξέλιξη της μαγείας τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ιδεών.

«‘Ενας μάγος είναι ένας καλλιτέχνης»

-Ποια είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν… μάγο;

Στόχος μου είναι να κάνω το κοινό μου να αισθανθεί με τον ίδιο τρόπο που αισθάνθηκα εγώ  όταν πρωτοείδα μαγικό κόλπο από κοντινή απόσταση. Παρακολουθώντας την έκφραση κάποιου κάνοντας του ένα μαγικό κόλπο καταλαβαίνεις αυτόματα αν πέτυχες ή όχι τον στόχο σου. Συνεπώς η μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν μάγο είναι η έκφραση που έχει ο θεατής όταν το κόλπο έχει πετύχει.

-Τα παιδιά ή οι ενήλικες είναι το πιο δύσκολο κοινό;

-Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρατήσεις το ενδιαφέρον των παιδιών κατά την παράσταση παρά των ενηλίκων. Από την άλλη σε κοινό ενηλίκων είναι δυσκολότερο να καλύψεις τυχόν λάθη που θα γίνουν. Το καθένα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση, έχουν όμως την ίδια βάση, το χιούμορ.

-Ποια είναι η συμβουλή που μας δίνεις για να δούμε κι εμείς τον κόσμο με μαγεία;

-Η συμβουλή που δίνω για να για να δείτε  τον κόσμο με μαγεία είναι να εμπιστευτείτε το Magic Castle Entertainment (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας). . .