Συνέντευξη με τον γνωστό instagrammer Κώστα Σπαθή-Οι followers του Τρικαλινού αρχιτέκτονα ξεπερνούν τους 56.000 

Το instagram είναι η νέα τάση που οι περισσότεροι αγαπάμε.  Είναι ο κόσμος μας μέσα από τον φωτογραφικό μας φακό.  Χαζεύοντας πριν από λίγους μήνες, εντόπισα έναν ενδιαφέρον λογαριασμό με πρωτότυπες δημοσιεύσεις που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Ο Τρικαλινός Κώστας Σπαθής  ή αλλιώς, κατά το instagram account του,  sPathumpa μας εντάσσει σε έναν κόσμο γεμάτο… αρχιτεκτονική και γεωμετρία.Ο Κώστας, είναι ένας Έλληνας instagramer, ο οποίος, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει χιλιάδες followers καθώς οι φωτογραφίες που ανεβάζει τραβούν τη προσοχή. Βλέπει τον κόσμο συμμετρικά και μοιράζεται καθημερινά με τους followers του αναπάντεχες λήψεις με επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε κτίρια, δρόμους και τοπία.

Όσοι έχουν Instagram κι ασχολούνται  ενεργά σίγουρα τον ξέρουν. Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει άλλωστε το αντίθετο αφού έχει περισσότερους από 56.000 followers. Τα like σε κάθε post του είναι χιλιάδες. Ο Κώστας (γιος του πρώην Δημάρχου Τρικκαίων Γιώργου Σπαθή) είναι αρχιτέκτονας , έχει έναν από τους πιο γνωστούς ελληνικούς λογαριασμούς στα social media και σας τον παρουσιάζουμε. Αν αγαπάτε την αρχιτεκτονική και το design θα λατρέψετε το account του.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

vimarga2004@yahoo.gr

-Κώστας Σπαθής ή sPathumpa… Αρχιτέκτονας, ερασιτέχνης φωτογράφος (τη δουλειά σου θα ζήλευαν ακόμη κι επαγγελματίες)…   Σε παρακολουθώ εδώ και καιρό από το social media. Στο instagram έχεις συγκεντρώσει πάνω από 56.000 followers…  Ήταν κάτι που το επιδίωξες ή προέκυψε;

-Αρχικά σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι ιδιαίτερα που εκτιμάς τη δουλειά που κάνω. Η φωτογραφία είναι κομμάτι της δουλειάς μου και τα τελευταία χρόνια ανακάλυψα το πάθος που έχω για αυτή. Προσπαθώ να εφαρμόσω τις αρχές της αρχιτεκτονικής στο κομμάτι της φωτογραφίας και αυτό είχε απρόσμενα μεγάλη απήχηση στο κόσμο.

-Οι φωτογραφίες που ανεβάζεις στον λογαριασμό σου είναι απίστευτες; Πως καταφέρνεις να αναδεικνύεις ακόμη και τα πιο άσχημα αντικείμενα;

-Έχω τη δική μου οπτική και προσπαθώ κάθε φορά που φωτογραφίζω ένα θέμα όσο άσχημο και να είναι αντικειμενικά να το αναδεικνύω μέσα από τη καλύτερη οπτική του πλευρά.

«Θεωρώ ένα πολύ ελκυστικό project για κάθε αρχιτέκτονα τον επανασχεδιασμό της παλιάς αγοράς στο ίδιο σημείο με σκοπό τη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για την πόλη με μνήμες από το παρελθόν»

-Τι σε εμπνέει;

-Μπορώ να αντλήσω έμπνευση από οτιδήποτε  και μέσα από τη δική μου οπτική και τα εργαλεία που χρησιμοποιώ προσπαθώ να αναδεικνύω τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του θέματος που έχω επιλέξει με έμφαση στα στοιχεία απλότητας και γεωμετρίας.

-Το καλοκαίρι μία από τις φωτογραφίες σου έγινε εξώφυλλο στο Athens Voice…

-Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για μένα, η μεγαλύτερη free press εφημερίδα της Αθήνας με χιλιάδες αντίτυπα κάθε μήνα να επιλέγει μια από τις φωτογραφίες μου για το βασικό τεύχος του καλοκαιριού του 2016

-Σε δημοσιεύματα σε χαρακτηρίζουν ως τον «sexy  Έλληνα αρχιτέκτονα». Φαντάζομαι ότι έχεις πολλές προτάσεις για συνεργασία στο χώρο της μόδας. Θα σε ενδιέφερε;

-Δεν αποδέχομαι τον όρο σέξι και δεν νομίζω ότι υποστηρίζω αυτήν την έκφραση.

-Έβαλες το… χεράκι σου και στο nansoumou.com; Είναι το blog της αδερφής σου που είναι fasion blogger;

-Το nansoumou.com είναι το blog της αδελφής μου και είναι ένα αποτέλεσμα τόσο της δικής της αισθητικής όσο και της δικής μου. Έχουμε μια καθημερινή συνεργασία και είμαι δίπλα της σε κάθε της βήμα γιατί ξέρω πως είναι το πάθος της. Είναι τελειομανής και αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Το τρέχει με μεγάλη συνέπεια και δικαίως το έχει φτάσει στο επίπεδο που μέχρι σήμερα βλέπουμε.

«Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο το οποίο κατασκευάζεται από τον άνθρωπο για να χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο τη χρησιμοποιείς και για ποιο σκοπό»

-Όλη η οικογένεια στην υπηρεσία της τεχνολογίας ή η τεχνολογία στην υπηρεσία δύο νέων ανθρώπων;

Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο το οποίο κατασκευάζεται από τον άνθρωπο για να χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο τη χρησιμοποιείς και για ποιο σκοπό. Πάντα με ενδιέφερε η εξέλιξη της τεχνολογίας και μπορώ να πω ότι είναι το απολυτό εργαλείο για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύω και την έχω χρησιμοποιήσει στο μέγιστο βαθμό για να εμβαθύνω και να αναλύσω το καινοτόμο θέμα της έρευνάς μου το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία ενός νέου σχεδιαστικού περιβάλλοντος που υπηρετεί τις γλώσσες της αρχιτεκτονικής.

-«Η εμβέλεια της κλίμακας της πτύχωσης-Οι εφαρμογές της μέσα από φωτογραμμετρικά συστήματα»…  Πρόκειται για την έρευνά σου που παρουσίασες πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κι αφορά στα Μετέωρα.  Μπορείς να μου πεις περί τίνος πρόκειται;

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα την οποία διεκπεραίωσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορά μεθόδους και τεχνικές αναπαράστασης από πεδία της φύσης που τροφοδοτούν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στα πλαίσια μεθοδολογιών με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Ο πειραματισμός που έκανα στην εν λογω έρευνα έχει να κάνει με ένα μορφογενετικό εργαλείο που τροφοδοτείται από τη μορφολογία των Μετεώρων και δανείζει φόρμες στην υπηρεσία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Με απλά λόγια έχω δανειστεί μορφές μέσω της φωτογραμμετρίας από το ιδιαίτερα γεωμορφολογικό περιβάλλον των Μετεώρων και τις έχω χρησιμοποιήσει στα πλαίσια ενός νέου αστικού σχεδιασμού της πόλης των Τρικάλων. Τα εργαλεία ψηφιακής αναπαράστασης που έχω ανακαλύψει αποτελούν μια μελέτη η οποία θα δημοσιευτεί στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας.

-Ως αρχιτέκτονας ποια είναι τα ατού που βλέπεις στην πόλη;

-Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζω να επιμένω ότι η πόλη των Τρικάλων είναι από τις πιο όμορφες που διαθέτει η χωρά. Η ένταξη της φύσης στον αστικό σχεδιασμό, η ρυμοτομία της,  οι παρεμβάσεις που γίνονται με βιοκλιματικό σχεδιασμό, οι παρεμβάσεις με αναφορές στο παρελθόν της πόλης και αυτό το μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο της φύσης, τα Μετέωρα, δίνουν στην πόλη των Τρικάλων μια ιδιαίτερη μοναδικότητα.

-Υπάρχει κάποιο δημόσιο κτίριο που θα το χαρακτήριζες τερατούργημα; Πες μου ένα κτίριο που θα ήθελες να κατασκευάσεις στα Τρίκαλα.

-Στο σημείο που υπήρχε παλιότερα η αγορά της πόλης και χτίσθηκε η Νομαρχία των Τρικάλων υπήρχε ένα φανταστικό κτίσμα το οποίο δεν πρόλαβα, αλλά έχω ακούσει αναφορές και έχω διαβάσει αρκετά γι αυτό. Θεωρώ ένα πολύ ελκυστικό project για κάθε αρχιτέκτονα τον επανασχεδιασμό της παλιάς αγοράς στο ίδιο σημείο με σκοπό τη δημιουργία ενός σημείου με αναφορές σε μνήμες από το παρελθόν.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Κώστας Σπαθής γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1984. Σπούδασε αρχιτεκτονική κι ανακαίνιση κτιρίων και φέτος ολοκληρώνει την έρευνά του στο οποίο σχετίζει την αρχιτεκτονική της πτύχωσης με την αεροφωτογραφία.