Συνέντευξη: Η Δήμητρα Αθανασίου και η Μαρία Αθανάσουλα πρωτοτυπούν στα Τρίκαλα με την «tARTa», μία καινοτόμα επιχείρηση

Δύο νέες κοπέλες με φρέσκες ιδέες που δεν δίστασαν να αφήσουν τις δουλειές τους και τη ζωή τους στην Αθήνα για να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους ακολουθώντας το όνειρό τους. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους, αφού δοκίμασαν να δουλέψουν στο αντικείμενό τους, αποφάσισαν ότι ήθελαν να κάνουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους. Έτσι, όταν άλλοι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μία καλύτερη ζωή, εκείνες σε πείσμα των καιρών επέστρεψαν στα Τρίκαλα για να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν κι εν τέλει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ένα όνειρο που στεγάζεται επί της οδού Κονδύλη 17, στα Τρίκαλα και που αποπνέει τη φρεσκάδα και τη δροσιά των δύο αυτών κοριτσιών. Η Δήμητρα Αθανασίου και η συνεργάτης της Μαρία Αθανασούλα αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν δημιουργώντας στα Τρίκαλα την «tARTa» ένα ξεχωριστό κατάστημα με κυρίαρχο προϊόν την τάρτα και να προσφέρουν μία διαφορετική πρόταση για τον καφέ μας. Συνάντησα την Δήμητρα και τη συνεργάτιδά της Μαρία στον υπέροχο χώρο τους και είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί τους που συνοδεύτηκε από ευωδιαστό καφέ και πεντανόστιμες τάρτες (σας συστήνω ανεπιφύλακτα να τις δοκιμάσετε) τις οποίες μου πρόσφεραν με περισσή ευγένεια.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Η Δήμητρα έχει σπουδάσει αισθητικός και η Μαρία πληροφορική, έχουν μεγαλώσει στην Καλαμπάκα και τα τελευταία χρόνια ζούσαν στην Αθήνα. Τις δυο τους τις δένει μία βαθιά φιλία αυτός ήταν κι ο λόγος που αποφάσισαν να συνεργαστούν και να επιστρέψουν στα Τρίκαλα. Χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό το μεράκι τους, δημιούργησαν ένα «κουκλίστικο» μαγαζί που σε προσκαλεί να το επισκεφθείς για να απολαύσεις τις ξεχωριστές δημιουργίες του.

Ένα μαγαζί που πρωτοπορεί με νέες προτάσεις, εμμένει στην ποιότητα των πρώτων υλών του και  που χαρίζει ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης στους επισκέπτες του.

Στην «tARTa» ο πελάτης-επισκέπτης αποτελεί μέρος της μυσταγωγίας της παρασκευής του γλυκού του το οποίο συναρμολογείται, σ’ ένα… open εργαστήρι, μπροστά στα μάτια του, δια χειρός Δήμητρας που το αναγάγει σε τέχνη (άλλωστε η ονομασία του καταστήματος t-ART-a εσωκλείει τη λέξη τέχνη).

«Εγώ είμαι «χειροπράκτης» μου αρέσει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τα χέρια. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό, όμορφο, που θα απασχολούσε κάπως τα χέρια μου. Το αντικείμενο της ζαχαροπλαστικής επειδή το γνώριζα από μικρή θεώρησα ότι ήταν κάτι με το οποίο ήταν δεδομένο ότι θα ασχοληθώ» μου εξηγεί η Δήμητρα.

«Εμένα από την άλλη μου αρέσει  πολύ η επικοινωνία με τον κόσμο και το περιβάλλον. Μου αρέσει ό,τι έχει να κάνει με κόσμο. Το κλίμα της συγκεκριμένης δουλειάς είναι τελείως διαφορετικό και πολύ πιο ευχάριστο σε σχέση με κάτι άλλο. Αυτός είναι κι  ο λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο κατάστημα.   Φυσικά, ένας λόγος παραπάνω είναι το γεγονός ότι είμαστε πολλά χρόνια φίλες και αυτό με ώθησε να ακολουθήσω τα βήματα της Δήμητρας» απαντά η Μαρία.

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα ως Σάββατο 8.30 π.μ.-9.00 μ.μ.

Κυριακή ΚΛΕΙΣΤΑ

Τάρτες

Έχοντας μπροστά μου έναν μακρύ κατάλογο από τάρτες για να δοκιμάσω (Τάρτα Lila pause, Τάρτα Banoffee, Τάρτα κρέμα ζαχαροπλαστικής, Τάρτα Mousse σοκολάτα, Τάρτα προφιτερόλ, Τάρτα Μπαμπά, Τάρτα Τιραμισού, Τάρτα Bueno, Τάρτα Cheesecake) δεν θα μπορούσα παρά να ρωτήσω: «Πώς σας ήρθε η ιδέα να κάνετε τάρτες;».

«Νομίζουμε πως η ιδέα μας επέλεξε κι όχι εμείς εκείνη. Η έμπνευση μας βρήκε, δεν τη βρήκαμε απλά ταιριάξαμε και είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό» μου εξηγούν και προσθέτουν «Μας αρέσει το καλό, ποιοτικό φαγητό που φτιάχνεται με φρέσκα υλικά… Αυτό ήταν το βασικό για να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο και κάτι ωραίο».

Μπορεί το ξεκίνημα να μην είναι εύκολο, πόσο μάλλον με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, ωστόσο, αξίζει να προσπαθείς, όπως μου λένε η Δήμητρα και η Μαρία.

«Όχι δεν είναι εύκολο. Είναι και λίγο αγχωτικό, αλλά σου δίνει μία αυτοπεποίθηση ότι δημιουργείς κάτι αρκετά σημαντικό. Οπότε σε βάζει στη διαδικασία να προσπαθείς, να μην απογοητεύεσαι και να ελπίζεις, να βάζεις στόχους, να σκέφτεσαι τι μπορείς να κάνεις  παραπάνω παρόλο που υπάρχει κρίση. Όποιος έχει όρεξη για δουλειά κι αγαπάει αυτό που κάνει δεν χάνεται Προφανώς θέλουμε να πετύχουμε και θέλουμε να πάει καλά» μου επισημαίνουν.

Υπάρχει χώρος για την πρωτοτυπία

«Υπάρχει χώρος για την πρωτοτυπία;» είναι το επόμενο ερώτημα. «Θεωρώ ότι οι καλές πρωτότυπες ιδέες οι οποίες βασίζονται λίγο και στον ρεαλισμό έχουν πάντα μία ευχάριστη εξέλιξη. Οπότε, σίγουρα υπάρχει χώρος για πρωτοτυπία» μου λέει η Δήμητρα.

«Θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο να το παλέψει, να το προσπαθήσει;» τις ρωτώ… «Εννοείται. Όποιος έχει όρεξη, φιλοδοξίες κι όνειρα δεν πάει χαμένος. Οπότε,  εάν δεν δώσουμε το πράσινο φως στη νέα γενιά τότε ποιος θα το κάνει; Όπως και να έχει οι γονείς μας μεγάλωσαν, ζήσανε σε άλλες εποχές, τώρα, ο σκοπός μας είναι αυτή η χώρα να γίνει καλύτερη από μας τους νέους. Φυσικά, πάντα υπάρχει και το ρίσκο αλλά αυτή την ηλικία θεωρώ ότι είναι περισσότερα τα θετικά από ό,τι τα αρνητικά» μου απαντά η Μαρία.

Άλλωστε, οι ίδιες είναι παράδειγμα νέων που πήραν το ρίσκο αφήνοντας τις δουλειές τους για να κάνουν αυτό που αγαπούν με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία. «Αλλάξαμε τη ζωή μας. Ήταν μία δύσκολη απόφαση. Φοβηθήκαμε στην αρχή, ακόμη φοβόμαστε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, να επενδύει χρόνο, χρήματα και να μη φοβάται για αυτό. Απλά για μένα το πιο σημαντικό είναι να προσπαθείς να καλύπτεις το φόβο σου και να τον μετατρέπεις σε δημιουργία, σε προσπάθεια κι όλα αυτά με αισιοδοξία» επισημαίνει η Δήμητρα.

Συνοδεύστε τη γλυκιά ή αλμυρή επιλογή σας με μοναδικές γεύσεις αρωματικού καφέ και ροφημάτων

Ένα κατάστημα με girly διάθεση που παραπέμπει σε… τέχνη

Η «tARTa» είναι ένα ιδιαίτερο μαγαζί με μια υπέροχη rose διακόσμηση. Ροζ τριαντάφυλλα στην είσοδο, λιλά λουλούδια στους τοίχους, βελούδινοι καναπέδες, συνθέτουν τη φινετσάτη αισθητική του καταστήματος και δημιουργούν ένα παραμυθένιο  σκηνικό.

Διαπιστώνω όλη αυτή την ώρα της κουβέντας μας ότι βρίσκομαι σε ένα κατάστημα με έντονα girly διάθεση. «Ξεκάθαρα. χρειαζόμασταν κάτι που να συνοδεύει σωστά τα γλυκά -οπότε νομίζουμε ότι αυτό το ντεκόρ είναι ακριβώς αυτό που έπρεπε- και κάτι που να μας κάνει να χαλαρώνουμε και να θέλουμε να είμαστε σε αυτόν, να χαιρόμαστε όταν τον βλέπουμε γιατί όπως και να ‘χει  καταναλώνουμε πολύ χρόνο της ημέρας εδώ, οπότε, έπρεπε να είναι κάτι το οποίο να μας γεμίζει και να μας αρέσει» μου εξηγούν.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για ένα κατάστημα που στο όνομά του περιλαμβάνει τη λέξη τέχνη-art ( t-ART-a  έμπνευση της αδερφής της Δήμητρας). «Προσπαθούμε να βάλουμε στα γλυκά μας πέρα από την ικανοποίηση των γευστικών καλύκων μας και τέχνη. Γι’ αυτό επιλέξαμε να κάνουμε στα Τρίκαλα κάτι που δεν υπάρχει και γι’ αυτό ελπίζουμε να έχει ανταπόκριση στον κόσμο, να το αγκαλιάσει και  να το αγαπήσει» επισημαίνουν.


Κατάλογος

Γλυκές γεύσεις

Αλμυρές γεύσεις


Info

  • «tARTa»… Εκεί όπου η τέχνη συναντά την απόλαυση
  • Κονδύλη 17, Τρίκαλα
  • Τηλ. 2431074097
  • Instagram: tarta_trikala
  • fb: tarta