Συνέντευξη «2 Handmade Aprons»: Ένας barista, ένας bartender και μία σχεδιάστρια κοσμημάτων έστησαν μία δημιουργική, παραγωγική μονάδα διεθνούς φήμης στα Τρίκαλα 

«Στηρίζονται και εκτιμούνται επιχειρήσεις που κάνουν τη δουλειά τους με μεράκι και αγάπη» λέει ο Θάνος Τάμπας

Ένας barista, ένας bartender και μία σχεδιάστρια και δημιουργός χειροποίητων κοσμημάτων ένωσαν την έμπνευσή τους και τη διάθεση για κάτι νέο και πρωτότυπο και έστησαν μία δημιουργική, παραγωγική μονάδα στα Τρίκαλα που εφοδιάζει με χειροποίητες ποδιές εργασίας επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Απέδειξαν έτσι, ότι εκείνο που χρειάζεται για να ξεχωρίσεις είναι να έχεις καλές ιδέες και να μη μένεις στα τετριμμένα, ότι «δεν θέλει κόπο, αλλά θέλει τρόπο» κατά την ατάκα προσφιλούς διαφήμισης. Ο Θάνος Ταμπας,  η Έντα Τάμπα κι ο Δήμος Μπαλαφας είναι η ομάδα των «2 Handmade Aprons» που δημιουργούν χειροποίητες ποδιές κάθε είδους για χώρους εστίασης αλλά και για όλους τους επαγγελματίες.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

«Η 2 handmade aprons δημιουργήθηκε το 2015 στα Τρίκαλα έπειτα από δική μας ανάγκη για ποδιές, όταν εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης ψάξαμε για ποιοτικές και οικονομικές λύσεις» μας λέει ο Θάνος Τάμπας, ο ένας εκ της ομάδας. Από τότε μέχρι σήμερα ποδιές για κάθε περίσταση, χειροποίητα κοσμήματα, ξύλινα ή υφασμάτινα παπιγιόν και λοιπά διακοσμητικά και αξεσουάρ ξεκινούν από τα Τρίκαλα και ταξιδεύουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Κύπρος κ.α.), κάτι στο οποίο βοήθησε πολύ και το διαδίκτυο το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθησή τους.  Κάπου εκεί, στα απέραντα «μονοπάτια» του διαδικτύου, τους συνάντησα κι εγώ κι επιδίωξα μία συζήτηση με τους «2 Handmade Aprons» που όπως μου εξήγησε ο Θάνος Τάμπας λειτουργούν σαν ομάδα. Ο ίδιος μου έλυσε πολλές από τις απορίες που είχα σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

-Μια δημιουργική, παραγωγική μονάδα στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας εφοδιάζει με χειροποίητες ποδιές εργασίας επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο;

-H αλήθεια είναι ότι το ευχόμασταν όταν ξεκινήσαμε, στόχος μας ήταν να κάνουμε την εταιρία γνωστή πανελλαδικά, με τον καιρό ήρθε και το εξωτερικό.

-Ποιοι είναι οι 2 Handmade Aprons;

-Eίναι μια ομάδα που ο πυρήνας της είναι ένας barista, ενας bartender και η σχεδιάστρια και δημιουργός χειροποίητων κοσμημάτων.

-Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος. Ένας barista κι ένας bartender;

-Η αρχή έγινε απότομα… Από δική μας ανάγκη ράψαμε δυο ποδιές για προσωπική χρήση καθώς ότι βρίσκαμε είτε δεν κάλυπτε το γούστο μας είτε ήταν αρκετά υψηλό το κόστος, έτσι αποφασίσαμε να ράψουμε μόνοι μας τις “2” πρώτες. Φίλοι, συνάδελφοι και γνωστοί εντυπωσιάστηκαν από το αποτέλεσμα  και μας παρότρυναν να τις εμπορευθούμε, σε λιγότερο από 15 μέρες είχε γίνει η έναρξη της “2 Handmade Aprons”. Το γεγονός ότι είμαστε στον χώρο του bar μας βοηθάει στο να γνωρίζουμε τις ανάγκες του επαγγελματία, κύριο μέλημα μας είναι να είναι λειτουργικές και εργονομικές οι ποδιές μας.

«Η αρχή έγινε απότομα… Από δική μας ανάγκη ράψαμε δυο ποδιές για προσωπική χρήση καθώς ότι βρίσκαμε είτε δεν κάλυπτε το γούστο μας είτε ήταν αρκετά υψηλό το κόστος, έτσι αποφασίσαμε να ράψουμε μόνοι μας τις “2” πρώτες»

-Πότε ξεκίνησε η δραστηριότητα της εταιρίας;

-H επίσημη έναρξη της είναι 15 Μαΐου 2015, το show room στη Xατζηγάκη 2 άνοιξε στις 13 Οκτώβρη 2015. Κύριο μέλημά μας από την πρώτη μέρα ήταν η νομιμότητά μας.

Θάνος Τάμπας

-Τι σας οδήγησε σε αυτό το αντικείμενο; Ξέρω ότι έχετε κι άλλες ασχολίες…

-Ξεκίνησε ως προσωπική ανάγκη για ποδιές, είμαστε στο χώρο της εστίασης παραπάνω από μια δεκαετία.

-Γιατί ξεχωρίζουν οι ποδιές σας;

-Γιατί ξεχωρίζουν; Εμείς απλά βάζουμε τα δυνατά μας, δουλεύουμε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά και πάντα προσπαθούμε να βάλουμε μια πινελιά ακόμη και στις πιο απλές ποδιές.

-Τελικά δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος; Το παν για να πετύχεις είναι να έχεις πρωτότυπες ιδέες;

Η ιδέα ήταν πρωτότυπη και ίσως για αυτό από την αρχή μας είχε προβληματίσει, δεν ξέραμε αν θα έχει απήχηση και κατά συνέπεια αν θα έχει επιτυχία, ξεκινήσαμε αρκετά δειλά, με μικρά βήματα και μικρό ρίσκο, αλλά πάντα με επαγγελματισμό και συνέπεια. Κοπιάσαμε να περάσουμε τη φιλοσοφία μας , να μας μάθει το κοινό και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του , ευτυχώς όλα έγιναν όπως τα είχαμε στο μυαλό μας, αυτό βέβαια δεν μας αφήνει να επαναπαυθούμε , συνεχώς βάζουμε νέους στόχους. Η πρωτοτυπία και η καινοτομία είναι σταθερός στόχος για εμάς.

-Από πού εμπνέεστε τα σχέδια;

-Δεν σας κρύβουμε πως στην αρχή το πιο σοβαρό μας μέλημα ήταν η ποικιλία. Πλέον τα σχέδια προκύπτουν  από την καθημερινή μας ενασχόληση. Ξέρουμε τις ανάγκες του κάθε επαγγέλματος και συνθέτουμε το πάζλ.

-Τα σχέδια προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών σας;

-Η φιλοσοφία μας ήταν ανέκαθεν το custom, ο κάθε πελάτης είναι μοναδικός. Σύμφωνα με τις ανάγκες και το γούστο του ετοιμάζουμε την ποδιά του.

-Ποια είναι η διαδικασία;

-Επιγραμματικά:  επαφή, ανταλλαγή απόψεων, σκιτσάρισμα, ράψιμο.

Δήμος Μπαλάφας

-Το κόστος είναι υψηλό; Δεδομένου ότι μιλάμε για χειροποίητες ποδιές.

Από την αρχή της εταιρίας μας ο στόχος μας είναι το κόστος να μένει όσο πιο χαμηλά γίνεται χωρίς να ρισκάρουμε την ποιότητά μας. Σύμφωνα με τους πελάτες μας είμαστε οι πιο οικονομικοί στο επίπεδό μας πάντα.

Η ιδέα ήταν πρωτότυπη και ίσως για αυτό από την αρχή μας είχε προβληματίσει

-Τα προϊόντας σας ωστόσο δεν περιορίζονται στις ποδιές αν δεν κάνω λάθος…

Από την έναρξή μας έχουμε διπλό κωδικό, πέρα από τις ποδιές στο χώρο μας θα βρείτε κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους και ορυκτές πέτρες και άλλα υλικά τα οποία επίσης μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με το γούστο του πελάτη.

-Θα ενθαρρύνατε νέους ανθρώπους να υλοποιούν τέτοιου είδους ιδέες;

-Κακά τα ψέματα, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας μόνο κατάλληλη για νέες επιχειρήσεις δεν είναι, ωστόσο για κάποιο λόγο στηρίζονται και εκτιμούνται επιχειρήσεις που κάνουν τη δουλειά τους με μεράκι και αγάπη, αλλά σίγουρα θέλει υπομονή και επιμονή.

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

Δεν ξέρουμε ακόμα αν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία, αυτό που εμείς κάνουμε είναι να δουλεύουμε με επαγγελματισμό, να είμαστε εντάξει με τους χρόνους μας, να μη διαπραγματευόμαστε τη ποιότητα μας, να έχουμε μια μεγάλη γκάμα κωδικών προϊόντων και κυρίως να κρατάμε χαμηλά τις τιμές μας.

-Πως καταφέρατε να διεισδύσετε στην αγορά του εξωτερικού;

-Έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε  το διαφημιστικό κομμάτι κυρίως στο διαδίκτυο που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρον και χωρίς ηλικιακές διακρίσεις ή χιλιομετρικές αποστάσεις. Κατόπιν συγκεκριμένων συνεργασιών στο εξωτερικό, θεωρούμε πως ρόλο έπαιξε το ίδιο το προϊόν σε μια πιο ευρεία πώληση.

-Σε ποιες χώρες προμηθεύετε τις ποδιές;

Σίγουρα η Γερμανία είναι το δυνατό μας σημείο, λόγω πολλών Ελλήνων μεταναστών εκεί, κομμάτια μας όμως βρίσκονται στην Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Αυστραλία  και ΗΠΑ. Κάπου εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε την ύπαρξη επίσημου αντιπροσώπου στην Κύπρο τον οποίο και θέλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία και υπέροχη δουλειά του.

Έντα Τάμπα

-Υπάρχει ανταπόκριση;

-Το χειροποίητο, το μοναδικό και το custom φαίνεται να κερδίζει τόσο τον επαγγελματία όσο και τον εργαζόμενο.

-Σας βοήθησε το διαδίκτυο στην προώθηση των προϊόντων σας;

-Σίγουρα είναι το κύριο μέσο προώθησης της δουλειάς μας.

-Η κρίση πρέπει να αποθαρρύνει τους νέους επαγγελματίες;

-Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από κρίσεις τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικοπολιτικές, όμως οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει να εμπνέονται, να δημιουργούν και να ονειρεύονται, επομένως θεωρούμε ότι απλά θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο, χωρίς να χάνουμε τις αξίες μας και την ανθρωπιά μας.

-Που μπορεί να σας βρει κάποιος;

-Στο showroom μας στη Χατζηγάκη 2 στα Τρίκαλα, με ωράριο καταστημάτων, ηλεκτρονικά στο eshop : www.2ha.gr και στο facebook : 2 Handmade Aprons.

-Λειτουργεί νέος χώρος;

-Ναι, πριν το showroom κλείσει 2 χρόνια λειτουργήσαμε μόλις ένα νέο χώρο όπου είναι αποκλειστικά η παραγωγή μας. Το workshop  βρίσκεται επίσης στη Χατζηγάκη 2, είναι μια μικρογραφία μιας βιοτεχνίας. Ήταν ένα από τα όνειρα μας που πραγματοποιείται σιγά, σιγά και μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους.