Συναγερμός για το μπλακ άουτ στη Ζαπορίζια: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» λέει ο ΟΗΕ

Ο πυρηνικός σταθμός της Zαπορίζια έχασε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία. Κραυγή αγωνίας από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη

Αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση μετά την απώλεια ισχύος του πυρηνικού εργοστασίου της Zαπορίζια, με φόντο τα νέα ρωσικά πλήγματα σε ολόκληρη την Ουκρανία. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Ραφαέλ Γκρόσι στο διοικητικό συμβούλιο της πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση.

Η απώλεια ισχύος στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Zαπορίζια λόγω αυτών των τελευταίων πυραυλικών επιθέσεων είναι μια ακόμη υπενθύμιση για τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι αντιδραστήρες στο εργοστάσιο έκλεισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με την ενθάρρυνση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής εάν το εργοστάσιο χτυπηθεί από πυραύλους ή χάσει την ισχύ που απαιτείται για να αποφευχθεί η κατάρρευση πυρηνικών καυσίμων.

Αν και είναι κλειστοι, οι αντιδραστήρες και τα πυρηνικά καύσιμα που αποθηκεύονται στην τοποθεσία πρέπει να ψύχονται, αντλώντας νερό γύρω τους για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ατυχήματος τύπου Τσερνομπίλ ή Φουκουσίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια της ηλεκτρικής σύνδεσης του εργοστασίου με το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Αλλά είναι ένα ζήτημα που διαχειρίζονται συνεχώς οι διαχειριστές του εργοστασίου της Ουκρανίας και μια ομάδα τριών μηχανικών από τον ΔΟΑΕ που σταθμεύουν στο εργοστάσιο. Η σύνδεση στο δίκτυο έχει χαθεί λόγω επανειλημμένων βομβαρδισμών τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ στο εργοστάσιο ενεργοποιούνται αυτόματα για να αντλήσουν νερό ψύξης. Εννέα κινητές γεννήτριες έχουν επίσης μεταφερθεί στο σημείο ως επιπλέον μέτρο ασφαλείας.

Τον περασμένο μήνα εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα νερού στη δεξαμενή ψύξης του εργοστασίου, τα οποία έπεφταν λόγω προβλημάτων σε ένα φράγμα πιο πάνω από τον ποταμό Δνείπερο. Τα επίπεδα έχουν πλέον αποκατασταθεί στο κανονικό. Το ίδιο το εργοστάσιο είναι απίθανο να στοχοποιηθεί σκόπιμα από κάποια πλευρά. Ο ρωσικός στρατός έχει προς το παρόν τον έλεγχο της τοποθεσίας μαζί με τους χειριστές του και τον ΔΟΑΕ.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ακούσιου πλήγματος ή η απώλεια ρεύματος, προμηθειών καυσίμου ή νερού στη Zαπορίζια σημαίνει ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ.

Για «άθλιες τακτικές» μιλάει η Ουκρανία, ήταν αντίποινα λέει Μόσχα

Περισσότεροι από 80 ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας σε ένα συνεχές ολονύκτιο μπαράζ – το μεγαλύτερο εδώ και εβδομάδες – με τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι κατάφερε να καταρρίψει 34 από αυτούς και ότι στις επιθέσεις ενεπλάκησαν επίσης οκτώ drones.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη δυτική περιοχή του Λβιβ και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τις «άθλιες τακτικές» της Μόσχας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι το «μαζικό χτύπημα» στην Ουκρανία σήμερα το πρωί ήταν «αντίποινα». Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι ήταν απάντηση σε μια υποτιθέμενη τρομοκρατική επίθεση στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε χτυπηθεί από «τρομοκρατική επίθεση» στη νότια περιοχή. Η Ουκρανία με τη σειρά της κατηγόρησε τη Ρωσία για μια ψευδή «πρόκληση». Ωστόσο, το Κίεβο φάνηκε επίσης να υπονοεί ότι κάποια μορφή επιχείρησης είχε όντως πραγματοποιηθεί από Ρώσους αντικυβερνητικούς.

Ο Πούτιν είχε κατηγορήσει τους δράστες ότι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών σε αυτοκίνητο, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ, Αλεξάντερ Μπογκομάζ, δήλωσε ότι η επίθεση σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε ένα 11χρονο αγόρι.