Συμβουλές – τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Πολλές φορές ενώ κάνουμε διατροφή απώλειας βάρους τρώμε απενοχοποιημένα ξηρούς καρπούς ή προϊόντα που περιέχουν ξηρούς καρπούς όπως παστέλια, χειροποίητες μπάρες ξηρών καρπών γιατί είναι ….. υγιεινά. Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι τα υγιεινά προϊόντα ΔΕΝ είναι απαραίτητα και διαιτητικά όπως άλλωστε και όλα τα διαιτητικά δεν είναι πάντα και υγιεινά. Αν δεν προσέξουμε την ποσότητα κατανάλωσης όλων αυτών των υγιεινών snacks το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε αντίθετο αποτέλεσμα. Όλες οι τροφές, υγρές ή στερεές έχουν θερμίδες και δεν μπορούμε να τις καταναλώνουμε αλόγιστα. Άρα αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα είναι ότι υπάρχουν τροφές υγιεινές ή ανθυγιεινές, με πολλές ή λίγες θερμίδες. Έτσι ανάλογα με τους διατροφικούς μας στόχους επιλέγουμε ποιες τροφές και σε ποια ποσότητα θα τις καταναλώσουμε και ποιες όχι. Και ας μην ξεχνάμε πως δεν έχει θερμίδες ΜΟΝΟ ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε!!!

Για παράδειγμα σας θυμίζω ότι πολλές φορές ακούμε άτομα που προσπαθούν να χάσουν κιλά και τρώνε σοκολάτες ή γλυκίσματα για διαβητικούς γιατί νομίζουν ότι έχουν λίγες θερμίδες ή δεν παχαίνουν κάτι που φυσικά ΔΕΝ ισχύει. Πρόκειται για σοκολάτες με τις ίδιες θερμίδες!!! Η κύρια διαφορά τους είναι πως περιέχουν φρουκτόζη αντί για ζάχαρη η οποία όταν καταναλώνεται αυξάνει με αργό ρυθμό τη γλυκόζη αίματος και ο διαβητικός ασθενής μπορεί να τη διαχειριστεί καλύτερα ενώ την απότομη αύξηση σακχάρου που προκαλεί η κατανάλωση ζάχαρης ή το μέλι δυσκολεύεται λόγω ανεπάρκειας έκκρισης επαρκούς ινσουλίνης.


Ενημερωνόμαστε λοιπόν και μετά λειτουργούμε ανάλογα με τον προσωπικό μας στόχο. Η διατροφή μας είναι υποκειμενική και απευθύνεται στις δικές μας διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής μας, τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού μας και τους διατροφικούς μας στόχους για απώλεια ή αύξηση βάρους ή ειδική διατροφή σύμφωνα με κάποιο πρόβλημα υγείας μας. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να ακολουθούν τις βασικές αρχές υγιεινής διατροφής αλλά……. με μέτρο!!!

Ενημερωτικά πρέπει να πούμε πως οι ξηροί καρποί είναι σπουδαία πηγή πρωτεϊνών, καλής ποιότητας λιπαρών, φλαβονοειδών και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα όμως είναι και πλούσιοι σε θερμίδες. Περιέχουν μονοακόρεστο λίπος και μπορούμε όταν κάνουμε διατροφή απώλειας βάρους να καταναλώσουμε για παράδειγμα 6 αμύγδαλα ή 2 ολόκληρα καρύδια ή 6 κάσιους ή 1κ.σ. κουκουνάρι ή ηλιόσπορο στη σαλάτα ή το γιαούρτι μας κ.τ.λ. Πρέπει όμως να αφαιρούμε 1κ.γλ. λάδι από την ημερήσια ενεργειακή μας πρόσληψη γιατί αυτή είναι η αντιστοιχία τους σε θερμίδες!!!


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φάμε ξηρούς καρπούς θα μετρήσουμε τα κομμάτια και δεν θα πάρουμε δυο – τρεις χούφτες επειδή είναι….. υγιεινά!!!!! Ελέγχουμε πάντα την ποσότητα ακόμη και όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλή βιολογική αξία. Άλλωστε η απώλεια βάρους είναι συνυφασμένη με την διαχείριση της ποιότητας και της ποσότητας της τροφής μας …..
Τελικά η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
δεν θέλει κόπο ….. θέλει σκέψη και τρόπο!!!

Αγγελική