Συμβουλές προς γονείς για συγκεκριμένα συμπεριφορικά προβλήματα παιδιών

Συμπεριφορικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του γεύματος

Μερικά παιδιά συχνά σηκώνονται χωρίς λόγο από το τραπέζι, ρίχνουν φαγητό, αρπάζουν φαγητό από το τραπέζι, τρώνε με το στόμα τους ανοικτό ή μιλάνε με τα στόματά τους γεμάτα. Οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές μπορεί να ενοχλεί τους γονείς και ειδικότερα όταν αυτές συμβαίνουν πολύ συχνά. Όταν αυτές οι συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του φαγητού συμβαίνουν συνεχώς, οι γονείς συχνά αντιδρούν με το να εκνευρίζονται και ν’ απειλούν το παιδί τους. Τέτοια πρότυπα συμπεριφοράς οδηγούν στο να υπάρχουν μη ευχάριστα γεύματα τόσο για τους γονείς όσο και για το ίδιο το παιδί.

Το πιο σημαντικό βήμα για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι να κάνετε αυτά τα γεύματα όσο πιο θετικά και ευχάριστα γίνεται. Δυστυχώς, για πολλές οικογένειες το δείπνο είναι ένας χρόνος όπου οι γονείς μιλούν ο ένας στον άλλο για τα προβλήματα του σπιτιού ή το πώς πέρασαν τη μέρα τους. Αυτό κάνει το φαγητό βαρετό κι ανιαρό για τα παιδιά. Σε μερικές οικογένειες, τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσουν την προσοχή των γονιών τους κατά τη διάρκεια του φαγητού, είναι με το να κάνουν μια ανάρμοστη (αρνητική) συμπεριφορά. Για να κάνετε πιο ευχάριστα τα γεύματά σας, να έχετε ένα ενδιαφέρον τελετουργικό που να περιλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα, κάθε μέλος της οικογένειας όταν βρίσκεται στο τραπέζι να μιλάει για το πώς πέρασε τη μέρα του. Για τα μικρότερα παιδιά με μειωμένες γλωσσικές ικανότητες, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν με το να λένε τι έκανε το παιδί ολόκληρη τη μέρα. Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στα θετικά πράγματα που έγιναν κι όχι στα προβλήματα.

Οι ακόλουθες εισηγήσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν να διαχειρίζεστε τα συμπεριφορικά προβλήματα των παιδιών σας κατά τη διάρκεια του γεύματος:

Συμπεριφορικά προβλήματα κατά το ντύσιμο

Πολλά παιδιά προβάλλουν αντίσταση όταν θα πρέπει να ντυθούν. Οι γονείς όταν προσπαθούν να ντύσουν το παιδί τους ή τα ίδια τα παιδιά επιμένουν να φορέσουν κάποιο ακατάλληλο ρούχο, τότε δημιουργούνται προβλήματα συμπεριφοράς. Παρόλο που εισηγούμαστε τα παιδιά να έχουν κάποια γνώμη στην επιλογή ρούχων, το να φοράνε ένα κοντομάνικο μπλουζάκι με βροχερό καιρό δεν είναι καθόλου αποδεκτό!

Ως γονείς, πρέπει να έχουμε επίγνωση του τι μπορεί το παιδί μας να κάνει όταν θα πρέπει να ντυθεί. Στην ηλικία των 2 με 3, τα περισσότερα παιδιά δείχνουν ένα ενδιαφέρον στο να θέλουν να ντυθούν από μόνα τους. Στην ηλικία των 3 χρόνων, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να βάλουν μόνο μεγάλα κομμάτια ρούχων από μόνα τους. Στην ηλικία των 4, μπορούν συνήθως να κουμπώνουν τα πουκαμισάκια τους ή άλλα ρούχα. Στα 5 τους χρόνια, μπορούν και είναι ικανά να ντύνονται από μόνα τους εκτός από το να δένουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους. Επιπλέον τα παιδιά μπορούν να βγάζουν τα ρούχα τους πριν ακόμα μάθουν να τα βάζουν!

Έχοντας αυτά υπόψη, παρέχουμε κάποιες εισηγήσεις για να ακολουθείτε, όταν υπάρχουν συμπεριφορικά προβλήματα στο ντύσιμο:

Συμπεριφορικά προβλήματα στο αυτοκίνητο

Μια από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι η ανεπιθύμητη συμπεριφορά μέσα στο αυτοκίνητο. Εφόσον ο γονέας οδηγεί, περιορίζεται όσον αφορά τη διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς από το παιδί.

Η αρχική εισήγηση για το ταξίδι με το αυτοκίνητο, είναι να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας πάντα συγκρατιέται κατάλληλα. Κάνετε χρήση ενός ειδικού καθίσματος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και της ζώνης, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Από μικρή ηλικία, καθιερώστε τον κανόνα πως δεν ξεκινάτε το αυτοκίνητο μέχρι να είναι όλα τα άτομα μέσα σ’ αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας. Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών. Η πλειοψηφία αυτών των θανάτων θα μπορούσε ν’ αποτραπεί αν τα παιδιά ήταν κατάλληλα «περιορισμένα». Τα παιδιά που είναι συγκρατημένα δεν είναι μόνο ασφαλή αλλά συμπεριφέρονται και καλύτερα μέσα στο αυτοκίνητο.

Οι πιο κάτω τεχνικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν για την αποτροπή συμπεριφορικών προβλημάτων μέσα στο αυτοκίνητο:

Αν το παιδί σας συμπεριφέρεται ακατάλληλα μέσα στο αυτοκίνητο, να παραμείνετε ήρεμοι! Σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και χρησιμοποιήστε την τεχνική time out. Παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και αγνοήστε το παιδί σας μέχρι να ηρεμήσει και να καθίσει ήσυχο. Μετά το χρονικό διάστημα που παραμένει ήσυχο, να το ευχαριστήσετε και να ξεκινήσετε το αυτοκίνητο για να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Αν όμως είστε κάτω από την πίεση του χρόνου, το παραπάνω σκηνικό σίγουρα είναι πολύ εκνευριστικό. Παρόλα αυτά, το παιδί σας θα πρέπει να μάθει πως δεν πρέπει να συμπεριφέρεται απρεπώς μέσα στο αυτοκίνητο. Αν το παιδί σας συμπεριφέρεται απρεπώς συχνά, επιτρέψτε επιπρόσθετο χρόνο για ταξίδια ώστε να το μάθετε να συμπεριφέρεται περισσότερο κατάλληλα.

Η πιο πάνω τεχνική μπορεί να μη δουλέψει αν ταξιδεύετε κάπου που δε θέλει να πάει το παιδί σας. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Αν το παιδί σας είναι κάτω των 3-4 χρονών, αγνοήστε το στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορείτε. Αν είναι 5 ή μεγαλύτερο, να επιβάλετε κάποια απώλεια προνομίων. Μπορείτε επίσης να κάνετε χρήση της τεχνικής time-out μετά που θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Αν έχετε περισσότερο από ένα παιδιά στο αυτοκίνητο κι αρχίσουν να τσακώνονται, σταματήστε το αυτοκίνητο και διαχωρίστε τους στο μεγαλύτερο βαθμό που μπορείτε. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορείτε να έχετε ένα παιδί στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου κι ένα στο πίσω μέρος. Αν βρίσκονται και οι δύο γονείς μέσα στο αυτοκίνητο, ένας γονέας κι ένα παιδί μπορούν να είναι μπροστά και ο άλλος γονέας και το παιδί να είναι πίσω. Ξεχωρίζοντας τα παιδιά μπορεί να μειώσει πολλά προβλήματα.

Επιθετικότητα

Πολλά μικρά παιδιά χτυπούν, σπρώχνουν, δαγκώνουν, πετάνε πράγματα ή καταστρέφουν αντικείμενα ώστε να πάρουν αυτό που ζητούν από τους γονείς τους. Αυτές οι μορφές επιθετικότητας είναι περισσότερο συχνές σε παιδιά 2 με 3 χρονών. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, η σωματική επιθετικότητα τείνει να μειώνεται. Ως γονείς, σίγουρα υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την επιθετική συμπεριφορά:

Ανδρέας Δημητρίου, Εκπαιδευτικός/Σχολικός Ψυχολόγος

Πηγή:   enzoionline.com