Συμβουλές για νέους γονείς: Πώς να αντιμετωπίσετε τη στέρηση του ύπνου

Εάν είστε νέος γονιός, οι ημέρες και οι νύχτες μπορεί να σας φαίνονται σαν μια ατελείωτη θολότητα. Αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά μπορεί να χρειαστείτε μερικά κόλπα για να αντιμετωπίσετε τη στέρηση του ύπνου μέχρι να μπορέσετε να ξεκουραστείτε.

Λάβετε υπόψη ότι ενώ οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να επιβιώσετε μια κουραστική μέρα, η μόνη θεραπεία για την έλλειψη ύπνου είναι να κοιμηθείτε. «Απλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για έναν καλό ύπνο», λέει ο Gary Zammit, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαταραχών Sleep στη Νέα Υόρκη.

Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι δεν ξεκουράζεστε ακόμα και όταν το μωρό σας έχει αρχίσει να κοιμάται τη νύχτα ή αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, μπορεί να έχετε κάποια διαταραχή ύπνου. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με πιθανές αιτίες και λύσεις.

Εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικά συνηθισμένα σενάρια στέρησης ύπνου και απλοί τρόποι αντιμετώπισής τους βραχυπρόθεσμα… εώς ότου να μπορέσετε να κοιμηθείτε επαρκώς.

Τι να κάνετε: Μαζέψτε τις δυνάμεις σας και σηκωθείτε από το κρεβάτι. Είναι καλύτερο να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας για το χρόνο που χρειάζεται πραγματικά να σηκωθείτε – ή μόλις 5 – 10 λεπτά πριν. Η ρύθμιση του ξυπνητηριού πολύ νωρίτερα ακριβώς έτσι ώστε να μπορείτε να χτυπήσετε το κουμπί snooze μερικές φορές μόνο διακόπτει τον πολύτιμο ύπνο που παίρνετε.

Τι να κάνετε: Η κατανάλωση της καφεΐνης είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους νυσταγμένους γονείς. «Επιζήσαμε πίνοντας τον καφέ και προσπαθούσαμε να πάμε στο κρεβάτι όσο το δυνατόν νωρίτερα», λέει ο Allyson Appen. Προσπαθήστε να μην πιείτε το απόγευμα τον καφέ σας, διότι μπορεί να επηρεάσει τον βραδινό σας ύπνο. Και θυμηθείτε ότι ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα αναψυκτικό με καφεΐνη θα σας τονώσει γρήγορα, αλλά δεν υποκαθιστά τον περισσότερο ύπνο. Εκτός από την καφεΐνη, καταναλώστε θρεπτικά τρόφιμα υψηλής ενέργειας για να κρατάτε τον εαυτό σας σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης εάν θηλάζετε. Δοκιμάστε ένα ποτήρι κρύο νερό για να ξυπνήσετε το πρωί.

Τι να κάνετε: «Για να διαχειριστώ το πρόγραμμα εργασίας μου μετά από ένα εξαντλητικό βράδυ αφήνω τα πιο απαιτητικά καθήκοντά μου εκείνη την ημέρα για μια άλλη μέρα», λέει η Susan Santoni. Εάν δεν μπορείτε να επαναπρογραμματίσετε, αντιμετωπίστε το πιο δύσκολο έργο σας ως το πρώτο πράγμα το πρωί και τα λιγότερο απαιτητικά για αργότερα όταν τα βλέφαρά σας αρχίζουν να πέφτουν.

Τι να κάνετε: Ανοίξτε ένα παράθυρο (αν μπορείτε), βγείτε έξω και πάρτε λίγο φρέσκο αέρα ή ρίξτε δροσερό νερό στο πρόσωπό σας. Πάρτε ένα κρύο αναψυκτικό μαζί σας στη συνάντηση.

Τι να κάνετε: Η Ann Spivack, μητέρα των δίδυμων, διαπίστωσε ότι αυτό που έτρωγε είχε να κάνει με το πώς αισθανόταν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας που δεν είχε κοιμηθεί. «Εάν έτρωγα πίτσα, μπιφτέκια και βαριά τροφή, δεν μπορούσα να μείνω ξύπνια όταν χρειαζόταν. Εάν έτρωγα κυρίως φρούτα και λαχανικά με λίγο ψωμί ή ζυμαρικά – ελαφριούς υδατάνθρακες – τότε θα μπορούσα να μείνω ξύπνια πολύ πιο εύκολα,» λέει.

Είστε πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα όταν νυστάζετε. Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν εξαιτίας της έλλειψης νύστας. Το τιμόνι είναι σοβαρή υπόθεση και η νύστα ακατανίκητη όταν οδηγείτε. Προτιμήστε να πάρετε ταξί, να ειδοποιήσετε ένα φίλο να σας μεταφέρει ή να μεταφερθείτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς εάν νυστάζετε.

Τι να κάνετε: Εάν πρέπει να οδηγείτε ή να χειρίζεστε βαριά μηχανήματα, προσπαθήστε να πάρετε ένα γρήγορο υπνάκο πριν βρεθείτε πίσω από το τιμόνι. Στη δουλειά, ζητήστε από έναν συνάδελφο να χειριστεί μηχανήματα για εσάς ή να μιλήστε με τον προϊστάμενό σας ή τον εκπρόσωπο ασφαλείας της εταιρείας για να εξηγήσετε γιατί δεν μπορείτε να οδηγήσετε. Αν οδηγείτε και αρχίσετε να νυστάζετε, σταματήστε σε ασφαλές μέρος και πάρτε έναν υπνάκο ή βγείτε από το αυτοκίνητο για λίγο φρέσκο αέρα. (Φυσικά, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αν έχετε μαζί σας το παιδί σας.) Διαφορετικά, καλέστε ένα ταξί ή ζητήστε από έναν φίλο να σας οδηγήσει στο σπίτι.

Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να αποφύγετε να δημιουργείτε εντάσεις απλά και μόνο επειδή αισθάνεστε κουρασμένοι. Μην αφήνετε τους ασήμαντους εκνευρισμούς να μετατραπούν σε συγκρούσεις. Όταν αισθάνεστε την ψυχραιμία σας να ανεβαίνει, πάρτε δυο βαθιές αναπνοές και σκεφτείτε πριν μιλήσετε. Το να πάτε σε άλλο δωμάτιο για λίγα λεπτά ή να κάνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Τι να κάνετε: Απλοποιήστε την καθημερινή σας ρουτίνα και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε ένα μικρό καθήκον την ημέρα – όπως τον καθαρισμό του δαπέδου της κουζίνας ή το πλυντήριο. Ορίστε ένα χρονόμετρο για 15 λεπτά και βάλτε να παίζει η αγαπημένη σας μουσική, εάν χρειάζεστε λίγο κίνητρο. Και αν ένα πλυντήριο μείνει μια μέρα πίσω, μην σκάτε. Ο ύπνος είναι σίγουρα πιο σημαντικός τώρα από ένα καθαρό σπίτι.

Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη

πηγή :http://babyradio.gr/goneis/simvoules-gia-neous-gonis-pos-na-antimetopisete-ti-sterisi-tou-ipnou/