Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 30ου Δ.Σ. Τρικάλων: Ένας σύλλογος «πρότυπο» που πέτυχε να δημιουργήσει μια από τις ωραιότερες σχολικές βιβλιοθήκες

«Να τολμάς να γνωρίζεις» (ή «Sapere aude» στα λατινικά) μία φράση που κοσμεί τη βιβλιοθήκη του 30ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων και αποτυπώνει το όραμα όλων όσων συνεργάστηκαν για να μετατρέψουν μία «ταλαιπωρημένη» αίθουσα διδασκαλίας σε βιβλιοθήκη κόσμημα και μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας.  Αυτό το όραμα θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές του σχολείου που πλέον έχουν ένα ξεχωριστό, φιλόξενο, λειτουργικό και παιδαγωγικά άρτιο χώρο που τους εμπνέει για να περνούν χρόνο απολαμβάνοντας τη μάθηση.

Η αναμόρφωση της αίθουσας αποτέλεσε στόχο για όλους όσοι συνεργάστηκαν από τη στιγμή που το σχολείο εντάχθηκε στη δράση του Υπουργείου Παιδείας «σχολικές βιβλιοθήκες». Κι ο στόχος επετεύχθη με το μεράκι, την αγάπη και τη συνεργασία όλων.  Και η άχαρη αίθουσα μεταμορφώθηκε με χρώματα, σχήματα, λειτουργική επίπλωση και φωτιστικά στοιχεία που συνδυάστηκαν σε μια αρμονική σύνθεση σε ένα χώρο που αποτελεί ύμνο στην αγάπη για το βιβλίο.

Πρωτεργάτες σε όλη αυτή την προσπάθεια που δούλεψαν με σθένος και υπομονή για να φέρουν εις πέρας το όλο εγχείρημα υπήρξαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, έναν σύλλογο πρότυπο. «Αντλώντας δύναμη από την αγάπη μας για τα παιδιά αξίζει εμείς οι γονείς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε μικρά θαύματα» μας λέει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σταυρούλα Τσιούνη με την οποία είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση  για την όλη προσπάθεια.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Το πριν…
Το μετά…

-Η βιβλιοθήκη του σχολείου σας ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε;

-Πραγματικά, την ονειρευτήκαμε δειλά, την σχεδιάσαμε ελπίζοντας και την υλοποιήσαμε τόσο κοντά στα σχέδια που είχαμε ονειρευτεί που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν το πιστεύαμε. Η αναμόρφωση της αποσκοπούσε σε έναν ζεστό, φιλόξενο και λειτουργικό χώρο όπου τα παιδιά μας θα αποσυμφορίζονται από την πίεση της υπόλοιπης ημέρας και συγχρόνως θα είναι χώρος γνώσης και δραστηριοτήτων.

-Πως ξεκίνησε η όλη προσπάθεια;

-Το σχολείο μας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Σχολικών Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας που προέβλεπε την προμήθεια βιβλίων και βασικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Βλέποντας όμως την κατάσταση της τότε αίθουσας, η αναμόρφωση της ήταν μονόδρομος για εμάς. Σε μια συνάντηση που είχαμε με το διευθυντή μας είπε ότι επείγει η αγορά δύο επίπλων για την τοποθέτηση των βιβλίων αυτών. Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό το κομμάτι πηγαίνοντάς τη κάποια βήματα πιο πάνω.

-Εκεί που το κράτος αδυνατεί ή αδιαφορεί μπορεί να μεγαλουργήσει μία ομάδα ανθρώπων;

-Τώρα πια μπορούμε να πούμε ότι ναι μπορεί. Αν υπάρχει θέληση, διάθεση και πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα μπορούν να γίνουν, όπως λέει και το γνωστό μότο “Όλοι μαζί μπορούμε”.

-Είχατε συνοδοιπόρους στην προσπάθειά σας; Η ισχύς εν τη ενώσει;

-Αυτό εννοείται, μόνοι μας θα ήταν αδύνατο από οικονομικής απόψεως να ανταπεξελθουμε. Από την πρώτη στιγμή που το αποφασίσαμε ξεκινήσαμε τις επαφές μας με κάποιους ανθρώπους “κλειδιά”. Σε πρώτη φάση με τον διακοσμητή κύριο Τάσο Ζώη  των “square two designers”, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να σχεδιάσει τον χώρο. Επόμενο βήμα μας ήταν η ανεύρεση της οικονομικής ενίσχυσης. Πέρα από την οικονομική συνεισφορά του συλλόγου μας, τύχαμε της προσωπικής στήριξης του Δημάρχου κυρίου Δημήτρη Παπαστεργίου, την στήριξη της Σχολικής Επιτροπής και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπως επίσης και χορηγίες κάποιων ιδιωτών.  Σημαντική επίσης ήταν και η βοήθεια που μας προσέφεραν γονείς εθελοντές. Τέλος πρέπει να πούμε για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με τον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Ναστο Βασίλη ο οποίος διέθεσε αρκετό προσωπικό χρόνο και ανέλαβε με την κ. Βάσω Βασιλείου, εκπαιδευτικό του σχολειου, το κομμάτι της ταξινόμησης του οποίου η τεχνογνωσία δόθηκε από την εξαιρετική ομάδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας.

sdrΤο μετά...

-Ποιοι αποτελείτε το ΔΣ του Συλλόγου;

-Το ΔΣ του συλλόγου μας αποτελείται, παραδόξως σε σχέση με ότι συμβαίνει συνήθως στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, από 8 ενεργά μέλη που η χημεία μας έχει δέσει και αυτό βοηθάει στο να έχουμε αποτέλεσμα στις δράσεις μας.  Επίσης, σημαντικό είναι ότι δεν στεκόμαστε στον τίτλο τους καθενός αλλά δρούμε αναλόγως με την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας. Το ΔΣ αποτελείται από την πρόεδρο Καλαμπόκη Αλεξάνδρα, αντιπρόεδρο Τσιουνη Σταυρούλα, γραμματέας Παρασκευά Μαρία, ταμίας Φωτεινή Βουτσελά, ειδικός Γραμματέας Θοδωρής Αντωνόπουλος, Μέλη Κάντζουρας Γιώργος, Παπαντώνη Γεωργία και Γραβάνης Γιώργος.

-Η βιβλιοθήκη δεν είναι το πρώτο σας όνειρο που υλοποιήθηκε, σκάλα με μηνύματα, αυλή με ζωγραφιστά παιχνίδια… Πόσο δύσκολο είναι να τα υλοποιείτε όλα αυτά;

-Ναι σε διάστημα ενός έτους έχουμε καταφέρει να φέρουμε εις πέρας αρκετές δράσεις μας τις οποίες αξίζει να τις αναφέρουμε. Αγορά αθλητικού υλικού για το μάθημα της γυμναστικής, αυτοκόλλητα στα σκαλιά, ζωγραφιστά παιχνίδια, διακόσμηση της βρύσης και δεντροφύτευση στην αυλή του σχολείου. Δημιουργήσαμε δωρεάν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χωρών. Διοργανώσαμε διαφορετικού τύπου εκδρομές, για παράδειγμα πικ νικ στο Διαλεχτο με μπάρμπεκιου και διοργάνωση παιχνιδιών survivor, μήλα, σχοινάκι κλπ. Για την εμπειρία, πήγαμε εκδρομή με το τρένο στην Καλαμπάκα. Πήραμε αντικείμενα και τους δώσαμε ζωή, χρωματιστοί τενεκέδες και κορμοί ξύλων που έγιναν γλάστρες. Ίσως να φαντάζει δύσκολη η υλοποίηση όλων αυτών αλλά στην ουσία αν υπάρχει διάθεση από τα κατάλληλα άτομα όλα γίνονται με μεγάλη χαρά!

-Τί άλλο να περιμένουμε από τον δραστήριο σύλλογό σας;

-Κρατώντας πάντα μικρό καλάθι, επόμενος στόχος μας είναι η αναμόρφωση του προαυλίου μας που  σε αυτό το κομμάτι είμαστε αδικημένοι. Υπάρχουν σχολεία που έχουν παγκάκια περιμετρικά του προαυλίου τους ενώ εμείς έχουμε δύο παγκάκια και δύο κιόσκια για 170 παιδιά. Επίσης ενώ υπάρχει χώρος για γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ τα γήπεδα αυτά στην ουσία δεν χρησιμοποιούνται οι χώροι δεν είναι σωστά διαμορφωμένοι κι επομένως δεν είναι λειτουργικοί. Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε να δρομολογηθούν και αυτά άμεσα.

-Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε προς τους άλλους γονείς;

-Αντλώντας δύναμη από την αγάπη μας για τα παιδιά αξίζει εμείς οι γονείς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε μικρά θαύματα. Επίσης καλούμε όλους τους γονείς, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη να γίνουν πιο ενεργοί.

Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις Από διάφορες δράσεις