Στον Ειρηνικό κατέπεσε ο ανεξέλεγκτος κινεζικός πύραυλος

Στην πορεία του πυραύλου είχαν βρεθεί το πρωί της Παρασκευής η Ελλάδα και άλλες χώρες της  Ευρώπης

Έληξε το μεσημέρι της Παρασκευής το θρίλερ με τον κινεζικό πύραυλο που έπεφτε ανεξέλεγκτος στη Γη μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του.

Το αντικείμενο εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Διαστήματος του αμερικανικού στρατού.

Η πτώση επιβεβαιώθηκε από την Κίνα, η οποία νωρίτερα είχε δεχθεί επικρίσεις για την ανεξέλεγκτη επανείσοδο του πρώτου σταδίου του πυραύλου Long March 5, με τον οποίο εκτοξεύτηκε την Δευτέρα το τρίτο και τελευταίο τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού.

Στην πορεία του διαστημικού σκουπιδιού είχαν βρεθεί το πρωί της Παρασκευής η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, αν και η πιθανότητα συντριβής σε κατοικημένη περιοχή ήταν αστρονομικά μικρή.

Το διαστημικό «σκουπίδι»

Το διαστημικό «σκουπίδι» – βάρους 23 τόνων και ύψους όσο ένα κτίριο 10 ορόφων – αποτελεί τμήμα πυραύλου Long March 5B.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα της Γης, ένα μέρος του – το 20% έως 40% – αναμένεται να πέσει σε αυτήν.

Ο συγκεκριμένος χρησιμοποιήθηκε την τελευταία μέρα του Οκτώβρη για να θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού Τιανγκόνγκ.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Τι απαντά η Κίνα

Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σήμερα ότι είναι κοινή διεθνής πρακτική η επανείσοδος πυραύλων στην ατμόσφαιρα.

Ερωτηθείς αν η Κίνα πήρε μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο ο πύραυλος να πέσει ανεξέλεγκτος, ο Λιτζιάν απάντησε: «Ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος των υλικών του να καταστραφεί κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα στις αεροπορικές δραστηριότητες και στο έδαφος είναι εξαιρετικά μικρή».

«Προβληματικός» ο συγκεκριμένος πύραυλος

Ο πύραυλος Long March 5B έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά τέσσερις φορές από τον Μάιο 2020. Και τις τέσσερις φορές που χρησιμοποιήθηκε κομμάτια του κατέληξαν στη Γη.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα.