TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Απόψεις

Στο Προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Κρήτη ο Κώστας Σκρέκας

Μαΐ 27, 2015
in Απόψεις
Στο Προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Κρήτη ο Κώστας Σκρέκας
Share on FacebookShare on Twitter
Κεντρικός ομιλητής, μαζί με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, ήταν στο Προσυνέδριο του κόμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και είχε ως θέμα την «Ανάπτυξη», ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της προηγούμενης Κυβέρνησης και στο ότι αυτή κατόρθωσε να βάλει τη χώρα σε τροχιά εξόδου από την κρίση και σταδιακής ανάπτυξης. «Η Ελλάδα έχασε μια μοναδική ευκαιρία το 2015 να αποτελέσει μία χρονιά ορόσημο. Το 2015 θα ήταν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όλες τις εκτιμήσεις ένα έτος ολικής επαναφοράς της χώρας μας στην ανάπτυξη» τόνισε ο  Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. για να υπογραμμίσει ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλες παλινωδίες η αγορά καταρρέει και οι πολίτες ανησυχούν. Η Νέα Δημοκρατία γρήγορα θα κληθεί να βάλει πλάτη και να στηρίξει την Χώρα μας την Ελλάδα και τους Έλληνες, και θα το κάνει με ευθύνη όπως το έκανε πάντα, πληρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις ς και το πολιτικό κόστος.
Για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όμως θα πρέπει να είναι έτοιμη και πάνω από όλα να είναι ενωμένη».
 
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κώστα Σκρέκα:
 
«Φίλες και Φίλοι
Το 2014 η ανάπτυξη χτυπούσε την πόρτα της Χώρας μας μετά από 5 χρόνια παρατεταμένης ύφεσης. Και η ανάπτυξη είχε αρχίσει να εμφανίζεται και στην Κρήτη αυτόν τον ευλογημένο τόπο με τις σπουδαίες ακρογιαλιές αλλά και τα απολαυστικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και ο οποίος μεταξύ άλλων το 2014 αποτέλεσε την πύλη εισόδου στη χώρα για περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια τουρίστες συνεισφέροντας σημαντικά στη ανάκαμψη της Ελλάδας. Και για να δώσω όλη την εικόνα το 2014 τη χώρα μας επισκέφθηκαν περισσότεροι από 22 εκατομμύρια τουρίστες 40% περισσότεροι, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2012 όταν μόνο 15,5 εκατ. Τουρίστες είχαν φτάσει στην Ελλάδα. Εκείνη τη χρόνια το 2012 όταν η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε με ευθύνη να αγωνιστεί για τους Έλληνες και την Ελλάδα το ΑΕΠ της χώρας έπεφτε με ρυθμό -6,7%, η ιδιωτική κατανάλωση μειώνονταν κατά -7,8%, οι ακαθάριστες επενδύσεις κατρακυλούσαν με ρυθμό -28,7% και η ανεργία αυξάνονταν με ρυθμό 1% το μήνα. Σε ένα χρόνο 400.000 Έλληνες και Ελληνίδες χάσανε τη δουλειά τους. Δραματικές καταστάσεις Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας εκείνη τη χρόνια, το 2012, ήταν περίπου 9%. 
Παρόλα αυτά μέσα σε δύο μόλις χρόνια η εικόνα άλλαξε. Το ΑΕΠ στην χώρα μας αναπτύχθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια κατά +0,8% η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε με ρυθμό +1,4% οι Ακαθάριστες επενδύσεις με πλήθυναν κατά +2,7% ενώ η ανεργία αντίθετα μειώθηκε κατά περίπου 2% από 28% στο 26% % το 2014. Και όλα αυτά δεν είναι σχήμα λόγου!
.  Να θυμίσω ότι όλες οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων αλλά ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δεκέμβριο του 2014 προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ μας κατά 2,9% το 2015 και κατά 3,7% το 2016.
            Το ερώτημα είναι πως επιτεύχθηκαν όλα τα προηγούμενα.
Έγιναν γιατί σχεδιάστηκε μια στρατηγική που υλοποιήθηκε με ευθύνη και καθημερινή παρακολούθηση και κυνήγι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Υπήρχε σχέδιο, ένα σχέδιο το οποίο στηρίχθηκε σε 5 πυλώνες:
α. Στη Δημοσιονομική εξυγίανση. Το κράτος είχε τόσα έξοδα όσα και έσοδα ώστε να σταματήσει να παράγει ελλείματα, δηλαδή να παράγει ζημιές όπως θα έλεγε κάποιος επαγγελματίας από την αγορά. Αυτό βέβαια είχε πολιτικό κόστος που πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία αφού σε πολλούς μειώθηκε το εισόδημα τους, ενώ πολλοί άλλοι πλήρωσαν περισσότερους  φόρους και πολλές φορές άδικα είναι αλήθεια. Τα πράγματα όμως είχαν σταθεροποιηθεί και σιγά σιγά κάποιοι φόροι είχαν αρχίσει να υποχωρούν, πχ ΦΠΑ εστίασης, ή αφορολόγητο στους μισθωτούς και συνταξιούχους που το παραλάβαμε από την κ Κατσέλη στις 5000 και το πήγαμε στις 9500 με έκπτωση φόρου.
β. Αποκατάσταση ασφάλειας και κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές και στους πολίτες. Οι εισροή λαθρομεταναστών περιορίστηκε ενώ για πρώτη φορά ο αριθμός αυτών που επαναπατρίστηκαν ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που εισήλθαν στη χώρα τα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη οι αγορές βλέποντας μια κοινωνία και μια οικονομία σε σταδιακή ισορροπία άρχισαν να δείχνουν εμπιστοσύνη.
γ. Μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας  και αξιοποίηση  του ΕΣΠΑ
Βασικός μοχλός για την επίτευξη των αναπτυξιακών μας στόχων ήταν το ΕΣΠΑ. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια είχαμε πετύχει κατακόρυφη αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων: από 41,3% τον Ιούνιο του 2012 ανεβήκαμε στο σε 88% στο τέλος του 2014. Έως το τέλος του 2015 θα είχαμε πετύχει την πλήρη απορρόφηση του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ ήδη θα είχε ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ Ούτε ένα ευρώ δεν αφήναμε να πάει χαμένο. Έως το τέλος του 2015, από το παλιό και από το νέο ΕΣΠΑ θα μπορούσαν να εισέλθουν στην ελληνική οικονομία μέχρι και 12 δισεκατομμύρια ευρώ.  Ξέρετε πόσα έχουν απορροφήσει το πρώτο τετράμηνο του 2015; Μόλις 450 εκατομ ευρώ. Προειδοποιούμε ότι κινδυνεύουν να χαθούν σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι τώρα που η χώρα τους έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Η ανικανότητα της Κυβέρνησης να ξεκινήσει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και να ολοκληρώσει το παλιό ΕΣΠΑ2007-2013 οδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαταστήσει Επιτροπεία στο Υπουργείο Οικονομίας. Παρόλο που το 2014 η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες σε απορρόφηση με ποσοστό 88%, η καταστροφική αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου οδηγεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει ειδική ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των «θεσμών» για να «υποστηρίξει» δηλαδή να καθοδηγεί και να ελέγχει τον σχεδιασμό και την πορεία υλοποίησης των έργων που πραγματοποιούνται με κοινοτικούς πόρους. Η σύσταση ενός επιπλέον ελεγκτικού οργάνου δήθεν «υποστήριξης» και μια άτυπης Τρόικας, αυτή τη φορά για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, αυξάνει τον παρεμβατισμό των εταίρων και απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Όλο αυτό γίνεται εν γνώσει της Κυβέρνησης και με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα.
δ. Δημιουργία και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και ΣΔΙΤ
Και επειδή όπως γνωρίζεται οι περισσότεροι Οι επενδύσεις σε υποδομές ενισχύουν ταυτόχρονα τόσο τη βραχυχρόνια ζήτηση όσο και την ανάπτυξη χρησιμοποιήσαμε και ένα άλλο εργαλείο για να τονώσουμε τις επενδύσεις. Τα έργα ΣΔΙΤ που αυξάνουν τις επενδύσεις στη χώρα αφού έρχονται και ιδιωτικά κεφάλαια να συνεπενδύσουν προσθετικά στο ΠΔΕ.
Για να αυξήσουμε τη ρευστότητα στην αγορά ιδρύσαμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, με στόχο να συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και με συνεργασίες όπως αυτές με τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα  (KfW), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η προοπτική είναι για ρευστότητα 600-700 εκ ευρώ τα επόμενα χρόνια. Επίσης το πρόγραμμα «ΤΕΠΙΧ» απέδωσε καρπούς. 
Συνεχίσαμε την προσπάθειά μας για επιπλέον πόρους και επεξεργαστήκαμε  λίστα έργων και δράσεων για το πακέτο Juncker. Από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει μέχρι και 3 δις ευρώ εντός του 2015.
Επιπλέον μετά από αίτημα μας τον Αύγουστο του 2014 οριστικοποιήθηκε η πρόθεση της EBRD να χρηματοδοτήσει την Ελληνική οικονομία με τουλάχιστον 3 δις ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια, μια πρωτοβουλία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθησε να πουλήσει ως δική της επιτυχία ξεχνώντας ότι όλα αυτά έγιναν επί ημερών Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αυτοί φαίνεται ότι κυβερνούν με σχήματα λόγου.
 
ε. Βελτίωση ανταγωνιστικότητας μέσα από μεταρρυθμίσεις και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Και αξίζει να σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε να καταπολεμήσουμε είναι τη στρεβλή αντίληψη, η οποία επικρατούσε στη χώρα μας, ότι επιχειρηματικότητα και κοινωνία είναι δύο έννοιες αντικρουόμενες.   Ως παράδειγμα καταργήσαμε την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικούς τομείς, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 897 διαφορετικά επαγγέλματα.
 Ως αποτέλεσμα μετά από πέντε χρόνια συνεχούς μείωσης, το 2013 ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο αυξήθηκαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι συνολικές ακαθάριστες εισροές στην Ελλάδα το 2013 ανήλθαν σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με μόλις 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012. Μέσα σε μόλις ένα έτος είχαμε αύξηση 60% στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.  
Η Ελλάδα έχασε μια μοναδική ευκαιρία το 2015 να αποτελέσει μία χρονιά ορόσημο. Το 2015 θα ήταν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όλες τις εκτιμήσεις ένα έτος ολικής επαναφοράς της χώρας μας στην ανάπτυξη.
Δυστυχώς οι έκτακτές εκλογές και οι επιλογές της νέας κυβέρνησης ανέκοψαν αυτή την πορεία που θα οδηγούσε γοργά τη χώρα και τους Έλληνες έξω από την κρίση, και τώρα τα πλεονάσματα γίνονται ξανά ελλείμματα και η ανάπτυξη ύφεση.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το πάγωμα της ροής κεφαλαίων στην αγορά έχει φρενάρει ακόμη και τα έργα υπό κατασκευή, παγώνοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας την ανεργία και στερώντας έσοδα από τα ταμεία του κράτους, έσοδα που καλείται η παρούσα κυβέρνηση να βρει από επιπλέον φόρους. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η αγορά και η χώρα μας έχει προκαλέσει φυγή καταθέσεων και επενδυτών και αύξηση των επισφαλών δανείων.
Η χώρα δεν αντέχει άλλες παλινωδίες η αγορά καταρρέει και οι πολίτες ανησυχούν. Η Νέα Δημοκρατία γρήγορα θα κληθεί να βάλει πλάτη και να στηρίξει την Χώρα μας την Ελλάδα και τους Έλληνες, και θα το κάνει με ευθύνη όπως το έκανε πάντα, πληρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις ς και το πολιτικό κόστος.
Για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όμως θα πρέπει να είναι έτοιμη και πάνω από όλα να είναι ενωμένη.
Σας ευχαριστώ».
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Τα καλύτερα χρόνια της εργατικής και μεσαίας τάξης στην Ελλάδα; Με ΠΑΣΟΚ
Απόψεις

Τα καλύτερα χρόνια της εργατικής και μεσαίας τάξης στην Ελλάδα; Με ΠΑΣΟΚ

Απρ 23, 2025
Γιώργος Ηλιάδης: Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ξανά
Απόψεις

Ευχές του Γιώργου Ηλιάδη για το Πάσχα

Απρ 21, 2025
Ο συμβολισμός της Πρώτης Αναστάσεως
Απόψεις

Ο συμβολισμός της Πρώτης Αναστάσεως

Απρ 19, 2025
Ο Τραμπ μέσα μας…
Απόψεις

Ο Τραμπ μέσα μας…

Απρ 14, 2025
Και πάλι πρόεδρος  του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων ο Θεόδωρος Νημάς
Απόψεις

Σπήλαιο Θεόπετρας: Η ανασκαφή, η ανάδειξη και η μεγάλη σημασία του

Απρ 4, 2025
Χρίστος Χαλικιάς: Το Θέατρο που έγινε Θρύλος… ή Ερείπιο;
Απόψεις

Χρίστος Χαλικιάς: Το Θέατρο που έγινε Θρύλος… ή Ερείπιο;

Απρ 3, 2025
Next Post
Μία Ελληνίδα, η Τρικαλινή Νεφέλη Στεφοπούλου, στους 10 νικητές του παγκοσμίου διαγωνισμού της Microsoft   

Μία Ελληνίδα, η Τρικαλινή Νεφέλη Στεφοπούλου, στους 10 νικητές του παγκοσμίου διαγωνισμού της Microsoft  

Για την επανίδρυση της Ευρώπης

Μπορεί να υπάρξει εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης;

Καλλιεργείται…Απογοήτευση;;

Καλλιεργείται...Απογοήτευση;;

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd