Στο… πόδι ο κλάδος των οπτικών για τα γυαλιά οράσεως χωρίς προπληρωμή

Σε αλλαγές στην αγορά γυαλιών οράσεως προχωρά ο ΕΟΠΥΥ που ανήρτησε πρόσκληση σύναψης σύμβασης με τους ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών. Πρόκειται για μία απόφαση που έχει ξεσηκώσει τους οπτικούς οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι εξ αρχής.

Όπως μας εξηγεί ο οπτικός Ντίνος Στάϊκος μέχρι πρότινος οι ασφαλισμένοι πλήρωναν από την τσέπη τους τη δαπάνη για τα γυαλιά οράσεως και στη συνέχεια κατέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να λάβουν τα 100 ευρώ που κάλυπτε ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.

Με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους οπτικών ειδών, κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να προμηθεύεται τα γυαλιά οράσεως του από το συμβεβλημένο οπτικό ο οποίος θα εκτελεί τη “συνταγή” του συμβεβλημένου οφθαλμίατρου!

Έντονες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις των οπτικών στις συμβάσεις που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ για την αφορά γυαλιών οράσεως από τους ασφαλισμένους είναι έντονες.

«Ο ΕΟΠΥΥ πριν ακόμη συνάψει συμβάσεις και συνομιλήσει με τον κλάδο των οπτικών, έσπευσε να ανακοινώσει ότι σε λίγες ημέρες οι ασφαλισμένοι δε θα προπληρώνουν για τα γυαλιά οράσεως που θα προμηθεύονται αφού θα τα παίρνουν δωρεάν από τα καταστήματα και στη συνέχεια οι οπτικοί θα είναι αυτοί που θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, για άλλη μία φορά φαίνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ βιάστηκε κάτι που άλλωστε συνέβη και πριν έναν χρόνο. Ανακοίνωσε τις νέες συμβάσεις πριν όμως ακόμη υπάρξει συμφωνία με τους οπτικούς» μας λέει ο κ. Στάικος. «Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσό που θα καλύπτει ετησίως ο ΕΟΠΥΥ για οπτικά είδη, ανέρχεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασής του, οι πάροχοι θα καλούνται να επιστρέφουν τη διαφορά ανάλογα με τον τζίρο τους (clawback)» επισημαίνει.

Συμβάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον επόμενο μήνα, οι συμβεβλημένοι οπτικοί θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ. Στη σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών.

Οι πάροχοι οπτικών ειδών καλούνται να υποβάλουν εντός 20 ημερών από την ανάρτηση, αίτηση σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για την κατά προτεραιότητα ηλεκτρονική ημερολογιακή ταξινόμηση και διεκπεραίωση.

Δεν θα πληρώνονται

Εκείνο που φοβούνται οι οπτικοί, όπως μας λέει ο κ. Στάικος είναι ότι θα βλέπουν με μήνες καθυστέρηση τις αμοιβές τους από τον ΕΟΠΥΥ, όπως άλλωστε οι γιατροί και όλοι οι πάροχοι του Οργανισμού. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο Κλάδος αρνείται να προχωρήσει στην υπογραφή των νέων συμβάσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών καλεί όλους τους Οπτικούς της Ελλάδος να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την σύμβαση-«φάντασμα» την οποία προτείνει ο ΕΟΠΥΥ, όπως λέει.