Στο Περτούλι θα… ανταμώσουν οι Σαρακατσαναίοι, στην Αττική οι Βλάχοι

Δύο μεγάλα ανταμώματα, πολύ παράδοση κι επανασύνδεση με τις ρίζες… Αυτά σηματοδοτούν εν ολίγοις τα ανταμώματα των Σαρακατσαναίων και των Βλάχων. Κορυφαίες εκδηλώσεις θεσμοί που ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες, έγιναν θεσμός και θα έχουν και συνέχεια αφού τόσο οι Σαρακατσαναίοι όσο και οι Βλάχοι φροντίζουν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια μεταλαμπαδεύοντας στα παιδιά τους την αγάπη για την παράδοσή τους, οδηγώντας τους στις ρίζες τους και προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο την επόμενη γενιά για τη συνέχεια.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Φέτος οι δύο αυτές διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετική χρονική στιγμή αφού το Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων θα διοργανωθεί το Σεπτέμβρη κι όχι αυτή την εποχή όπως συνήθως. Άλλες χρονιές μάλιστα τα δύο αυτά ανταμώματα συνέπεφταν χρονικά δημιουργώντας αναπόφευκτη τη σύγκριση ως προς την επιτυχία τους και την προσέλευση του κόσμου.

Το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει στα λιβάδια του Περτουλίου το 35ο  Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση όπου διοργανώνεται με τη συμμετοχή όλων των Σαρακατσαναίων από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, θέλοντας να τηρήσει τις παραδόσεις της αλλά και να τις μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά, διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως:

Την Κυριακή κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με όλα τα χορευτικά από όλη την Ελλάδα, όπου με δρώμενα, αθλοπαιδιές και χορούς, κλείνει το τριήμερο των εκδηλώσεων.

Οι διοργανωτές προσκαλούν όλους να βρεθούν στα λιβάδια Περτουλίου, ώστε να διασκεδάσουν, αλλά και να βιώσουν το Σαρακατσάνικο τρόπο ζωής.  «Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι» λένε.

Από προηγούμενο αντάμωμα στη Μηλιά Γρεβενών

Το Αντάμωμα των Βλάχων

Το 31ο Αντάμωμα των Βλάχων από την άλλη θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Στις 11 Σεπτεμβρίου θα λάβουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη συμμετοχή των τοπικών Συλλόγων Βλάχων μελών της ΠΟΠΣΒ. Οι εκδηλώσεις του Ανταμώματος θα κορυφωθούν στις 12 Σεπτεμβρίου το βράδυ με το Μεγάλο Χορό και την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ. Το 31ο Αντάμωμα Βλάχων της ΠΟΠΣΒ είναι αφιερωμένο στα εκατόν πενήντα χρόνια από το θάνατο του Εθνικού Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα από το Λάμποβο της Ηπείρου.