Στις Πηγές του Αχέροντα… Ο ποταμός που μαγεύει κι αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες (φωτό)

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Μένιππου, τον οποίο αναφέρει ο Λουκιανός, ως τον μοναδικό που διέσχισε τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει….

Της Βιβής Μαργαρίτη

Σήμερα οι πηγές του Αχέροντα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες φυσιολάτρες που επισκέπτονται τον ποταμό για να περάσουν μία υπέροχη μέρα στη φύση. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986 μέτρα), και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Γλυκή Θεσπρωτίας αυτές είναι οι πηγές που επισκεφθήκαμε και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας για μία μονοήμερη (και γιατί όχι μεγαλύτερης διάρκειας) απόδραση. Προτιμήστε να επιλέξετε εποχή που δεν έχει πολύ κόσμο. Έχουμε βρεθεί εκεί με κόσμο και χωρίς, και σίγουρα η πολυκοσμία δεν θα σας αρέσει.

Υπάρχει μεγάλος χώρος για στάθμευση που όμως τις περιόδους αιχμής αποδεικνύεται ανεπαρκής. Εκεί θα βρείτε πολλά ταβερνάκια, καφέ με τραπεζάκια πάνω στις όχθες, καντίνες και περίπτερα για σουβενίρ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ήπια και διακριτική με σεβασμό στο περιβάλλον.

Αφού σταθμεύσετε ξεκινάτε για την εξερεύνηση του ποταμού. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι πρέπει να πάρετε μαζί σας τα άκρως απαραίτητα. Φορέστε μαγιό και παπούτσια θαλάσσης που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. Αφήστε πίσω πετσέτες κι ότι άλλο θεωρείτε απαραίτητο. Εδώ το μόνο που θα σας χρειαστεί είναι το κινητό για να φωτογραφήσετε το πανέμορφο τοπίο (τοποθετήστε το σε αδιάβροχη θήκη για να αποφύγετε ατυχήματα) καθώς και μία αδιάβροχη τσάντα για τα τιμαλφή και τα κλειδιά σας.

Μόλις αντικρύσετε τον ποταμό θα μείνετε άφωνοι από την ομορφιά του. Το τοπίο εκπληκτικό, τα νερά του ποταμού σε μαγεύουν, τα χρώματα απερίγραπτα. Τα τιρκουάζ νερά είναι λες και σε προσκαλούν για να τα απολαύσεις.

Η διαδρομή από το μονοπάτι στο δάσος που θα σας οδηγήσει ψηλά στο ποτάμι είναι καταπληκτική. Εκεί θα βρείτε ανθρώπους που κατασκευάζουν κοσμήματα και τα πουλούν, αιώρες και σκηνές από επισκέπτες που αρέσκονται στον εναλλακτικό τουρισμό. Μην περιμένετε πολυτέλειες εδώ. Εδώ έρχεστε για να βρεθείτε σε επαφή με την απλότητα της φύσης.

Μην σας αποθαρρύνει η θερμοκρασία του νερού. Θα συνηθίσετε γρήγορα και περπατώντας θα αναζητήσετε τη δροσιά των παγωμένων νερών. Όσο πιο ψηλά φτάσετε τόσο πιο μεγάλη είναι η ομορφιά του ποταμού ειδικά στο σημείο όπου τα βουνά σχηματίζουν χαράδρα και τα νερά βαθαίνουν και σου επιτρέπουν να κάνεις τις βουτιές σου.

Πρόκειται για μία εκδρομή που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι, family friendly από άκρη σε άκρη του ποταμού. Όσοι έχουν πολύ μικρά παιδιά ίσως διστάσουν να διασχίσουν το ποτάμι περπατώντας αλλά υπάρχουν πολλές δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, ζιπ λαιν, ιππασία πεζοπορία που μπορείς να κάνεις έναντι αντιτίμου.

Στα μείον είναι η μεγάλη αναμονή που υπάρχει στις δραστηριότητες και ειδικά μετά την ολοκλήρωσή τους όταν πρέπει να σε επιστρέψουν με τα βανάκια στο σημείο εκκίνησης. Ειδικά τις μέρες με πολύ κόσμο μπορεί και να περιμένετε περισσότερο από 1,5 ώρα.

Με ιστορικά στοιχεία από el.wikipedia.org