Ένας χρόνος πέρασε από τη δράση <<Ο Θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala>> και είμαστε πάλι εδώ για δεύτερη συνεχή χρονιά με τη δράση<<Ο Θε-ΤΑΛΩΣ 2 συναντά τα e-trikala>>, σε μια γιορτή δημιουργίας και καινοτομίας, για μαθητές/τριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων.
Το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων παίρνει μέρος σε αυτή τη μαθητική γιορτή , με δύο καινοτόμες live συμμετοχές.
1η συμμετοχή: << Ο χαοτικός χορός>>
- Πρόκειται για ένα <<πάντρεμα>> των μαθηματικών και της μουσικής.
- Από τη μια έχουμε τον αριθμό π με τα ατέλειωτα ψηφία του, που ισούται με τον λόγο της περιφέρειας ενός οποιουδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του και από την άλλη τη μουσική που κρύβεται πίσω από τα ψηφία του. Οι αριθμοί από το 0 έως το 9 υποδεικνύουν τις νότες στην πεντατονική κλίμακα C Major ( Ντο μείζονα ή Ντο ματζόρε).
- Το πρώτο ψηφίο ορίζει τη νότα.
- Το δεύτερο ψηφίο ορίζει τη διάρκεια-μισό, τέταρτο, όγδοο, κ.τ.λ.
- Το τρίτο ψηφίο υποδεικνύει τον τονισμό της μελωδίας.
- Έτσι, 12 μαθήτριες της Γ΄ τάξης, με συντονίστρια την καθηγήτριά τους κα Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σούζυ), χόρεψαν ακολουθώντας τα βήματα της μουσικής που δημιουργήθηκε από τα πρώτα 996 ψηφία του αριθμού π. Σύμφωνα με τους κανόνες του συγκεκριμένου χορού, κάθε άτομο επιλέγει κρυφά δύο άλλα άτομα (τους παρτενέρ) και θυμάται ποιοι είναι. Όταν αρχίσει η μουσική, όλα τα άτομα χορεύουν με ελεύθερες κινήσεις, αέρινες και ανάλαφρες, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι θέσεις των τριών (του αρχικού ατόμου και των δύο παρτενέρ) να σχηματίζουν ισόπλευρο τρίγωνο (3 πλευρές ίσες). Όλοι προσπαθούν να διατηρήσουν αυτή τη σχέση. Μετά τον χορό, ζητάμε από όλους να δείξουν με τα δύο χέρια τους, τους συνεργάτες τους στο ισόπλευρο τρίγωνο δηλ τους τριγωνικούς τους συντρόφους.
Οι συμμετέχουσες μαθήτριες ήταν:
Γαρδίκα Δώρα
Γιαννούλα Στελλίνα
Καλαμπάκα Ευαγγελία
Καραλή- Παπαθανασίου Χρύσα
Λαζαρίδου Άννα
Μαργαρίτη Εβίτα
Μαργαρίτη Μαρία
Μπάλτου Μαρία
Μπαμπούρη Αλεξάνδρα
Σιμήτα Ραφαηλία
Στύλου Νάσια
Τσιάκαλου Θεοφανία
2η συμμετοχή: << Χορόδραμα-Βάκχες του Ευριπίδη>>
Μία ομάδα, αποτελούμενη από 14 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, παρουσίασε ένα χορόδραμα βασισμένο στην τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη. Την επιμέλεια και την διασκευή των κειμένων ανέλαβε η κ. Τσουμπέκου Σοφία (Αγγλικής Φιλολογίας) και την σκηνοθεσία και χορογραφία υλοποίησε η κ. Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σούζυ) (Μαθηματικός). Οι Βάκχες, συγκεκριμένα, πραγματεύονται την ένταση μεταξύ λογικής και πάθους, τάξης και αταξίας, θέτοντας ερωτήματα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα. Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται ο Χορός των γυναικών-μαθητριών, που αποδίδει με εκφραστικότητα και κινησιολογία την ένταση, τη μυσταγωγία και τη θεϊκή παρουσία που διατρέχει το έργο. Η χρήση τυμπάνου προσδίδει ρυθμικότητα και δραματικότητα στην παράσταση, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα της διονυσιακής λατρείας που αποτελεί κεντρικό θέμα του έργου. Ο ρόλος του θεού Διόνυσου ενσαρκώνεται από μαθητή της Γ’ Τάξης, σηματοδοτώντας τη διαρκή αντίθεση μεταξύ του απολλώνιου και του διονυσιακού στοιχείου στο αρχαίο δράμα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές γνώρισαν σε βάθος το αρχαίο δράμα, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητά τους μέσα από τη δραματική απόδοση του κειμένου και απέκτησαν βιωματική επαφή με τη θεατρική πράξη, κατανοώντας την έννοια της συλλογικότητας και της συνεργασίας στη δημιουργία μιας παράστασης.
Συμμετέχοντες Μαθητές:
Μαυρομμάτης Φίλιππος (Θεός Διόνυσος)
Τσιμοράγκας Νικόλαος (Τυμπανιστής)
Καλαμπάκα Ευαγγελία (Αγαύη)
Γιαννούλα Στελλίνα (Κορυφαία του Χορού)
Γαρδίκα Δώρα (Χορός)
Καραλή- Παπαθανασίου Χρύσα (Χορός)
Λαζαρίδου Άννα (Χορός)
Μαργαρίτη Εβίτα (Χορός)
Μαργαρίτη Μαρία (Χορός)
Μπάλτου Μαρία (Χορός)
Μπαμπούρη Αλεξάνδρα (Χορός)
Σιμήτα Ραφαηλία (Χορός)
Στύλου Νάσια (Χορός)
Τσιάκαλου Θεοφανία (Χορός)
Δείτε το αντίστοιχο βίντεο εδώ
Επιπλέον, το σχολείο μας συμμετείχε στο Θεταλώς 2, με την παρουσίαση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως ψηφιακά εργαλεία με τίτλο <<Ανθολογία Ψηφιακών Δράσεων>>, με υπεύθυνες τη Διευθύντρια του σχολείου κα Ηλιάδη Αμαλία(Φιλόλογο-Ιστορικό) και την καθηγήτρια κα Τσουμπέκου Σοφία(Αγγλικής Φιλολογίας). Η παρουσίαση περιλάμβανε τη δημιουργία σύντομων βίντεο από μαθητές και μαθήτριες, με θέμα την ανάδειξη σημαντικών χώρων πολιτισμού, όπως το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, το Ωδείο Ηρόδου του Αττικού, μουσειακούς χώρους και ποικίλες άλλες ψηφιακές δημιουργίες και αναφορές.
Τα βίντεο δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων και πολιτιστικών δράσεων, αξιοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο δημιουργικής έκφρασης και τεκμηρίωσης της μαθησιακής εμπειρίας. Δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου & των μέσων κοινωνικής δικτύωσης(TikTok,YouTube), λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές πολιτιστικής παιδείας.
Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των προαναφερθέντων δράσεων ενισχύθηκε η συνεργατικότητα, η αισθητική καλλιέργεια, η ψηφιακή εγγραμματοσύνη και η ιστορική ευαισθητοποίηση των μαθητών. Με τον τρόπο αυτό, υπήρξε ουσιαστική σύνδεση της σχολικής ζωής με την πολιτιστική κληρονομιά και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε βιωματικές ψηφιακές μορφές μάθησης.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ
Τρίκαλα 29/4/2025
Η δράση «O Θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala» είναι μια γιορτή δημιουργίας και ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες συναντούν την εκπαιδευτική ρομποτική, τις εφαρμογές STEAM, τα εικαστικά, τη μουσική, την αστρονομία, τις θετικές επιστήμες καθώς και τις τέχνες.
Η δράση θέλει να δώσει ένα βήμα σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, να εκφραστούν, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το πώς σκέφτονται την έξυπνη πόλη.
Το 9 ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχε συμμετοχή με θέματα
1) Κλιματική Αλλαγή
2) Τεχνητή Νοημοσύνη και Περιβάλλον.
3) Τρίκαλα Σύγχρονη Πόλη
Smart city.
Οι δράσεις μας συμπυκνώνονται στο μήνυμα Save the Earth.
Ο Μαθητής μας Ζαχαράκης Νίκος μίλησε για τις δραστηριότητες μας όλων των μαθητών μέσω του Ευρωπαϊκού Ραδιοφώνου στη σελίδα: https://europeanschoolradio.eu/el/player από τις 09:30 έως τις 13:00.
Έγινε αναφορά για την συμμετοχή των μαθητών μας στην δράση στα Trikala 29 Μαρτίου 2025 στο Δημαρχείο Τρικάλων μια εντυπωσιακή εκδήλωση ΑΙ Ρυθμίζοντας το Μέλλον.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μαθητές του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων.
Υπεύθυνος Καθηγητής: Μπουλογεώργος Στέφανος καθηγητής Φυσικής και Πληροφορικής ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση της εκπαίδευσης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές..