Στην παρέλαση των Σοφάδων πέντε επαναστατικές και πολεμικές σημαίες της Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας

Σε πρώτη Πανελλήνια παρουσίαση, παρελαύνουν σήμερα στην πόλη των Σοφάδων μαζί με την ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων αντιπροσωπευτικά, πέντε επαναστατικές και πολεμικές σημαίες της Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, εκ των συνολικά δέκα επτά σημαιών που τεκμηριώθηκαν από τον συγγραφέα και αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. (ε.α.) Δημήτρη Αγγελή και δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο του «Σημαίες Θεσσαλών αγωνιστών – ηρώων. Άγραφα, Όλυμπος, Πήλιο, Σποράδες, Ασπροπόταμος κ.α. (1680-1922)». Έκδοση Δημοτικού Μουσείου Ιστορίας «Νικόλαος Πλαστήρας», Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, Καρδίτσα 2022.

Οι σημαίες αυτές είναι κατά σειρά οι ακόλουθες:

– Σημαία λευκή με κόκκινο σταυρό στη μέση, των Αγράφων και των Αγραφιωτών αρματολών και κλεφτοκαπεταναίων (1680-1822).

Σημαία Αγράφων – Αγραφιωτών (καπεταναίων, οπλαρχηγών, κλεφτών, αρματολών). Σημαία Αγράφων του αρματολού Χορμόπουλου (1645; – 1683 κ.ε. – 1695;). Σημαία επανάστασης του 1821 στ’ Άγραφα του Κώστα Βελή, Λογοθέτη Ζώτου κ.ά. Αγραφιωτών καπεταναίων-οπλαρχηγών

– Σημαία με την κουκουβάγια, του στρατοπέδου του Αρχιστράτηγου της Ρούμελης Καρδιτσιώτη Γεώργιου Καραϊσκάκη (1827).

Σημαία του στρατοπέδου τού Καραϊσκάκη

– Σημαία με τον έφιππο Άγιο Γεώργιο, του Μαύρου Καβαλάρη Νικόλαου Πλαστήρα (1922).

Σημαία Νικολάου Πλαστήρα (συλλογή τού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου), με παράσταση του έφιππου αγίου Γεωργίου φονεύοντα τον πράσινο δράκοντα, φέρουσα χρυσά κρόσσια, φιλοτεχνημένη στη Σμύρνη το 1922 απ’ τον, εκ του Μπουρνόβα της Σμύρνης καταγόμενο, πολεμικό ζωγράφο Γεώργιο Προκοπίου για το 5/42 Σύνταγμα του Ν. Πλαστήρα

– Σημαία με το ρόπαλο του Ηρακλή, του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή (1796)

Σημαία Ρήγα Φεραίου το 1797 κ. έ. (σχεδίασμα Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)

– Σημαία κυανή με λευκό σταυρό στη μέση που εκπέμπει χρυσές ακτίνες, της πρώτης (εκ των τριών) Θεσσαλικής Επανάστασης του 1854.

Η σημαία της 1ης θεσσαλικής επανάστασης του 1854. Σε κυανό φόντο, λευκός σταυρός στο κέντρο που εκπέμπει χρυσές ακτίνες, πράσινα κλαδιά δάφνης στεφανώνουν τον σταυρό, με τις φράσεις:
«Εν ονόματι του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού» επάνω απ’ τον σταυρό και «Πίστις – Πατρίς» δεξιά και αριστερά του.

Οι σημαίες αυτές κατασκευάστηκαν ως πιστά αντίγραφα από τον Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων ως ένδειξη σεβασμού στους Αγώνες των προγόνων μας για την Απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

ΠΗΓΗ: mouzakinews.gr