Στην Κρήνη Τρικάλων τον Οκτώβριο η 1η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων

Η πρώτη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων στο Νομό Τρικάλων θα αποτελέσει σε λίγους μήνες μια άκρως σημαντική εκδήλωση που θα έρθει να διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης σε συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι».

Η γιορτή έχει προγραμματιστεί να διοργανωθεί στην πλατεία της Κρήνης στις 17:00 το απόγευμα της 1η Οκτωβρίου 2022, ημέρα Σάββατο. Στην διάρκεια της εκδήλωσης σχεδιάζεται να διεξαχθούν ανταλλαγές παραδοσιακών σπόρων από διάφορες περιοχές της χώρας, διανομή φαγητού από παραδοσιακούς σπόρους, έκθεση λαογραφικού υλικού και φωτογραφίας, ομιλίες, συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά και πολλά άλλα.

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης καλούνται οι ενδιαφερόμενοι προς συμμετοχή και οι κάτοχοι παραδοσιακών σπόρων να έρθουν σε επικοινωνία με το τηλέφωνο 6988288331 και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο lakiaras@yahoo.com για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Το Πελίτι ξεκίνησε στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας, από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη την άνοιξη του 1995. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες τον Ιανουάριο του 1991. Ο πρώτος πυρήνας του Πελίτι δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2002 με τη Σοφία Γίδα, μετέπειτα σύζυγο του Παναγιώτη. Η έδρα του Πελίτι από το 2003 είναι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, Δράμας. Το 2009 το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Το 2018 το Πελίτι αύξησε την έκταση του στα 25 στρέμματα.

Η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων του Πελίτι έχει επηρεάσει το κίνημα για τις τοπικές ποικιλίες στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στην Τουρκία στις Η. Π. Α. κ.α. Το Πελίτι αγκαλιάζει και αγκαλιάζετε από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον πλανήτη. Το σήμα του Πελίτι είναι ένα δέντρο, είναι εμπνευσμένο από το μύθο του δέντρου της Ζωής των ιθαγενών του Αμαζονίου. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες και πουλιά πετάνε γύρω του.

Το Πελίτι πιστεύει ότι ο καθ’ ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίας ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση, ότι είμαστε δημιουργοί των καταστάσεων που ζούμε και καθημερινά με τις επιλογές μας δημιουργούμε το αύριο για μας και τον πλανήτη όλο.

Οι βασικοί στόχοι των διοργανωτών της 1ης γιορτής Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων στην Κρήνη Τρικάλων είναι:

Η ΣΥΛΛΟΓΗ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΑΞΟΝΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

ΠΗΓΗ krinilive.gr