“Στείλε επιστολή στον δήμο σου και ζήτα του να παράξει ενέργεια με τη δύναμη του ήλιου!” παρακινεί η Greenpeace με καμπάνια-Ο Δήμος Τρικκαίων στους πρωτοποριακούς Δήμους 

O λογαριασμός του ρεύματος είναι πονοκέφαλος για όλους! Το κόστος ενέργειας, που παράγεται στο μεγαλύτερό της μέρος από ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) συνεχώς αυξάνεται, δημιουργώντας ενεργειακή φτώχεια και κοινωνική ανισότητα. Αν και ήδη 700.000 νοικοκυριά υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, τα μισά από αυτά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος (στοιχεία ΔΕΗ). Μέχρι τις δημοτικές εκλογές το 2019, έχουμε την δυνατότητα να πιέσουμε μαζί τους δήμους να ακούσουν τους δημότες τους, να επενδύσουν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις οροφές δημοτικών κτιρίων και να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά…Με αυτά τα επιχειρήματα η Greenpeace παρακινεί τους πολίτες να δράσουν και να πιέσουν τις δημοτικές αρχές μέσω πανελλαδικής καμπάνιας με τίτλο «Ήλιε μου, ήλιε σου», όραμα της οποίας είναι η γρήγορη και κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε 100% καθαρή ενέργεια

«Στείλε επιστολή στον δήμο σου και ζήτα του να παράξει ενέργεια για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη δύναμη του ήλιου! Ενώ ο ήλιος, ο πλουσιότερος πόρος της Ελλάδας, παραμένει αναξιοποίητος, χρησιμοποιούμε τα ορυκτά καύσιμα για να παράξουμε ενέργεια. Σήμερα είναι ακόμα πιο εύκολη η μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ήρθε η ώρα να το κάνουμε πράξη! Ζήτα από τον Δήμο Τρικκαίων να δράσει» παρακινεί τους δημότες των Τρικάλων. Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην καμπάνια μπορεί να στείλει τη δική του επιστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://iliemou-iliesou.gr/municipality/dimos-trikkaion/.

Η επιστολή

Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:

Αξιότιμε κ. Παπαστεργίου,

Η χώρα μας έχει πλούσιο δυναμικό σε άνεμο, ήλιο, βιοαέριο και άλλους φυσικούς, καθαρούς και ανεξάντλητους πόρους, που μπορούν να τροφοδοτήσουν με δωρεάν ενέργεια την οικονομία μας, να προστατέψουν το κλίμα, να περιορίσουν τη ρύπανση αλλά και να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Στην προσπάθεια μετάβασης σε μία πιο καθαρή, ανταγωνιστική και σύγχρονη Ελλάδα, ως δημότης πιστεύω ότι οι δήμοι οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο με συγκεκριμένες και φιλόδοξες πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο: η δυνατότητα αυτοπαραγωγής (και εικονικής αυτοπαραγωγής) ηλιακής ενέργειας από δήμους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και η δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων από τις τοπικές κοινωνίες.

Ιδιαίτερα με την ηλιακή κοινωνική πολιτική μπορείτε να αλλάξετε τα δεδομένα στον δήμο μας και να βοηθήσετε τη χώρα να αξιοποιήσει τον μεγαλύτερο και ανεξάντλητο πόρο της και να αντιμετωπίσει οριστικά ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα: την ενεργειακή φτώχεια.

Θεωρούμε δεδομένο ότι συμφωνείτε μαζί μας. Επιπλέον, ότι έχετε την πολιτική βούληση να προωθήσετε σχήματα και επενδύσεις που ενισχύουν την τοπική παραγωγή καθαρής ενέργειας και στηρίζουν τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας.

Σας καλώ:

  1. Να λάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να προωθήσετε ένα πρόγραμμα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής πριν τη λήξη της υφιστάμενης θητείας σας.
  2. Για λόγους διαφάνειας αλλά και καλύτερης ενημέρωσης των δημοτών, να λάβετε μέρος στην εκστρατεία της Greenpeace για την ηλιακή κοινωνική πολιτική.

Ελπίζω να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα καταστήσουν τον δήμο μας πρωταγωνιστή στην νέα εποχή.

Ο Δήμος Τρικκαίων στους πρωτοποριακούς Δήμους

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως, ότι ο Δήμος Τρικκαίων, όπως αναγράφεται και στην καμπάνια της Greenpeace, περιλαμβάνεται στους πρωτοποριακούς Δήμους στον τομέα της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεδομένου ότι αποτελεί τον 1ο Δήμο της χώρας που αξιοποιεί τον πρόσφατο νόμο για την υλοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ε.Κοιν.).

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης 22 Μαρτίου 2018, συστήνεται η «Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι», (καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες), ως αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού.

Ο σκοπός αυτός είναι η παραγωγή ενέργειας και η εξοικονόμηση πόρων, με οφέλη για τα σχολεία, τον Δήμο και, ουσιαστικά κάθε πολίτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε και το σχετικό προσχέδιο καταστατικού της Ε.Κοιν., αλλά πλέον, προέχει η χρηματοδότησή της. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα θέμα που έθεσε μετ’ επιτάσεως ο κ. Παπαστεργίου στον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, κατά την επίσκεψή τους το Δημαρχείο Τρικκαίων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός υποσχέθηκε να ξεμπλοκάρει σχετική διάταξη, ώστε να χρησιμοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία οι Δήμοι, αποκλειστικά για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δίνοντας πλέον εφόδια για χρήση τους προ όφελος των πολιτών.

Ενδεικτικά, η «Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι», θα προβαίνει σε:

– Παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας

– διαχείριση, διάθεση, πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ή θερμικής ή ψυκτικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά ή βιοαέριο ή μέσω ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων,

– προμήθεια για τα μέλη της ενεργειακών προϊόντων, συσκευών και εγκαταστάσεων, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας,

– προμήθεια για τα μέλη της ηλεκτροκίνητων οχημάτων, υβριδικών ή μη, και εν γένει οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα,

– διανομή ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα της,

– προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου προς τελικούς πελάτες, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4001/2011 (Α 179), εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα της,

– ανάπτυξη δικτύου, διαχείριση και εκμετάλλευση υποδομών εναλλακτικών καυσίμων,

Η υπό σύσταση «Ενεργειακή Κοινότητα Τρικκαίων-Ι», θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης. Στην αρχική σύνθεση θα μετέχουν ο Δήμος Τρικκαίων, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων – ΔΕΥΑΤ, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Τρικκαίων Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. – e-Trikala A.E., καθώς και η Αστική Ανάπτυξη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία – ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.

Το αρχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση ενεργειακής κοινότητας ανέρχεται στα 10.000€, το οποίο αποτελείται από πέντε (5) συνεταιριστικές μερίδες αξίας 2.000€ η κάθε μία.

Δεν έχει αναρτηθεί

Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε παρ’ όλα αυτά είναι ότι μπορεί ο Δήμος να ανήκει στους πρωτοποριακούς Δήμους, εντούτοις μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται κι από την Greenpeace, δεν έχει αναρτηθεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου.