Στιγμές από το αύριο των Τρικάλων!-Δείτε τις προτάσεις για την ανάπλαση των πλατειών Ηρώων Πολυτεχνείου κι Εθνικής Αντίστασης

Τις προτάσεις του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για την Κεντρική Πλατεία και την Πλατεία Εθν. Αντίστασης, παρέλαβε ο Δήμος Τρικκαίων.«Οι προτάσεις αποτελούν αναμφισβήτητα μία πρώτη βάση, από την οποία μετά από διαβούλευση και διορθώσεις, θα προκύψει το οριστικό σχέδιο των δύο πλατειών, που θα κατατεθεί για χρηματοδότηση μέσω της ΣΒΑΑ. Τις επόμενες ημέρες θα εκτεθούν, φυσικά και ψηφιακά» αναφέρει σχετικά ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Συνολικά κατέθεσαν φάκελο συμμετοχής για τις δύο κεντρικές πλατείες 17 μελετητές. Ο ακριβής τίτλος ήταν «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμό Προσχεδίων ανάπλασης της πλατείας  Ηρώων Πολυτεχνείου και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης της πόλης των Τρικάλων».

Ο νικητής του διαγωνισμού θα κληθεί αμέσως μετά να εκπονήσει τη σχετική μελέτη, πάνω στην οποία θα γίνει η δημοπράτηση του έργου. Τα χρήματα για τον διαγωνισμό (42.000€) προέρχονται από ίδιους πόρους του Δήμου Τρικκαίων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 3 μελέτες που θα αξιολογηθούν από πενταμελή επιτροπή θα αποδοθούν βραβεία.  Το πρώτο ανέρχεται σε 3.235€, το δεύτερο σε 2.370€ και το τρίτο σε 1.580€.

Η πενταμελής επιτροπή

Η αξιολόγηση θα γίνει από την αρμόδια πενταμελή κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τους:

1.Δημήτριο Φιλιππιτζή, αρχ. μηχ/κό, αρχιτ. διδάσκων του Τμήματος  Αρχιτεκτονικής του του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

2.Ανδρέα Λάζαρη, αρχ. μηχ/κό, ελεύθ. Επαγγελματίας

3.Δημήτριο Ησαΐα, αρχ. μηχ/κό, καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

4.Κίζη Ιωάννη, αρχ. μηχ/κό, ομ. καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

  1. Ασπασία Καρανάσιου, αρχ. μηχ/κό του Δήμου Τρικκαίων

Τα τρία μέλη προήλθαν μετά από κλήρωση από τον κατάλογο κριτών των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που τηρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Φιλιππιτζής αποδέχθηκε πρόσκληση του Δήμου Τρικκαίων ως εκ των προσωπικοτήτων μέλος και η κ. Καρανάσιου εκπροσωπεί τον Δήμο Τρικκαίων.

Χρηματοδότηση

Τα χρήματα για το έργο, θα προέλθουν από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ), που ο Δήμος Τρικκαίων υπέβαλλε στην περιφέρεια Θεσσαλίας. «Με προϋπολογιζόμενο ποσό 1.300.000 € για το έργο «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας & Πλατείας Εθνικής Αντίστασης. Ενοποίηση με παρόχθια ζώνη» φαίνεται η τεράστια σημασία που έχει για τον Δήμο Τρικκαίων η αλλαγή στην πόλη των Τρικάλων. Φαίνεται, επίσης, η σημασία που είχαν για την κοινωνία οι διαδικασίες διαβούλευσης για το ΣΒΑΑ, αλλά και οι συνεχείς προσπάθειες για ένταξη του Δήμου στο ΣΒΑΑ. Αν αυτό το έργο, συνδυαστεί και με το προϋπολογισμού 2,75 εκατ. € για την «Ανάπλαση Παρόχθιας Ζώνης Ληθαίου Ποταμού κατά μήκος της κοίτης εντός του  σχεδίου πόλης», γίνεται φανερή η αλλαγή που διαμορφώνεται στην πόλη των Τρικάλων» αναφέρει σχετικά ο Δήμος Τρικκαίων.