Στη σκιά του ήλιου… το Ανήλιο της Πίνδου… Παρουσιάστηκε στο Ανήλιο Μετσόβου το βιβλίο του δημοσιογράφου Φώντα Χήτα

Στη σκιά του ήλιου… το Ανήλιο της Πίνδου… παρουσιάστηκε το ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φώντα Χήτα στο Ανήλιο Μετσόβου. Ο δημοσιογράφος Φώντας Χήτας, γέννημα θρέμμα του χωριού μετά από μεγάλη έρευνα κι επίπονη προσπάθεια πολλών ετών κατέγραψε την ιστορία του Ανηλίου, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τους ανθρώπους που ξεχώρισαν, τους εθνικούς αγώνες, τα τοπωνύμια της περιοχής περιέχοντας και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία και παρουσιάζει στο βιβλίο του (εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ).Την παρουσίαση του βιβλίου συνδιοργάνωσε ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Ανηλίου κι ο συγγραφέας. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο συγγραφέας Γεώργιος Πλατάρης – Τζίμας, που κατάγεται από το Ανήλιο κι έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Στο πάνελ συμμετείχε εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανηλίου η Ερασμία Τζαρούχη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η εξ Ανηλίου καταγόμενη δημοσιογράφος Βιβή Μαργαρίτη.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος μίλησε για τη σπουδαιότητα τέτοιων προσπαθειών τονίζοντας ότι «το βιβλίο φωτίζει άγνωστες πτυχές από την ιστορία του τόπου», ο συγγραφέας από τη Βέροια κ. Καλαΐτζης ο οποίος επισήμανε το σωστό χειρισμό της βλάχικης γλώσσας στο βιβλίο κι εκπρόσωποι όλων των φορέων της περιοχής.

Ιστορική παρακαταθήκη

«Το βιβλίο αποτελεί μια ιστορική παρακαταθήκη για την περιοχή» υπογράμμισε ο συγγραφέας Γεώργιος Πλατάρης-Τζίμας. Ο ομιλητής ανέλυσε με τον δικό του ιδιαίτερο τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο τονίζοντας πως «Ό,τι γράφει ο Φώντας Χήτας στο  βιβλίο, το τεκμηριώνει μέσα από συγγράμματα και πηγές».

Αγάπη και υποχρέωση στον τόπο που γεννήθηκε

Ο Φώντας Χήτας εμφανώς συγκινημένος από τη μεγάλη προσέλευση των συγχωριανών του στην εκδήλωση ανέφερε ότι δεν είναι επαγγελματίας συγγραφέας αλλά δημοσιογράφος και θα παραμείνει δημοσιογράφος. «Η αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα όπως και η υποχρέωση στις νέες γενιές για να ξέρουν την ιστορία του, με  οδήγησαν να γράψω αυτό το βιβλίο.

«Η σκέψη και ιδέα, να καταπιαστώ με τη συγγραφή του βιβλίου που να αφορά τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ήταν βαθιά ριζωμένη μέσα μου για πολλά χρόνια. Επέλεξα μια καταγραφή, τέτοια που να αποτυπώνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια την ταυτότητα του χωριού και των κατοίκων του. Στον 21ο αιώνα πλέον. Η ιστορία μας, η διαδρομή μας, ο πλούτος μας, μπορούν να γίνουν οι φάροι που θα οδηγήσουν τις νεώτερες γενιές μας σε καλύτερα μονοπάτια» επισήμανε ευχαριστώντας όλους όσοι τον βοήθησαν για την συλλογή των στοιχείων και τη συγγραφή του βιβλίου.

Βιογραφικό

Ο Φώντας Χήτας είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και γενικός γραμματέας του ΠΣΑΤ. Έχει εργαστεί σε πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ανήλιο Μετσόβου κι εργάζεται στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Ανηλίου.

Φωτογραφικό υλικό: Κωνσταντίνα Μαργαρίτη