Στη Μαγνησία φωλιάζει ένα από τα ομορφότερα πουλιά του κόσμου – Δείτε που μπορείτε να το συναντήσετε (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μπορεί το όνομά της να παραπέμπει σε κάτι τραχύ και βαρύ, ωστόσο η χαλκοκουρούνα είναι από τα πιο εντυπωσιακά και πολύχρωμα πτηνά της ελληνικής πανίδας, και κάνει αισθητή την παρουσία της κάθε άνοιξη και καλοκαίρι στη Μαγνησία.

Η λίμνη Κάρλα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους για το είδος, καθώς προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χαλκοκουρούνες που φτάνουν από την υποσαχάρια Αφρική για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν. Εκτός από την Κάρλα, έχουν καταγραφεί παρουσίες και στις περιοχές του Αλμυρού, στον κάμπο του Βελεστίνου, καθώς και κοντά σε παραποτάμιες περιοχές και λιμναίες εκτάσεις της Μαγνησίας.

Πολύχρωμος επισκέπτης

Η χαλκοκουρούνα ξεχωρίζει για το λαμπερό γαλαζοπράσινο φτέρωμά της, με αποχρώσεις του τιρκουάζ και του καστανού στους ώμους και την πλάτη, που θυμίζουν μεταλλική πατίνα χαλκού – απ’ όπου και το όνομά της. Είναι μέλος της οικογένειας των κορρακιών αλλά με εντελώς διαφορετικό παρουσιαστικό και συμπεριφορά.

Με μήκος σώματος γύρω στα 30 εκατοστά και πλατιά φτερά, η χαλκοκουρούνα εκτελεί εντυπωσιακές πτήσεις για να κυνηγήσει έντομα, κυρίως ακρίδες, σκαθάρια και λιβελούλες, συμβάλλοντας στον φυσικό έλεγχο των πληθυσμών εντόμων.

Επιστρέφει κάθε χρόνο

Το μεταναστευτικό της ταξίδι είναι από τα πιο επίπονα: κάθε άνοιξη διασχίζει την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να φτάσει στην Ελλάδα, ενώ επιστρέφει στην Αφρική το φθινόπωρο. Στη Μαγνησία προτιμά να φωλιάζει σε παλιές τρύπες δέντρων, πρανή χωμάτινων καναλιών ή ακόμη και σε τεχνητές φωλιές που έχουν τοποθετηθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σύμβολο βιοποικιλότητας

Η παρουσία της χαλκοκουρούνας θεωρείται ένδειξη καλής υγείας των οικοσυστημάτων, καθώς ευνοείται από το μωσαϊκό καλλιεργειών, λιβαδιών και υγρότοπων. Η Κάρλα, μετά την επαναδημιουργία της, έχει εξελιχθεί σε έναν παράδεισο για την ορνιθοπανίδα, προσελκύοντας περισσότερα από 200 είδη πουλιών, εκ των οποίων αρκετά σπάνια ή απειλούμενα.

Ευκαιρία για οικοτουρισμό

Η χαλκοκουρούνα είναι πλέον και σημείο αναφοράς για τους φίλους της παρατήρησης πουλιών (birdwatching), με πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να φτάνουν στην Κάρλα και άλλους υγροτόπους της Θεσσαλίας για να τη φωτογραφίσουν.

Η προστασία της, όπως και γενικότερα των ενδιαιτημάτων της, είναι υψίστης σημασίας, καθώς απειλείται από τη γεωργική εντατικοποίηση, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την απώλεια φυσικών φωλιών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, ΠΗΓΗ: THENEWSPAPER.GR