«Σταμάτα πια να μιλάς!»: Σταματήστε πια… να του το λέτε

Κι έρχεται η στιγμή που το παιδί προφέρει τους πρώτους του ήχους εξερευνώντας τις ικανότητές του στην ομιλία. Ναι, η συγκίνηση έχει πλημμυρίσει τόσο εσάς όσο και όλο το συγγενικό και φιλικό σας περιβάλλον. Η αρχή έγινε!

Τι γίνεται όμως όταν καιρό αργότερα έρχεται εκείνο το στάδιο της υπερφλύαρης πολυλογίας με τις ερωτήσεις να σας βομβαρδίζουν από παντού;

Ας μην κρυβόμαστε, λίγο πολύ όλες θα το σκεφτείτε να του βάλετε τις φωνές και κάποιες θα του το πείτε κιόλας: «Φτάνει πια να μιλάς όλη την ώρα. Δεν αντέχω άλλο τόσο «μπούρου-μπούρου»! Ηρεμήστε, είναι μέχρι ενός σημείου ανθρώπινο! Καλείστε να έχετε πολλούς ρόλους στην καθημερινότητά σας και δεν τα αντέχετε όλα μαζί κάποιες φορές. Οι ευθύνες και τα βάρη σας είναι ήδη πολλά!

Λίγο πριν ξεσπάσετε όμως  σε αναποτελεσματικές φωνές, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και σκεφτείτε με ψυχραιμία. Είναι απόλυτα φυσιολογική αυτή η έκρηξη φλυαρίας του, το παιδί σας κατακτά το λόγο και εξερευνά τα γλωσσικά του όρια, μαθαίνει το περιβάλλον του και τον κόσμο ολόκληρο μέσα από την ομιλία και τη διατύπωση των ερωτήσεων. Θέλετε να του στερήσετε αυτή του την δυνατότητα; Να το περιορίσετε; Να το κάνετε να νιώσει την ταραχή σας και να του μειώσετε την αυτοπεποίθηση; Είμαι σίγουρη πως τίποτε από αυτά δεν θα επιθυμούσατε για το πολύτιμο μικρό σας πλασματάκι!

Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη

πηγή: http://babyradio.gr/goneis/stamata-pia-na-milas-stamatiste-pia-na-tou-lete/