Στα Τρίκαλα θα ανταμώσουν Βλάχοι και Σαρακατσαναίοι-Στο επίκεντρο της παράδοσης ο Νομός τον Ιούνιο 

Ο μήνας που ανταμώνουν Βλάχοι και Σαρακατσάνοι είναι ο Ιούνιος. Χιλιάδες άνθρωποι θα ανταμώσουν, έθιμα θα αναβιώσουν, μνήμες του παρελθόντος θα ξυπνήσουν… Η παράδοση στο επίκεντρο και των δύο ανταμωμάτων που θα πραγματοποιηθούν των μεν Βλάχων στην πόλη των Τρικάλων, των δε Σαρακατσαναίων σταθερά στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Τα ανταμώματα αποτελούν την κορυφαία ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται ανελλιπώς εδώ και πολλές δεκαετίες από τους Βλάχους και τους Σαρακατσαναίους με στόχο την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων και τη μεταλαμπάδευσή τους στις νεότερες γενιές. Εδώ και 39 χρόνια οι Σαρακατσαναίοι και 35 χρόνια οι Βλάχοι συμμετέχουν κατά εκατοντάδες στα ανταμώματα.

35ο Αντάμωμα Βλάχων

Πάνω από 2500 χορευτές κι από  10.000 βλάχοι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αναμένεται να κατακλύσουν την πόλη των Τρικάλων το τριήμερο 21, 22 και 23 Ιουνίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί στην πόλη το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργανώνει στα Τρίκαλα το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τρικκαίων και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Το Αντάμωμα Βλάχων, που δεν έχει σταθερό γεωγραφικό χώρο πραγματοποίησης αφού κάθε χρόνο επιλέγεται άλλη περιοχή, αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη και φέτος χιλιάδες Βλάχους κι όχι μόνο. Μάλιστα οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των διοργανωτών από την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν το 35ο αντάμωμα βλάχων αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα Τρίκαλα το φετινό καλοκαίρι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ανταμώματος έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

21:00 – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΦΡΟΥΡΙΟ)

Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού .

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

11:00 – ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Εκδήλωση για παιδιά- Εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα Βλαχοχώρια μας και χορεύοντας τα τραγούδια μας».

18:30 – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια.

19:00 – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας με βάση τη κοινή καταγωγής τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

8:30 – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Εκκλησιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

10:00 – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια.

10:15 – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

39ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Η άλλη μεγάλη πανελλαδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα είναι το 39ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τριήμερο 28-29-30 Ιουνίου στα Περτουλιώτικα  λιβάδια.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Με στόχο την καλύτερη δυνατή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες σύσκεψη στο  Δημαρχείο Πύλης μεταξύ του Δημάρχου Κων/νου Μαράβα  με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων  παρουσία των Αντιδημάρχων  Πολιτισμού κ. Γεωργίου Τζιορτζιώτη, Καθαριότητας κ. Λαμπρινής Οικονόμου. Δήμος και Πανελλήνια Ομοσπονδία βρίσκονται σε άριστη συνεργασία.

Αίτημα της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων είναι η κατασκευή παραδοσιακού οικισμού στα Περτουλιώτικα λιβάδια. Ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Μουτσιάνα, το Δασαρχείο και το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζουν θετικά το όλο ζήτημα και θα επιδιωχθεί να γίνει διαβούλευση στο Περτούλι με το Δασαρχείο και τους Τοπικούς παράγοντες.

Το πρόγραμμα για το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Πόλος έλξης

Πέρα από αυτήν την καθαυτήν καθαρά παραδοσιακή φυσιογνωμία των ανταμωμάτων είναι γεγονός ότι θα συμβάλουν στη ανάδειξη της περιοχής, καθώς οι δύο αυτές μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΈΡΕΥΝΑ