Στα Τρίκαλα στήνεται γέφυρα αλληλεγγύης με την «Κιβωτό του Κόσμου»

 

Αγάπη, αλληλεγγύη, βοήθεια και υποστήριξη… Με αυτές τις λέξεις μπορεί κάποιος να περιγράψει την  «Κιβωτό του Κόσμου». Τον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού που χρόνια τώρα έχει κλείσει στην… αγκαλιά της δεκάδες παιδιά. «Φύλακας άγγελός τους» ο  πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου που χρόνια τώρα κάνει κάθε τι δυνατό για να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς όποιο παιδί την έχει ανάγκη. Στα Τρίκαλα έχει «στηθεί εδώ και λίγο καιρό από ιδιώτες εθελοντές μία γέφυρα αλληλεγγύης με την «Κιβωτό του Κόσμου» προκειμένου να δημιουργηθεί και στην περιοχή μας μία αντίστοιχη δομή με τις ήδη υπάρχουσες στην Αθήνα, τη Χίο, την Κόνιτσα, την Πωγωνιανή και το Βόλο.

Της Βιβή Μαργαρίτη

Πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας είναι ο Θωμάς Τζιωρτζιώτης. Αστυνομικός στο επάγγελμα με πλούσια εθελοντική δράση (υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ομάδα του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου) έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου σύντομα να αποκτήσουν και τα Τρίκαλα μία δομή της Κιβωτού του Κόσμου με στόχο την παροχή βοήθειας και υποστήριξης προς παιδιά που έχουν ανάγκη.

«Για μένα ευτυχία είναι να είσαι χρήσιμος για τον διπλανό σου. Εδώ και καιρό έχω βάλει σκοπό να καταφέρω να λειτουργήσει παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου στα Τρίκαλα. Δύο χρόνια προσπαθώ και σιγά σιγά τα πράγματα φαίνεται πως αρχίζουν να δρομολογούνται» μας λέει σχετικά ο κ. Τζιωρτζιώτης.

Προτεραιότητες

Ο κ. Τζιωρτζιώτης έχει επαφές με τον πατήρ Αντώνιο Παπανικολάου ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι θετικός ως προς τη λειτουργία παραρτήματος της Κιβωτού του Κόσμου στα Τρίκαλα. Ωστόσο, προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται προϋποθέσεις και προδιαγραφές. Ήδη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων έχει δεσμευτεί, όπως μας πληροφορεί ο κ. Τζιωρτζιώτης, ότι από την πλευρά του Δήμου θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί και να διατεθεί ένας χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει τη δομή η οποία με τη σειρά της θα φιλοξενήσει παιδιά που έχουν ανάγκη υποστήριξης και βοήθειας.

Γραφείο

Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να λειτουργήσει ένα γραφείο που θα είναι μία κοιτίδα ενημέρωσης και πληροφόρησης γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου.

«Με τη δέσμευση του δημάρχου ότι θα βρεθεί κτίριο, με τη πρόθεση του πάτερ να προχωρήσουμε όλο το εγχείρημα και με τη βοήθεια όλων των Τρικαλινών που εξ αρχής δείχνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε στα Τρίκαλα να προσφέρουμε το χαμόγελο στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Η αγάπη τρόπους μηχανεύεται και δεν έχει σύνορα και όρους…» μας λέει ο κ. Τζιωρτζιώτης ο οποίος μάλιστα μας πληροφορεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια αναμένεται να πάρει σάρκα κι οστά μέχρι το φθινόπωρο.

«Κοινωνικά αντανακλαστικά»

Οι Τρικαλινοί έχουν αποδείξει ότι έχουν κοινωνικά αντανακλαστικά κι έχουν σταθεί αρωγοί σε κάθε προσπάθεια κάθε φορά που χρειάστηκε βοήθεια κάποιος συνάνθρωπός μας. Η λειτουργία μίας τέτοιας δομής στην περιοχή σε εποχές δύσκολες όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες μόνο θετική μπορεί να είναι.

Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν ΆΝΘΡΩΠΟΙ σαν τον πατήρ Αντώνιο Παπανικολάου που κάνουν πράξη την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Ας ελπίσουμε όλοι ότι θα τελεσφορήσει η προσπάθεια και θα βρει την απαιτούμενη ανταπόκριση από τους Τρικαλινούς.

Σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου

Η Κιβωτός του Κόσμου δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες,  παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον.

Η Κιβωτός καλύπτει εξ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας. Πρόκειται για παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση τους, τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης.  Τα παιδιά ζουν σε μεγάλα σπίτια με παιδαγωγούς –φροντιστές για την καθημερινότητα τους και είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, μη θυμίζοντας σε τίποτα την ιδρυματικού τύπου φροντίδα.

Επίσης, κύριο μέλημα της Κιβωτού είναι όταν υπάρχει γονέας που ενδιαφέρεται για το παιδί και έχει την ικανότητα να το φροντίσει, να μη γίνεται απομάκρυνση από  την οικογένεια. Ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι μονογονεϊκές οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εφόσον απευθυνθούν στις υπηρεσίες μας, θα μπορέσουν να έχουν στήριξη σε πολύ βασικές τους ανάγκες, όπως τα τρόφιμα, ο ρουχισμός, η ιατρική περίθαλψη και όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Παράλληλα, οι οικογένειες λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, συμμετέχουν σε ομάδες γονέων με ειδικούς σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, ενημερώνονται για προγράμματα κατάρτισης, ώστε να ενδυναμωθούν και να αναλάβουν την ευθύνη των παιδιών τους.

Ο πατήρ Αντώνιος με τον Θωμά Τζιωρτζιώτη

21 χρόνια προσφοράς

Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον εικοσιεξάχρονο ιερέα, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά, την ανιδιοτελή προσφορά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί, το νέο και το γονιό που βρίσκονται σε ανάγκη και διαβιούν στις χαραμάδες της κοινωνίας, σε μια «άλλη» Αθήνα, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η «Κιβωτός του Κόσμου»  είναι μια μεγάλη οικογένεια. Μέλη αυτής της οικογένειας είναι τα παιδιά, οι γονείς, οι συνεργάτες, οι εθελοντές, οι συμπαραστάτες. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης, φροντίδας και στοργής που μεγαλουργεί στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πωγωνιανή της Ηπείρου και στη Χίο.

Τα παιδιά, 400 μέχρι στιγμής, στη πλειονότητα τους Ελληνόπουλα, αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της Κιβωτού του Κόσμου μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν καθημερινά την κοινωνία μας.

Οι δομές έχουν αναλάβει την καθημερινή σίτιση των παιδιών, τις ανάγκες τους για ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική και οδοντιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευσή τους, αλλά και τη συνεχή επιμόρφωση των γονιών τους.

Ο π. Αντώνιος και η πρεσβυτέρα του Σταματία αφιέρωσαν κυριολεκτικά τη ζωή τους στον τιτάνιο αγώνα καλυτέρευσης των συνθηκών ζωής συνανθρώπων τους μέσα από το πρίσμα της χάριτος και του λόγου του Θεού.

«Βλέπαμε  στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, παιδιά  που θα έπρεπε να βρίσκονται στο σχολείο τους να τριγυρνάνε χωρίς κανένα σκοπό στη ζωή τους μέσα στην άγνοια και τον κίνδυνο που παραμόνευε δίπλα τους. Νοιώσαμε μέσα μας την ανάγκη να ανοιχτούμε προς αυτά τα περιθωριοποιημένα παιδιά να  τους μεταδώσουμε  το μήνυμα της ελπίδας και της Ζωής. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα στο δρόμο, στην πλατεία και από κει στην εκκλησία. Όλο αυτό τα έργο έως και σήμερα είναι ένα μεγάλο και συνεχές θαύμα της Χάριτος του Θεού και μια μεγάλη απόδειξη πως όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της κοινωνίας μας χωρίς να χρειασθούν χρήματα, αλλά αρκεί να βγούμε από το εγώ μας και να έχουμε διάθεση για προσφορά και  άνοιγμα στους διπλανούς μας» θα πουν οι ίδιοι.

Επικοινωνία

Όποιος θέλει να προσφέρει στην Κιβωτό του Κόσμου μπορεί να επικοινωνήσει με τις δομές ως εξής:

ΑΘΗΝΑ

Ζηνοδώρου 3 & Καλλικλέους,

Αθήνα (Κολωνός), 10442

ΤΗΛ & FAX: +30.210.5141935

ΤΗΛ: +30 210 5141953

EMAIL: kivotos5@otenet.gr

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΤΗΛ: +30.26570.31005,

+30.26570.31006

EMAIL: kivotospogoniani@gmail.com

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΗΣΟΥ

ΧΙΟΥ

Μπεν Ζαχαρίου 8 ,

Φρούριο Χίος, 82100

ΤΗΛ : +30.22710 81953

 EMAIL: kivotos.chios@gmail.com

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ

ΕΛΛΑΔΑΣ

Διμήνι Μαγνησίας,

Διμήνι Βόλος- Τ.Κ: 38 500

ΤΗΛ : +24210 77020 ή 030

EMAIL: kivotosvolos@gmail.com

Επίσης, μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από τη σελίδα της Κιβωτού του Κόσμου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.kivotostoukosmou.org

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΈΡΕΥΝΑ