Στα Τρίκαλα “γεννιούνται” οι ομορφότερες χειροποίητες κούκλες-Είναι ξεχωριστές και κλέβουν καρδιές

Τυχαία πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου μία πάνινη κούκλα. Από εκείνες που, παρόλο που η εποχή που έπαιζα με κούκλες έχει περάσει εδώ και χρόνια, σου κλέβουν την καρδιά. Μία μικρή πάνινη κούκλα με μακριά πυρόξανθα μαλλιά που την ερωτεύτηκα από την πρώτη ματιά. Δεν έμοιαζε με καμία άλλη από όσες έχω δει μέχρι σήμερα. Το βλέμμα της, τα ρούχα της. Τέλεια μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Μου φάνηκε πως οι ματιές μας «συναντήθηκαν» και ήταν σαν να ήθελε να μου πει την ιστορία της.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Κάπως έτσι γνώρισα την Έλενα Κιμ. Είναι η γυναίκα που δημιουργεί τις συγκεκριμένες κούκλες που είναι μία και μία. Δεν θα πω κατασκευάζει καθώς θεωρώ πως οι κούκλες της  έχουν «ψυχή» ή τουλάχιστον βάζει εκείνη την ψυχή της για να… γεννηθούν.

Η Έλενα Κιμ είναι μία νέα γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών (δίδυμων) ηλικίας τριών χρονών. Τόσα είναι και τα χρόνια που μένει στα Τρίκαλα όπου πλέον ζει μόνιμα. Όπως μου λέει, η γέννηση των παιδιών της στάθηκε αφορμή για να “γεννηθεί” η ιδέα των χειροποίητων δημιουργιών της.

Κι αν για κάποιους η περίοδος της καραντίνας ήταν μία περίοδος «χαμένη», για την Έλενα ήταν μία περίοδος ανακάλυψης καινούργιας ενασχόλησης. Ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της της έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει να δημιουργεί τις υπέροχες κούκλες της.

Καμία κούκλα της δεν είναι ίδια με την άλλη. Όλες είναι ξεχωριστές, μοναδικές κι έχουν τη δική τους …προσωπικότητα. «Κάθε κούκλα που δημιουργώ είναι μοναδική και εκφράζει σχεδόν πάντα τα συναισθήματά μου και τις σκέψεις μου» μου εξηγεί η Έλενα.

Κάθε κούκλα, είναι αποκλειστικά δική της δημιουργία. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τη σύλληψη της μορφής της μέχρι την τελική της εικόνα. Βελόνες, κλωστές, υφάσματα είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για δώσει ζωή στις δημιουργίες της. «Εξ ολοκλήρου οι κούκλες μου είναι χειροποίητες. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι βαμβακερά, δέρμα, φυσικά μαλλιά (συνήθως από κατσίκα), καθώς και vintage αξεσουάρ (όπως κουμπιά, δαντέλες, καρφίτσες, μενταγιόν κτλ)» αναφέρει η ίδια.

Μέχρι τώρα όλες οι δημιουργίες της είναι σε vintage style και γένους θηλυκού, ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να δημιουργήσει μια κούκλα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες π.χ. το μέγεθος και διαρκεί από 2 βδομάδες έως 1 μήνα.

Το μέγεθος των κούκλων κυμαίνεται από 13 εκ. έως 35 εκ. 11. Η τιμή της κάθε κούκλας εξαρτάται κι αυτή από διάφορους παράγοντες και είναι από 50 έως 200€.

«Στεναχωριέσαι όταν αποχωρίζεσαι τις κούκλες σου;» τη ρωτάω. «Δεν στεναχωριέμαι όταν αποχωρίζομαι από τις κούκλες μου, όμως με απασχολεί να φτάσουν σε ανθρώπους που θα τους δώσουν αγάπη. Το όνειρο μου είναι οι δημιουργίες μου που “υιοθετούνται” να κληρονομούνται στις επόμενες γενιές όπως τα πολύτιμα κοσμήματα» μου απαντά.

Όσο για το αν τα παιδιά της αγαπούν τις δημιουργίες της όσο κι εκείνη; «Τα παιδιά μου φαίνεται ότι αγαπούν τις κούκλες, όμως λόγω ηλικίας δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία αυτών» εξηγεί η Έλενα.

Αξίζει να αναφέρω ότι τις δημιουργίες της Έλενας κάποιος μπορεί να τις θαυμάσει στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media.