Σπιτική μπουγάτσα…
Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας ή φύλλα Βηρυτού
1 βούτυρο γάλακτος σε τετράγωνη χάρτινη συσκευασία
Για την κρέμα χρειαζόμαστε:
1 1/5 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
1 κούπα/200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουπα/200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 βανίλιες
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε συνέχεια για να γίνει μια λεία κρέμα. Μόλις η κρέμα αρχίσει και κάνει φουσκάλες αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις 2 κουταλιές βούτυρο και ξανά ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στην άκρη. Για να μη σκληρύνει η επιφάνεια της, την σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά. Λιώνουμε το βούτυρο και μόλις κρυώσει λίγο βουτυρώνουμε το μακρόστενο ταψί μας (πάτο και τοιχώματα). Βάζουμε 6 φύλλα από κάτω και 6 φύλλα από πάνω. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε σαν σταυρό. Το πρώτο οριζόντια το δεύτερο κάθετα κτλ. Μετά το 6ο φύλλο απλώνουμε την κρέμα να πάει παντού με μια σπάτουλα. Γυρνάμε προς τα μέσα και πάνω στην κρέμα τα φύλλα. Ξαναρχίζουμε να τοποθετούμε τα υπόλοιπα 6 φύλλα με την ίδια διαδικασία. Στο τέλος με ένα πιρούνι από την μεριά της λαβής μπήγουμε τα φύλλα μέσα στο ταψί και προς τα μέσα στον πάτο. Καλά βουτυρωμένο το τελευταίο φύλλο. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 45 λεπτά στον αέρα ή και πάνω κάτω για όσες κουζίνες έχουν μόνο αυτό. Θα το καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη μόλις φουσκώσει και ροδοκοκκινήσει και από την πάνω πλευρά αλλά και από την κάτω. Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την βγάζουμε προσεχτικά σε μια επιφάνεια κοπής. Την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Για μια ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να βάλουμε και άχνη με κακάο.
Καλή επιτυχία.
Τη συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Λένα Νικολάου.