Σπαράγγια με πατάτες και ζαμπόν στον φούρνο

Υλικά:

1/2 κιλό πατάτες σε φέτες
200γρ. τυρί κρέμα με κρεμμύδι
3/4 φλιτζάνι γάλα
1/4 φλιτζάνι  παρμεζάνα, τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο εστραγκόν ή μαϊντανός
200γρ. φέτες ζαμπόν,
1 μάτσο σπαράγγια, καθαρισμένα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Λίγο αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο
Κλαδάκια εστραγκόν (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνοστους 200οC.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει, και τοποθετούμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.
Φτιάχνουμε και τη σάλτσα: Βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα το τυρί-κρέμα, το γάλα, 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Ζεσταίνουμε το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι το τυρί να λιώσει, και να σχηματιστεί ένα ωραίο, ομοιόμορφο μίγμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε και το εστραγκόν.
Βάζουμε τα σπαράγγια μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Τοποθετούμε τα σπαράγγια σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου. Τα κόβουμε στη μέση.
Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις πατάτες, τυλίγουμε τα σπαράγγια με τις φέτες ζαμπον (όπως δείχνει η φωτογραφία παρακάτων) και τα τοποθετούμε πάνω από τις πατάτες τέλος τοποθετούμε και τη σάλτσα τυριού. Ανακατεύουμε, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ακόμη, μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια μια ωραία, χρυσή κρούστα. Πασπαλίζουμε με φρέσκο εστραγκόν και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Καλή Όρεξη!

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Κατερίνα Καλοφύρη Χαρτλ.