Σπανακοπρασόπιτα

Σπανακοπρασόπιτα

Ξέρω ότι είναι μια πίτα μέσα σε πάρα πολλές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, όμως αυτή είναι η δική μου πίτα και θα ήθελα να υπάρχει στην σελίδα μου για αυτό είπα να την βάλω. Δεν
είναι κάτι πολύπλοκο άλλα είναι κατά την γνώμη μου μια απλά μια υπέροχη πίτα.

Υλικά

1 κιλό σπανάκι
1/2 πράσα
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
4 αυγα
350 γρ. φέτα
ελαιόλαδο
αλατι πιπέρι μπόλικο

προετοιμασία φύλλου
http://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/05/pites-fylla/

υλικά για το φύλλο

ένα μεγάλο μπρίκι χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλατι
2 κουταλάκια ξυδι
1/2 φλιτζανάκι λάδι

2 αυγά αν δεν θέλετε να είναι νηστίσιμη η πίτα σας
και αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια σφιχτή ζύμη

Εκτέλεση για το φύλλο

Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, όταν είναι έτοιμη η ζύμη κάνετε μπαλάκια σαν μεγάλο μανταρίνι και ανοίγετε φύλλα στο μέγεθος ενός πιάτου.
Τα βάζετε το ένα πάνω στο άλλο, αλλά ενδιάμεσα βάζετε λαδόκολλα να μην ακουμπάει το ένα φύλλο το άλλο και τα κάνετε πακετάκι όσα θέλετε για μια πίτα.
Τα βάζετε στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζεστε τα ξεπαγώνετε από το προηγούμενο βράδυ και όταν είναι μαλάκα βάζετε μπόλικο αλεύρι στον πάγκο που τα ανοίγετε.  Ανοίγουν με δυο κινήσεις πολύ εύκολα πολύ γρήγορα.

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολλά νερά προσθέτοντας μέσα λίγο ξίδι.
Στην συνέχεια το κόβουμε σε πάχος 2 δάχτυλα περίπου και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη, εκεί ριχνουμε πάνω από το κομμένο σπανάκι αλατάκι και με τις χούφτες μας το πατάμε να μαραθεί.
Όταν έχει βγάλει αρκετά υγρά και έχει μείνει η μισή ποσότητα σε όγκο το στύβουμε δυνατά
και το βάζουμε στην άκρη.
Το πράσινο ζουμάκι δεν το πετάμε το κρατάμε να κάνουμε ένα πιλαφάκι με πολλές
βιταμίνες.
Στην συνέχεια πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τ σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε και αυτά στο σπανάκι μας προσθέτουμε και τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα αυγα, την φέτα και το πιπέρι.
Προσοχή στο αλατι πρώτα δοκιμάζετε και μετά συμπληρώνετε γιατί υπάρχει από το στύψιμο
και έχει και η φέτα μπόλικο, βάζετε και λίγο ακόμα λαδάκι γιατί έχει και από τα πράσα που
σοτάρατε και τ’ ανακατεύετε όλα μαζί.
Σε ένα μεγάλο ταψί λαδωμένο στρώνετε ένα φύλλο προσθέτετε ξανά λαδάκι και βάζετε και το δεύτερο φύλλο εκεί ρίχνετε την μισή ποσότητα από την γέμιση και μετά άλλο ένα φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση. Τέλος βάζετε άλλα 2 φύλλα και έτοιμη η πιτούλα σας.
Με ένα μυτερό μαχαίρι την χαράζετε και ρίχνετε από πάνω λίγο ακόμα λαδάκι και βρεχετε τα
χέρια σας και την ραντίζετε.
Την ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και καλή σας όρεξη.

Συμβουλή μου
1) μπορείτε να φτιάξετε πίτες να τις σκεπάσετε με μια μεμβράνη και να τις έχετε στον
καταψύκτη σας για ώρα ανάγκης
2) μπορείτε να έχετε το σπανάκι καθαρισμένο και στημένο στην κατάψυξή μέσα σε
μπολάκια.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).