Spaghetti με Pesto λιαστής ντομάτας, βασιλικό και κόκκινη πιπεριά

Spaghetti με Pesto λιαστής ντομάτας, βασιλικό και κόκκινη πιπεριά. Το πέστο είναι ιταλικό παρασκεύασμα με βάση τα φύλλα του βασιλικού, σκόρδο και ελαιόλαδο κουκουνάρι και τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα, που πολτοποιούνται ώστε να έχουν υφή σάλτσας. Χρησιμοποιείται ως σάλτσα σε μακαρόνια. Υπάρχουν παραλλαγές του από διάφορες περιοχές της Ιταλίας. Το όνομα pesto είναι η μετοχή παρακειμένου του ρήματος pestâ (ιταλικά: pestare), που σημαίνει κοπανίζω, συντρίβω σε αναφορά με την αρχική μέθοδο παρασκευής: σύμφωνα με την παράδοση, τα συστατικά «συνθλίβονται» ή αλέθονται σε μαρμάρινο γουδί με ένα ξύλινο γουδοχέρι.

Υλικά Pesto
100 γραμμάρια λιαστές ντομάτες
100 γραμμάρια πιπεριά Φλωρίνης
3 σκελίδες σκόρδο
100 γραμμάρια γραβιέρα Νάξου ή παρμιτζάνο-ρετζάνο (Parmigiano-Reggiano)
100 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. κουκουνάρι ή μερικά φιστίκια Αίγινας ή φυστίκια ή κάσιους
1κ.σ. ξερό βασιλικό
αλάτι- πιπέρι (αλάτι Ιμαλάιων προαιρετικό υλικό)
1κ.σ. κρέμα βαλσαμικου
5-6 ντοματίνια
Υλικά :
Ζυμαρικά 400 gr Spaghetti
2 κ.σ. αλάτι 40gr
2 litra νερό
Εκτέλεση συνταγής :
Σε ένα μικρό μπλέντερ βάζουμε το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο και το χτυπάμε καλά να πάρει άρωμα ύστερα βάζουμε τις λιαστές ντομάτες και τις πιπεριές μαζί και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια κρέμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα υπόλοιπα υλικά, βάζουμε το κουκουνάρι, τα ντοματινια, το ξερό βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και την κρέμα βαλσαμικου και τα ξαναχτυπάμε όλα μαζί να δέσουν καλά.  Τελευταίο πάντα αφήνουμε το τριμμένο τυρί το βάζουμε και αυτό και ξαναχτυπάμε για λίγο.   Όση σάλτσα μας μείνει την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με λίγο ελαιόλαδο για να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και την ποσότητα πέστου που θέλουμε από το πέστο που έχουμε φτιάξει.  Το σοτάρουμε ελαφρός και αμέσως ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα ζυμαρικά μαζί με λίγο νερό από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε από επάνω λίγη τριμμένη γραβιέρα και σερβίρουμε αμέσως.
Σημ.: Εδώ μπορείτε να διαλέξετε ένα φρέσκο, τραγανό λευκό κρασί αλλά το στοίχημα και τις εντυπώσεις θα τις κερδίσετε επιλέγοντας ένα ερυθρό.. Αποφύγετε τα πολλά βαρέλια και δώστε έμφαση στη φρεσκάδα, στην οξύτητα και στο φρούτο. Οι Ιταλοί θα πρότειναν Barbera, Montepulciano ή και ένα Chianti, κρασιά τα οποία συνδυάζουν υψηλή οξύτητα και ζωηρό χαρακτήρα.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας Chef Alexios Nikoloutsopoulos.