TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Σουτζούκι με πετιμέζι by Μαίρη

Δεκ 4, 2017
in Μαγειρική
Σουτζούκι με πετιμέζι by Μαίρη
Share on FacebookShare on Twitter

Κάθε τέτοια εποχή στο μυαλό μου έρχεται η γιαγιά μου η Θεανώ από την Ιστιαία Ευβοίας. Μια πολύ καλή νοικοκυρά που πάντα έλεγα αν και όλο μάλωνα μαζί της ότι τα χεράκια της ήταν χρυσά. Έχω τόσες πολλές γευστικές μνήμες από την γιαγιά μου που δεν πιστεύω ότι θα μπορέσω να τα καταφέρω να την φτάσω ποτέ. Δυο από τα καλύτερα γλυκάκια της ήταν το κυδώνι πελτές, και τα σουτζούκια της με καρύδι και μουσταλευριά με πετιμέζι. Είπα και εγώ να μοιραστώ μαζί σας αυτή την υπέροχη λιχουδιά που αν και είναι λιγάκι χρονοβόρα αξίζει να την δοκιμάσετε! Σας το φωτογράφησα σε ένα εργόχειρο πάνω από 100 χρόνων φτιαγμένο από την γιαγιά μου για την προίκα της.

Υλικά

1 κιλό καρύδια καθαρισμένα

2 κούπες πετιμέζι

2 κούπες χυμό πορτοκάλι

2 κούπες αλεύρι

5 κούπες νερό

7 κ.σ. ζάχαρη

6-7 ξυλάκια κανέλας

ζάχαρη άχνη για το τέλος

Εκτέλεση :

Αν κάνετε την προετοιμασία όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν πολύ γρήγορα. Για αρχή περνάτε σε μια βελόνα λεπτή ραψίματος μια διπλή κλωστή που θα την ενώσετε και θα είναι 4πλη. Πρέπει να κόψετε την διπλή περίπου 150 εκατοστά όποτε όταν την διπλώσετε να είναι 75 εκατοστά. Στο κάτω μέρος της κλωστής θα δέσετε ένα ξυλάκι κανέλας για να μην σας φεύγουν τα καρύδια. Περνάτε τα καρύδια κατά προτίμηση να είναι μισά για να είναι αρκετά παχουλό το σουτζούκι σας. Και στα 4 να είναι κομμένα δεν πειράζει το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε. Γεμίζετε περίπου 50 πόντους την κλωστή και κάνετε μια θηλιά στην άκρη η’ αν υπάρχει τρόπος να σας κάνουν 6 γατζάκια τότε δένετε στο γατζάκια την κλωστή. Εγώ βάζω δύο καρέκλες πλάτη με πλάτη και ακουμπάω τον πλάστη μου επάνω στις άκρες που τον στερεώνω με λίγη ταινία να μην φύγει και μου πέσουν τα σουτζούκια μου. Κάτω από τον πλάστη βάζετε ένα ή και δυο ταψάκια να μαζεύεται την μουσταλευριά που θα στάζει από τα σουτζούκια σας. Όταν έχετε έτοιμα τα σπαγγάκια με τα καρύδια ετοιμάζετε την μουσταλευριά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τον χυμό πορτοκάλι, το πετιμέζι, την ζάχαρη και 3 κούπες νερό και τα βάζετε να πάρουν βράσει. Σε ένα μπολάκι λιώνετε το αλεύρι με τις υπόλοιπες 2 κούπες νερό. Όταν πάρουν βράσει τα υλικά στην κατσαρόλα χαμηλώνετε την φωτιά σας και ρίχνετε σιγά σιγά τον χυλό από το αλεύρι και το νερό. Ανακατεύετε με το σύρμα και σε μερικά λεπτά έχει δέσει σαν μια κρέμα. Τραβάτε από την φωτιά και αφήνετε 5 λεπτά να φύγει η μεγάλη θερμοκρασία. Με την βοήθεια ενός κουταλιού βουτάτε τα μασούρια που έχετε ετοιμάσει με τα καρύδια και τα κρεμάτε να μην κολλάνε μεταξύ τους. Τα αφήνετε 10 λεπτάκια και επαναλαμβάνεται την ίδια διαδικασία ακόμα 5-6 φορές ανάλογα πόσο υλικό έχετε στην κατσαρόλα σας. Αυτό που στάζει στο ταψί το βάζετε πάλι στην κατσαρόλα και συνεχίζετε. Εγω πάντα βάζω έναν ανεμιστήρα να τα φυσάει να μου στεγνώνουν πιο γρήγορα. Αν θέλετε να γίνει πιο παχύ το σουτζούκι σας μπορείτε την επόμενη μέρα να κάνετε ακόμα μια δόση μουσταλευριά και να τα περάσετε ξανά!!! Το μόνο αρνητικό είναι ότι αργούν να στεγνώσουν με αυτόν τον τρόπο. Στο τέλος περισσεύει λίγη μουσταλευριά στην κατσαρόλα που δεν φτάνει πια να βουτάτε τα σουτζούκια σας. την βάζετε σε μπολάκια με σουσαμάκι κανέλα και καρύδι και την απολαμβάνετε. Προσπάθησα να βοηθήσω όσο μπορούσα για όσους την κάνουν.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μυζηθρόπιτες
Μαγειρική

Μυζηθρόπιτες

Απρ 25, 2025
Αλμυρά μπισκοτάκια
Μαγειρική

Αλμυρά μπισκοτάκια

Απρ 24, 2025
Μηλόπιτα στο τηγάνι
Μαγειρική

Μηλόπιτα στο τηγάνι

Απρ 24, 2025
Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα
Featured

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Απρ 23, 2025
Μπουγάτσα
Μαγειρική

Μπουγάτσα

Απρ 23, 2025
Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης
Μαγειρική

Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης

Απρ 23, 2025
Next Post
Κέρκυρας: Βιβλικές καταστροφές προκάλεσε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας

Κέρκυρας: Βιβλικές καταστροφές προκάλεσε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας

Πρέβεζα: Σακάτεψαν 72χρονη για μια… χρυσή αλυσίδα

Πρέβεζα: Σακάτεψαν 72χρονη για μια... χρυσή αλυσίδα

Οικογενειακά επιδόματα: Τα νέα ποσά για κάθε παιδί (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Οικογενειακά επιδόματα: Τα νέα ποσά για κάθε παιδί (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd