SOS για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών – Συναγερμός από ειδικούς στον Βόλο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια υγεία, ο Βόλος βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά και τη μικροβιακή αντοχή. Οι ομότιμες καθηγήτριες Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, κ.κ. Ελένη Γιαμαρέλλου και Κυριακή Κανελακοπούλου, βρέθηκαν σήμερα στην πόλη στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νοσοκομείο του Βόλου, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη, με χρήση πενταπλάσια του μέσου όρου. Παράλληλα, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν εκτιναχθεί στο 13%, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους ετησίως από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Ο αόρατος κίνδυνος των “superbugs” Οι ειδικοί δεν μάσησαν τα λόγια τους: Τα “υπερμικρόβια” (superbugs), που αναπτύσσονται λόγω της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, απειλούν να προκαλέσουν νέα πανδημία. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργος Πατούλης, μέσω διαδικτυακής παρέμβασης, αν δεν αναλάβουμε δράση άμεσα, μέχρι το 2050 πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με στοιχεία του έγκριτου ιατρικού περιοδικού The Lancet.

Αντιβιοτικά: Όπλο ή παγίδα; Η κ. Γιαμαρέλλου εξήγησε με γλαφυρό τρόπο τη “μάχη” μεταξύ ανθρώπου και μικροβίων: “Τα μικρόβια είναι πιο έξυπνα από εμάς. Όταν τους δίνουμε συνεχώς αντιβιοτικά, αμύνονται, αλλάζουν και αναπτύσσουν μηχανισμούς που τα καθιστούν ανίκητα”. Τόνισε την ανάγκη χρήσης ειδικών τεστ πριν τη χορήγηση αντιβιοτικών και υπογράμμισε τη σημασία της υγιεινής των χεριών ως βασικού μέτρου πρόληψης.

Προτάσεις για λύση – Το παράδειγμα της Σουηδίας Οι ειδικοί παρουσίασαν προτάσεις για την αναχαίτιση του φαινομένου, μεταξύ των οποίων:

  • Περιοριστικό συνταγολόγιο για την αυστηρή χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με έγκριση λοιμωξιολόγου.
  • Η καινοτόμος μέθοδος “Handshake Stewardship”, που περιλαμβάνει εξειδικευμένες ομάδες διαχείρισης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, με σκοπό τη μείωση της αντοχής κατά 50%.

Όπως επισημάνθηκε, η Σουηδία, με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, κατέγραψε μόλις 300 θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια το 2020, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή των απωλειών, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αλλαγή στρατηγικής μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Εκστρατεία ενημέρωσης στον Βόλο Η καμπάνια συνεχίστηκε με ομιλίες σε σχολεία της πόλης, όπου οι ειδικοί μίλησαν σε μαθητές για την υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών. Το απόγευμα, η δράση κορυφώνεται με ανοιχτή ημερίδα στο Δημαρχείο του Βόλου, με θέμα “Τι πρέπει να γνωρίζω για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια: Μύθοι και αλήθειες”.

Η μικροβιακή αντοχή είναι πλέον παγκόσμια απειλή. Η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο τους επιστήμονες, αλλά και κάθε πολίτη, γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και η αλλαγή νοοτροπίας είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

ΠΗΓΗ: The Newspaper