Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας (UAMS) αποκαλύπτει ότι ο 100% μοσχαρίσιος κιμάς είναι πιο αποτελεσματικός στη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης από ό,τι ο κιμάς με βάση τη σόγια.
Η μελέτη δείχνει ότι ένα άτομο χρειάζεται διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης με βάση τη σόγια για να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο μία μερίδα μοσχαρίσιου κρέατος ήταν αρκετή για την αύξηση της μυϊκής μάζας, ενώ για να έχει η σόγια αντίστοιχα αποτελέσματα, ήταν απαραίτητη η διπλάσια ποσότητα.
Για όσους μετράνε και θερμίδες, η διαφορά είναι εντυπωσιακή: Το μοσχαρίσιο κρέας προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα με λιγότερες θερμίδες, συγκεκριμένα 279 έναντι 462 που είχε η σόγια.
«Ενώ τόσο το μοσχαρίσιο κρέας όσο και η σόγια θεωρούνται “πλήρεις” πρωτεΐνες, τα αμινοξέα στο μοσχαρίσιο κρέας χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά από τους μύες», δήλωσε ο Robert Wolfe, καθηγητής γηριατρικής του UAMS και κύριος ερευνητής της μελέτης.
«Αυτή η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι σημαντική, δεδομένου ότι το σώμα βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση εναλλαγής πρωτεϊνών για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των πρωτεϊνών για λειτουργική υγεία, ειδικά όταν συνδυάζεται με σωματική δραστηριότητα και στο πλαίσιο υγιούς ανάπτυξης και γήρανσης».
Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου όγκου στοιχείων που αναδεικνύουν τη σημασία της ποιοτικής πρωτεΐνης για την υγεία των μυών, ιδίως καθώς γερνάμε. Η μυϊκή μάζα παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της δύναμης, της ισορροπίας και της ανεξαρτησίας στη γήρανση. Για τους ηλικιωμένους, η βελτιστοποίηση της μυϊκής υγείας μέσω της διατροφής και της άσκησης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής.
«Έχει σημασία τόσο η ποιότητα των πρωτεϊνών όσο και η ποσότητα», δήλωσε ο Wolfe. «Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει το γεγονός ότι τρόφιμα όπως ο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά μοσχαρίσιος κιμάς μπορούν να προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την οικοδόμηση των μυών και αυτό είναι κρίσιμο, όταν οι άνθρωποι κάνουν διατροφικές επιλογές, ειδικά όταν μετράνε και θερμίδες».
Η έρευνα σχεδιάστηκε για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πρωτεΐνες ζωικής και φυτικής προέλευσης προωθούν τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση, τη διαδικασία επιδιόρθωσης και αναδόμησης των μυϊκών ινών.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr