Σμύρνη. Κυνήγι μαγισσών: Η Ισμήνη X. Μπαρακλή μας μιλά για το βιβλίο της που είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες του χθες, του σήμερα, του αύριο…

1922, Σμύρνη: Το κατατρεγμένο κορίτσι επιβιβάζεται στο πλοίο της σωτηρίας του, με προορισμό την Αμερική. Το μυστικό της θα γίνει ο ίσκιος που θα την ακολουθεί για μια ζωή.

1989, Δημοτικό Κοιμητήριο Κυλλήνης: Τα φτυάρια παλεύουν με το σκληρό χώμα πάνω από ένα αζήτητο μνήμα. Ξαφνικά παγώνουν όλα. Η εκταφή ματαιώνεται. Το μνήμα θαρρείς πως αντιστέκεται, σαν να κρύβει μέσα του μια ολόκληρη ιστορία. Ζωντανή. Στοιχειωμένη.

1993, Νέα Υόρκη: Το σημαδεμένο κορίτσι καταδύεται συχνά σε έναν αλλόκοτο εφιάλτη∙ φωτιά κι αντάρα, ουρλιαχτά και ολολυγμοί, και μια γυναικεία φιγούρα να ζητά από εκείνη κάτι… Άραγε τι; Ώσπου, μια παλιά φωτογραφία θα της γίνει εμμονή… ένα κυνήγι μαγισσών θα ξεκινήσει.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η αλήθεια μέχρι να αναδυθεί στο φως, ακόμα κι αν άργησε μια ολόκληρη ζωή; Μια ιστορία για κρυμμένα μυστικά και ανείπωτες αλήθειες που στοίχειωσαν ζωές… Ένα κυνήγι καλά θαμμένων μυστικών, μία προσπάθεια για δικαίωση, γνώση κι αλήθεια. Άνθρωποι που ρίχνονται στην πυρά, σκιές που επηρεάζουν ζωές, πράξεις που έχουν στόχο το άεναο παιχνίδι της επιβίωσης.

Σμύρνη. Κυνήγι μαγισσών… Το νέο βιβλίο της Ισμήνης Μπαρακλή (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)  που είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες του χθες, του σήμερα, του αύριο… «Να ’ναι μπονάτσα  το ταξίδι και το λιμάνι απάγκιο» εύχεται η συγγραφέας στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

-Σμύρνη. Κυνήγι μαγισσών… Περιγράψτε μου με δύο λόγια το νέο σας βιβλίο.

-Δυο ιστορίες, μια πρόσφατη που εξελίσσεται στη Νέα Υόρκη του 1993 και μια προγενέστερη της Σμύρνης του 1922 θα μπλεχτούν με έναν μυστήριο τρόπο με αφορμή έναν επίμονο εφιάλτη. Ίσως, πάλι, όλα να ξεκινούν λίγα χρόνια νωρίτερα με την εκταφή ενός αζήτητου μνήματος, ή ακόμα πιο πίσω, δυο γενιές, στα παράλια της Μικράς Ασίας.  Και ίσως όλες αυτές οι ιστορίες να συνδέονται μεταξύ τους από μια ισχυρή δύναμη. Εκείνη της αλήθειας που ζητά επιτακτικά να  αναδυθεί στο φως.

-Πρόκειται για αληθινή ιστορία;

-Η ιστορία της Σμύρνης, της Κάτω Παναγιάς και των ανθρώπων της, είναι η ιστορία των προγόνων μου. Κατωπαναγιούσης ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου. Η αδερφή του, η Αργυρώ, το πρόσωπο που με ενέπνευσε την ιστορία αυτή, θα βρεθεί από τη φλεγόμενη προκυμαία της Σμύρνης στην Αμερική για να κτίσει από τις στάχτες πάλι τη ζωής της.

-Εκείνο που εντυπωσιάζει μεταξύ άλλων είναι η συγκλονιστική περιγραφή της καταστροφής της Σμύρνης. Είναι από τα σημεία που σας συγκινούν ως συγγραφέα;

-Η Σμύρνη έχει μια δική της κλίμακα συναισθημάτων που το ανάστημά τους είναι τέτοιο ώστε ξεπερνά τη συγκίνηση. Προκαλεί δέος.

-Από τη Σμύρνη, στην Κυλλήνη, όπου καταφτάνουν οι ξεριζωμένοι, και από την Κυλλήνη στη Νέα Υόρκη. Ένα ταξίδι στο χρόνο;

-Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, ανάμεσα σε δύο εποχές,  δύο ηπείρους, κρυμμένα μυστικά και ανείπωτες αλήθειες που στοίχειωσαν ζωές.

-Κυνήγι των μαγισσών ο τίτλος. Τίτλος αλληγορικός; Τι υποδηλώνει;

-Το κυνήγι μαγισσών ξεκινά από την Ειρήνη,  στη σύγχρονη ιστορία και την εμμονή της να διαλευκάνει έναν επίμονο εφιάλτη, μιας γερόντισσας που στοιχειώνει τα όνειρά της ζητώντας από εκείνη βοήθεια. Κι όσο του κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται, το κυνήγι μαγισσών μεταφέρεται, αλλάζοντας διάσταση, και ίσως εκεί, να αφορά όλους μας, να γίνεται δικό μας, να έχει να κάνει με το κυνήγι του ανώτερου εαυτού μας.

-Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας;

-Ίσως όλη αυτή η ιστορία να γράφτηκε τελικά για ένα ανθρώπινο χούι, μια εμμονή, όχι εκείνη της Ειρήνης, για τη διερεύνηση ενός επίμονου εφιάλτη, αλλά τη δική μας εμμονή, το δικό μας κυνήγι μαγισσών, το ακατάβλητο… Να κρίνουμε χωρίς αγάπη, ποτέ όμως τον εαυτό μας.

-Ένα τέλος απρόβλεπτο… Το γνωρίζατε από την αρχή της συγγραφής ή η συγγραφή σας οδήγησε στο τέλος που θα δώσετε;

-Αφήνω πάντα τους ήρωές μου να αυτονομούνται, με οδηγούν εκείνοι κι εγώ τους ακολουθώ. Είναι σπουδαία εμπειρία κάθε τέτοιο ταξίδι… μάθημα ζωής.

-Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην προσφυγιά;

-«Στους πρόσφυγες του χθες, του σήμερα, του αύριο, να ’ναι μπονάτσα  το ταξίδι και το λιμάνι απάγκιο».

Η συγγραφέας

Η ΙΣΜΗΝΗ Χ. ΜΠΑΡΑΚΛΗ κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ και ΣΜΥΡΝΗ. ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ.