Ένας ιερέας από τη Σκιάθο μοιράζεται την αγάπη του για τη ζωγραφική με δεκάδες παιδιά και ενήλικες από το νησί των Βορείων Σποράδων. Έχοντας υιοθετήσει το καλλιτεχνικό στυλ του Μπομπ Ρος, του διάσημου Αμερικανού ζωγράφου, ο οποίος υπήρξε παρουσιαστής στην εκπομπή «The joy of painting», ο π. Νικόλαος Σταματάς, εφημέριος στον μητροπολιτικό ναό των Τριών Ιεραρχών στη Σκιάθο, ενθαρρύνει το ποίμνιό του να δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη ζωγραφική. Ο 46χρονος σακελλάριος είναι υπεύθυνος στο εργαστήριο «Μετ’ έρωτος την φύσιν», που λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο Σκιάθου και έχει δανειστεί την επωνυμία του από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
«Τὸ ἐπ’ ἐμοί, ἐνόσω ζῶ καὶ ἀναπνέω καὶ σωφρονῶ, δεν θὰ παύσω νὰ ὑμνῷ μετὰ λατρείας τὸν Χριστόν μου, να περιγράφω μετ’ ἔρωτος τὴν φύσιν καὶ να ζωγραφῶ μετὰ στοργῆς τὰ γνήσια ἑλληνικὰ ἤθη», έγραψε κάποτε για τον εαυτό του ο σπουδαίος Σκιαθίτης λογοτέχνης. Και τι πιο ταιριαστό για τον πατέρα Νικόλαο, ο οποίος ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα στους Τρεις Ιεράρχες από το 1997 μαζί με τον επίσης ιερέα πατέρα του, τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Σταματά, να προσεγγίσει την τέχνη της ζωγραφικής μέσα από την παραπάνω παραδοχή του «Άγιου των ελληνικών γραμμάτων», που τόσο λατρεύει και ο ίδιος έχοντας εντρυφήσει από χρόνια στη μαγεία των κειμένων του.
Σαράντα πέντε παιδιά και από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά και 21 ενήλικες, ανακαλύπτουν τα μυστικά που κρύβει η ζωγραφική τοπίου, χάρη στη δράση που έχει αναπτύξει. «Έχουμε τρία τμήματα για παιδιά και ένα για ενήλικες. Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μάς κράτησαν λίγο πίσω, αλλά φέτος, δόξα τον Θεό, ξεκινήσαμε καλά. Έχουμε εγγεγραμμένα 66 άτομα. Ξεκινάμε από μαθητές της Δ’ τάξης του Δημοτικού, ενώ η πιο μεγάλη μας μαθήτρια είναι 66 ετών. Συμμετέχουν επίσης και κάποιοι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι για την ακρίβεια», δήλωσε στο Skiathoslife.gr ο εφημέριος των Τριών Ιεραρχών, ο οποίος επισήμανε ότι το εργαστήριο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και τα μαθήματα είναι δωρεάν σε μικρούς και μεγάλους.

Η επαφή με τον Μπομπ Ρος
Η ζωγραφική δεξιοτεχνία ανέκαθεν χαρακτήριζε τον νησιώτη ιερωμένο, ο οποίος άρχισε να δουλεύει με λαδομπογιές το 2007: «O πατέρας μου, όταν ήταν πιο νέος ζωγράφιζε και εκείνος. Από εκείνον κληρονόμησα την αγάπη μου για τη ζωγραφική. Από παιδί είχα μέσα μου την επιθυμία να φτιάξω τους δικούς μου πίνακες, αλλά δεν είχα κάποιον να μου δείξει. Το 2007 άρχισα να παρακολουθώ στην ΕΤ-3 την εκπομπή «Η χαρά της ζωγραφικής» με τον Μπομπ Ρος, τον Αμερικανό ζωγράφο. Τότε είπα: «Δεν δοκιμάζω;». Έτσι ξεκίνησα να δουλεύω με λαδομπογιές».

Το όνομα του Μπομπ Ρος δεν είναι άγνωστο σε όσους προτιμούν τις ελαιογραφίες. Επί σειρά ετών υπήρξε οικοδεσπότης της εκπομπής «The joy of painting» (Η χαρά της ζωγραφικής). Το τηλεοπτικό ντεμπούτο του Ρος καταγράφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και με τα μαθήματα που έκανε, ενθάρρυνε εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη ζωγραφική μέσα από τις τεχνικές που παρουσίαζε. «Μπορείς και εσύ να το κάνεις» συνήθιζε να λέει ο Αμερικανός πρώην υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία, τόσο για το μειλίχιο παρουσιαστικό του, όσο και για τη χαρακτηριστική φουντωτή κώμη του.
Ανάμεσα σε όσους μυήθηκαν στη ζωγραφική από τον Μπομπ Ρος, ο οποίος πέθανε το 1995 από καρκίνο, ήταν και ο π. Νικόλαος. Ο πολύτεκνος ιερέας, o οποίος έχει τέσσερα παιδιά, μετράει αισίως 25 χρόνια έγγαμου βίου, και φέρει το οφφίκιο του σακελλάριου, θυμήθηκε την εποχή που καταπιάστηκε με τα πινέλα και τα χρώματα για πρώτη φορά: «Στην αρχή δεν είχα τίποτα και ξεκίνησα με κάτι πινέλα που έβρισκα στα χρωματοπωλεία της Σκιάθου. Εξελίχθηκα σιγά-σιγά. Είναι θέμα εξάσκησης κυρίως. Έχω φτάσει 87 πίνακες μέχρι στιγμής. Πολλούς τους έχω κάνει δώρο. Τα περισσότερα τοπία στους πίνακές μου απεικονίζουν χιόνι. Είναι ένα θέμα που μου αρέσει ιδιαίτερα, γιατί είμαι λάτρης του χιονιού και στη Σκιάθο δεν το βλέπουμε συχνά. Επίσης, συχνά βρίσκω τοπία από άλλους ζωγράφους στο διαδίκτυο, αλλά κάνω και συνθέσεις δικές μου. Όπως για παράδειγμα, μοναχικά καλυβάκια σε δάση, που επίσης μου αρέσουν πολύ. Δεν έχω ασχοληθεί με θαλασσογραφία, παρότι είμαστε σε νησί. Όμως, επειδή το ζητάνε οι μαθητές μου, κάποια στιγμή θα ξεκινήσουμε και με θαλασσινές σκηνές».
Η τεχνική που εφάρμοζε ο Ρος κάνει προσιτή τη ζωγραφική, με τον π. Νικόλαο να λέει: «Με την τεχνική ελαιογραφίας που έδειχνε on camera, η δημιουργία ενός πίνακα καθίσταται εύκολη υπόθεση. Και δεν είναι υπερβολή αυτό. Ο Ρος ζωγράφιζε δίχως σχέδιο. Μετέφερε στον καμβά όσα είχε στο μυαλό του. Έτσι ακόμη και λάθος να κάνεις, μπορείς εύκολα να το διορθώσεις. Αυτός ο τρόπος είναι προσιτός και βλέπω ότι όσοι έρχονται στο εργαστήρι, είτε παιδιά, είτε ενήλικες, παρότι δεν έχουν ζωγραφίσει ξανά με λαδομπογιές, κάθε φορά με εντυπωσιάζουν με το πρώτο έργο που ολοκληρώνουν». Όσο για την πρώτη συμβουλή που δίνει ο ιερέας σε όσους παρακολουθούν το εργαστήριο; «Να μην έχουν άγχος. Διότι άπαντες, στην αρχή τουλάχιστον, κρατούν το πινέλο και διστάζουν να το βάλουν πάνω στον λευκό καμβά», απάντησε.

Πηγή έμπνευσης η Αγία Γραφή
Μια λεπτομέρεια που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη δουλειά του Σκιαθίτη κληρικού, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη συλλογή του υπάρχουν έργα, για τα οποία άντλησε την έμπνευσή του από τη Βίβλο. Παραδέχθηκε ότι έχει επηρεαστεί στη δημιουργία τους από τα βιβλικά κείμενα, λέγοντας: «Έχω δύο έργα εμπνευσμένα από την Αγία Γραφή. Το ένα από την Παλαιά Διαθήκη, το όραμα της Αναστάσεως του Προφήτη Ιεζεκιήλ. Το άλλο από την Καινή Διαθήκη, ο αναστημένος Κύριος με τους δύο μαθητές Του προς Εμμαούς».
Μία νέα κατηχητική πρακτική
Πέρα από το καλλιτεχνικό σκέλος της συγκεκριμένης δραστηριότητας, ο π. Νικόλαος μιλώντας στο Skiathoslife.gr στάθηκε και σε μία άλλη πτυχή της λειτουργίας του εργαστηρίου ζωγραφικής. Με τον ίδιο να έχει αφιερώσει επτά χρόνια σε θεολογικές σπουδές (αρχικά βρέθηκε για τρία χρόνια στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), έκανε λόγο για μία κατηχητική πρακτική, η οποία μέσα από την Τέχνη υιοθετεί έναν σύγχρονο τρόπο πορείας προς τη θρησκευτική γνώση.
«Η αλήθεια είναι ότι το κατηχητικό έχει πρόβλημα στην Ελλάδα. Όταν πεις στα παιδιά «Ελάτε», δεν έρχονται. Έστω να καθίσουν μισή ώρα, για να κάνεις κήρυγμα. Για πολλά χρόνια αναζητούσα έναν τρόπο να το αλλάξω αυτό. Και σκέφτηκα να δοκιμάσω με τη ζωγραφική. Υπήρξε αμέσως ανταπόκριση. Θυμάμαι πως μαζεύτηκαν σαράντα παιδιά με την πρώτη. Πολλά δεν γνώριζαν καν πού βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο ή άλλα έβλεπαν ράσο και το θεωρούσαν απρόσιτο. Όμως, χάρη στο εργαστήριο διαπίστωσαν ότι και ο ιερέας είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Όταν κάθομαι και ζωγραφίζω μαζί τους, τους λέω δυο λόγια που δεν θα ακούσουν εύκολα έγω. Μικρές ιστορίες που αναφέρονται στη ζωή, στο μέλλον τους, στην Ορθοδοξία και στην Ελλάδα μας. Περνάω τέτοια μηνύματα μαζί με τη ζωγραφική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και με τη ζωγραφική να αποτελεί, ούτως ή άλλως, μία ενασχόληση με πνευματικές προεκτάσεις, το γεγονός ότι μετατρέπεται σε ένα πολύτιμο «εργαλείο» για τον δραστήριο ιερέα, δεν μπορεί παρά να τον γεμίζει με αισιοδοξία. «Από το 1997 είμαι ιερέας και όσα χρόνια έκανα κατηχητικά μαθήματα, ποτέ δεν βρέθηκε ένα παιδάκι να με ρωτήσει πότε θα αρχίσουν. Αντίθετα τώρα, από τον Δεκαπενταύγουστο με σταματάνε στον δρόμο και μου λένε: «Πότε θα ξεκινήσουμε ζωγραφική;». Όλο αυτό παραπέμπει στα λόγια του Χριστού, όταν μας προέτρεψε να γίνουμε αλιείς ανθρώπων. Και η ζωγραφική είναι μια πόρτα που μου άνοιξε ο Θεός, για να πλησιάσουμε και να φέρουμε πιο κοντά στην Εκκλησία μικρούς και μεγάλους», κατέληξε με νόημα.
* Το πρόγραμμα μαθημάτων του εργαστηρίου ζωγραφικής έχει ως εξής:
Για μαθητές Δημοτικού Σχολείου (Δ’ έως ΣΤ’ τάξη): Κάθε Σάββατο στις 11 πρωί (1ο τμήμα) και κάθε Κυριακή πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας (2ο τμήμα).
Μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου συναντώνται κάθε Κυριακή στις 16:30, και τέλος
κάθε Δευτέρα απόγευμα (18:30) είναι προγραμματισμένο το τμήμα ενηλίκων.
Πληροφορίες – εγγραφές στο τηλέφωνο 6972-816126.
ΠΗΓΗ skiathoslife.gr