Σεισμός Μυτιλήνη: Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε το φονικό σεισμό

Νύχτα τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι στη Μυτιλήνη, οι οποίοι υπό το φόβο ενός νέου ισχυρού σεισμού διανυκτέρευσαν σε σκηνές και σε αυτοκίνητα.

Μία 43χρονη ήταν το θύμα του φονικού σεισμού των 6,3 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, η άτυχη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα του σπιτιού της, στο χωριό Βρίσα, το οποίο ισοπεδώθηκε από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

Οι κάτοικοι που μετρούν από το μεσημέρι της Δευτέρας (12/06) τις πληγές τους είναι ιδιαιτέρα ανήσυχοι, καθώς όλο το βράδυ δεν σταμάτησαν να κουνιούνται από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. Μάλιστα, μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ακολούθησαν μέχρι το πρωί της Τρίτης (13/06) περισσότεροι από 100 μετασεισμοί, με τους 20 να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 3,1 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι πάντως περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό του φονικού σεισμού

Αν και οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο ότι τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90,1». Τόνισε ότι έχουν σημειωθεί 90 έως 100 μετασεισμοί λέγοντας ότι αυτό είναι θετικό, καθώς εκτονώνουν τις δυνάμεις που έχουν συσσωρευτεί.

Ερωτηθείς γιατί στη Βρίσα υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, ο κ. Λέκκας το απέδωσε στην μορφολογία του εδάφους και στον τρόπο με τον οποίο ο σεισμός χτύπησε την περιοχή. Είπε επίσης πως σε άλλες περιοχές οι ζημιές είναι αποσπασματικές.

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πιο επικίνδυνες σεισμολογικά της χώρας μετά τα Επτάνησα, αλλά δεν είναι σωστά δομημένη όπως τα Επτάνησα».

Ο κ. Τσελέντης παράλληλα, αναφέρθηκε στην μετασεισμική ακολουθία η οποία είναι ομαλή, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περάσουν δύο 24ωρα ώστε να μπορέσουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των κατοικιών, ο καθηγητής σεισμολογίας σημείωσε πως σπίτια τα οποία έχουν φτιαχτεί με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς δεν έχουν κανένα κίνδυνο και οι κάτοικοι μπορούν να κοιμούνται άφοβα.

«Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε το σεισμό»

Για τη μετασεισμική ακολουθία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος και συμπλήρωσε ότι «σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό», υπενθυμίζοντας ότι στο σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει περισσότερους από 50 μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, τονίζοντας μάλιστα, ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ρήγμα αυτό, παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο δεν ήταν καθόλου γνωστό στους επιστήμονες αν και η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς «είναι πολύ καλά γνωστό».

Η Μυτιλήνη εξήγησε ο κ. Παπαζάχος απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια.

Εξηγώντας, τέλος, γιατί είχε ζημιές το χωριό Βρίσα είπε ότι και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. «Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις», κατέληξε ο καθηγητής σεισμολογίας.

πηγή : http://www.newsbomb.gr/ellada/seismoi/story/799336/seismos-mytilini-agnosto-to-rigma-poy-edose-to-foniko-seismo#ixzz4jrLsuy2j