Σεισμός: Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και δεκάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αλβανία και έγιναν αισθητές σε πολλές πόλεις της χώρας, ιδίως στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους κατοίκους.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν σε πολλές πόλεις της Αλβανίας, κυρίως στα Τίρανα, μετά τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (21/09).

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών USGS, ο πρώτος σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε κοντά στο Δυρράχιο, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Το αλβανικό ινστιτούτο γεωεπιστημών, στην δική του εκτίμηση, ανέφερε ότι ο κύριος σεισμός ήταν 5,8 βαθμών και 11 λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

Τραυματίες και ζημιές

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας 105 άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά από τις δύο σεισμικές δονήσεις στην Αλβανία. Από αυτούς οι 74 μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στα νοσοκομεία στα Τίρανα και το Δυρράχιο.

Πολλοί κάτοικοι κοιμήθηκαν το βράδυ στην ύπαιθροAP

Ο υπουργός Άμυνας Ολτα Χάτσκακα, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, ανακοίνωσε πως 7 κτήρια υπέστησαν ζημίες στα Τίρανα και το Δυρράχιο και περίπου 130 σπίτια έχουν ρωγμές και ζημιές σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, στο Δυρράχιο, στο Φιέρι και στο Ελμπασάν.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως σε ορισμένα σχολεία υπάρχουν ρωγμές αλλά τα μαθήματα θα συνεχισθούν κανονικά την Δευτέρα.

Από τις σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στο οδικό δίκτυο Καβάγια – Δυρράχιο χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.

Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτηρίου. Στο πανεπιστήμιο, ζημιές έχει υποστεί το κτήριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.

Δείτε στη gallery φωτογραφίες από τις ζημιές στην Αλβανία:

01
Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο ελαφρά τραυματίες στην κοινότητα Χελμές, όπου κατέρρευσαν δέκα κτίρια. Το χωριό αυτό απέχει 10 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Ρωγμές έχουν επίσης αναφερθεί σε κτίρια στο λιμάνι του Δυρραχίου.Twitter

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρίσκεται στην Γερμανία καθ οδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αναμένεται να επιστρέψει στην Αλβανία, αναφέρει ο Τύπος.

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, σύμφωνα με τον ιστότοπο AlbaniaDailyNews, πήγε στο Δυρράχιο για να ενημερωθεί για την κατάσταση και ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία.

Ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 30 ετών

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων και ήταν «ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Δείτε το βίντεο: